“TAŞ OCAKLARI KAPATILSIN ZARAR TELAFİ EDİLSİN” - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

“TAŞ OCAKLARI KAPATILSIN ZARAR TELAFİ EDİLSİN”

Bu haber 08 Ocak 2021 - 20:18 'de eklendi ve kez görüntülendi.
“TAŞ OCAKLARI KAPATILSIN ZARAR TELAFİ EDİLSİN”

Arhavi Kamilet vadisinde Cengiz İnşaatın ,Rize Artvin havaalanı inşaatına temin edilen dolgu malzemesi için taşeronunun işlettiği taş ocağında patlatılan dinamitinKöy binaları ile tarihi eserlerin patlatılan dinamitlerin etkisi nedeniyle çatlaklar meydana gelmesi kayaların yola düşmesine bölgede yaşayan köylülerin tepki gösterdi.
“TAŞ OCAKLARI KAPATILSIN ZARAR TELAFİ EDİLSİN”
Gençağa KARAFAZLI –
ARTVİN
Arhavi, Kamilet vadisinde Dikyamaç (Kamparna) köylüleri veDikyamaç Köyü Kalkındırma Eğitim Kültür Sanat Müze geliştirme ve Dayanışma Derneği, 2 gün önce Cengiz İnşaat ve taşeronunun işlettiği taş ocağında patlatılan dinamitin sebep olduğu karayoluna kaya düşmesi ile karayolunun uzunca bir süre Trafiğin kapanmasına sebep olan çevre felaketini protesto etti.

“TURİZM MERKEZİNİN ALTI DİNAMİTLELE OYULUYOR”

Dikyamaç Köyü Kalkındırma Eğitim Kültür Sanat Müze geliştirme ve Dayanışma Derneği yaşananlarla ilgili yaptığı açıklamada;

Köyümüz ve cıvar iki köyün sınırları içinde faaliyet gösteren mevcut Taş ocakları aynı zamanda önemli turizm bölgesi yolu üzerinde bulunmaktadır.

Bu taş ocakları üç merkezi köyün hemen altında evlere 60-60 m yakınındadır. Adeta bu önemli yerleşim merkezlerinin altı dinamitlerle oyulmaktadır.

“BÖLGEDE VAHŞİ YÖNTEMLERLE ÜRETÜM YAPILMAKTADIR”

Ocaklardan çıkan yüksek emisyon, toz bulutu çevreye, meyve ağaçlarına ve tarım alanlarına büyük zarar vermektedir. Bölgenin önemli gelir kaynağı olan arıcılık ve doğal bal üretimini de büyük ölçüde baltalamaktadır. Bu hali ile insan sağlığını da tehdit etmektedir. Ayrıca bölgenin topoğrafik yapısı yani sarp arazi yapısı yönetmeliklere uygun üretim yapılmasına asla izin vermemektedir.

Nitekim yönetmeliklere aykırı vahşı yöntemlerle üretim yapılmakta ve buna bütün itirazlarımıza rağmen devem edilmektedir.

“BU ŞEKİLDE TAŞ OCAĞI İŞLETMEK YONETMENLİKLEREDE AYKIRIDIR”

Son olarak 5 Ocak 2021 tarihinde yapılan uygunsuz patlatma nedeniyle 5-6 apartman büyüklüğünde taş kütlesi yamaçtan kaymış ve karayolunun uzun süre trafiğe kapanmasına neden olmuştur.

Karayoluna bitişik bu şekilde taş ocağı işletmesi yönetmeliklere de asla uygun değildir. Nitekin yaşanan bu kaza bunun açıkça göstergesidir.

“TAŞ OCAKLARI KAPATILMALIDIR”

Bölgedeki faaliyet gösteren taş ocakları kapatılmalı ve yerleşim yerlerine uzak bölgelerde üretimin yapılması sağlanmalıdır.

Köy binaları ile tarihi eserlerin patlatmalarda oluşan deprem etkisi nedeniyle çatlaklar meydana gelmiştir. Bunların bir kısmı yıkılmış bir kısmı ise yıkılma tehlikesi göstermektedir.

Mevcut taş ocakları bölge insanın yaşamını tehdit etmektedir. Bölgeye verilen zarar tazmin edilmelidir.”
Bu arada Rize idare mahkemesinde 17/02/2021 iki taş ocağı davası görüleceği öğrenildi.
img src=”https://rizenabiz.com/wp-content/uploads/2021/01/arhavi-5-225×300.jpg” alt=”” width=”225″ height=”300″ class=”alignnone size-medium wp-image-15541″ />

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA