betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

Trabzon’lu fındık üreticileri ” Kendi topraklarımızı savunmaya çalışıyoruz”

GENÇAĞA KARAFAZLI Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı fındık fiyatlarına Karadenizli fındık üreticisinin tepkisi dinmiyor. Ordu ve Giresun’un ardından Trabzonlu fındık üreticileri de hükümetin açıkladığı, Levant kalite fındığın kilogram fiyatı 130..

Trabzon’lu fındık üreticileri ” Kendi topraklarımızı savunmaya çalışıyoruz”
Son Güncelleme: Whatsapp

GENÇAĞA KARAFAZLI

Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı fındık fiyatlarına Karadenizli fındık üreticisinin tepkisi dinmiyor. Ordu ve Giresun’un ardından Trabzonlu fındık üreticileri de hükümetin açıkladığı, Levant kalite fındığın kilogram fiyatı 130 TL Giresun kalite fındığın kilogram fiyatı 132 TL fiyata tepki gösterdi.

Trabzon’lu Fındık üreticisi emekli öğretmen Aydın Çilingir, “Fındık geçim olmaktan çıktı, dağda toplanan yabanı meyvelerden daha değersiz bir hale geldi. Bura da fındık topluyoruz ama Ata, Dede yeri olduğu için yani bunun bir ekonomik gelir getirisi için değil, işte topluyoruz usulen topluyoruz bu durum aynı zamanda mülkiyet hakkı açısından bir insan Hakkı da ihlalidir, yani insanların kendi coğrafyalarına tutunabilmeleri engelleniyor” dedi

Hükümetin açıkladığı fındık fiyatına tepki gösteren Trabzon’lu fındık üreticileri ANKA Haber Ajansı’na konuştu.

“Bu Mülkiyet hakkı açısından bir insan Hakkı da ihlalidir, yani insanların kendi coğrafyalarına tutunabilmelerini engelleniyor”

Fındık üreticisi Emekli Öğretmen Aydın Çilingir,” ortak akıl aynı şeyi söylüyor, fındık geçim olmaktan hakikaten çıktı. Dağda toplanan yabani meyvelerden daha değersiz bir hale geldi, ligarba toplasan yaylada daha fazla gelir edersin, yaylada Yayla çayı toplasan, dağ nanesi toplasan bundan daha iyi gelir elde edesin. Gerçeği şu yani Fındık Türkiye’nin hem genel bir sorunu hem de bölgemiz bir sorunudur, belki de Türkiye’nin en önemli ürünüdür, ana ürünüdür ama öyle oldu ki öyle değersizleşti ki yani geçim olmaktan çıktı, değerini de kaybetti. Yani bu bir günlük de bir iş değil sadece fiyat meselesi değil bana göre, yani  insanların gelirleri buna bağlıydı, insanların gelirleri düştü, arazileri değersizleşti, Sonuçta bu mülkiyet hakkı açısından bir insan Hakkı da ihlalidir, yani insanların kendi coğrafyalarına tutunabilmeleri engelleniyor ,burada fındık topluyoruz ama Ata, Dede yeri olduğu için Yani bunun bir ekonomik gelir getirisi için değil, işte topluyoruz usulen topluyoruz, bunu yani yoksa bu gelir getirmez yani 130 liraya Bu olmaz yani, sadece siyasi sorun mudur, Bence daha büyük sorundur yani siyasi sorundur, mutlaka ekonomik sorundur, toplumsal sorundur, toplumun bütün paydaşlarının ortak sorunudur bence yani ,üniversitelerden olsun ,çeşitli sivil toplum kuruluşlarından Olsun ,üreticilerden olsun hepsinin bu soruna bilinçli bir şekilde eğilmeleri gerekiyor ama maalesef durum buraya gelmiş” ifadelerini kulandı

Fındık toplarken kemençeci komşusunun türkü söylerken fındık toplamaktan keyif aldığını söyleyen Aydin Çilingir, “Müzik bizi avutmaya vesile oluyor yani yoksa, topladığımız çok önemi yok yani, bu topraklara sahip çıkmaya çalışıyoruz, müziğimizle, kültürümüzle, tarımsal üretimimizle, dostluklarımızla, arkadaşlıklarımızla ama bakalım ne kadar yetecek bir umudu tüketmiyoruz. Aslında bitme noktasına gelmişte biz hala umutluyuz” dedi.

“Şu anda görevinin başında olan insanların hiçbirinin görevinden haberi yok, yapamıyorsan bırak git”

Emekli Öğretmen Necmettin Dilber,” Şu anda ben 1500 lira yevmiye isteyen insanların çoğuna diyorum ihtiyacın varsa gel bedava topla al senin olsun, ancak o kadar 1500 liralık bizim o büyük dallarda. Ondan sonra 1500 lira nere var, geçen sene 750 Lira, 800 lira bu sene 1500 Lira, yüz kaç zam aldık % 19, 31 nereden verecek vatandaş %100, %120, Bence fındığın fiyatı normali meyvedir ne kadar olmazsa çürüğü vardı, şusu var, busu var 150 Lira net olmalıydı, onun karşılığında da toplama yevmiyesi 1200 liradan aşağı olmamalıydı ama toplayana zarar, toplatan zarar. Ben şimdi 500 kilo fındık yapacağım En azından 50 milyar masraf ettim ona şu ana kadar, 500 kilo fındığa 50 milyar masraf yaptım, ondan ne satıp ta kazanacağız. Maalesef bizi yönetenler fındığı hayatta görmemişler ki ağacı nasıldır, nasıl toplanır, memlekette gerçekten istikrar yok, hukuk yok, adalet yok, Liyakat bitmiş şu anda görevinin başında olan insanların hiçbirinin görevinden haberi yok, daha nereye lazımsınız kardeşim bırakın gidin, eğer yapamıyorsan bırak git. Ben şimdi Öğretmenim ben bu işi yapamadık sonra rezil olur muyum, gider de sınıfta ya ama bunlarda rezillik yok. Bunlar işi en iyi bilenler halbuki hiçbir şey bilmeyenler” dedi.

“Bu Halk Partisi iktidar yani bizim rakibimiz olduğu müddetçe bizim bu köy İflah etmez”

Fındık Üreticisi,” bu Cumhuriyet Halk Partili ilidir, bizim köyün çoğu akrabam benim akrabamın yarıdan çoğu. Bu Halk Partisi iktidar yani bizim rakibimiz olduğu müddetçe bizim bu köy İflah etmez hala Bedel olmamış yerimiz var.

“Türkiye’de 17 tane bakanlık var hepsi Erdoğan, Allah kurtarsın bizi bizim başka güveneceğimiz hiçbir dal kalmamış”

Abdullah Dilber ise şunları söyledi:

” ben size bir şey söyleyeyim o maddiyattan önce çok şeyler var Türkiye’de önemli, hukuk yok, adalet yok, Yasama, yürütme, yargı diye hiçbir şey yok olmayan bir şey yok. Anayasa mahkemesinin verdiği kararı yerel mahkeme tanımaysa bu darbedir, hiç başka bir şey değildir. Ben adliyeciyim 40 yıllık suç ceza hakiminin verdiği kararı Asliye Ceza Hâkimi hemen bozar, hiçbir kuvvet de bir şey diyemez. Şimdi Anayasa mahkemesinin kararını iletişim başkanı takmayı, tanımıyor, Böyle bir şey olur mu ya? Adalet bakanı, ne adalet bakanı Türkiye’de 17 tane bakanlık var hepsi Erdoğan, adalet bakanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Erdoğan, başka var mı? Fındığı şöyle değerlendiriyorum yapılan asgari ücretlere zam yapılmaması, memura işçiye % 119 bilmem ne yapılması göre fındığın verilen fiyatı %60 küsür iyi ama alım gücü yok, ne verirsen ver, 200 lira da verse gene o alım gücünle yapacağın bir şey yok. 200 lira 2 kilo Bostan alıyor ya daha bu memlekette yaşam olur mu ya Ayıptır ya yaşamadan geçti ya ben 73 yaşındayım böyle bir şey hiç görmedim ya, benim zamanımın 74 memuruyum, ben 74’ün hukuku Ne Arar şimdi ya. Allah kurtarsın bizi bizim başka güveneceğim hiçbir dal kalmamış” dedi.

“Emeğimizin karşılığını alamıyoruz, bir çuval fındığı kim taşır?”

Aslı Nur şu ifadeleri kullandı:

” Çok zor fiyatları açıklandı ama bilmiyoruz bizim dediğimizi yapacaklar mı onu da bilmiyoruz. Çok zor yani fındığım toplanması, taşınması çok zor çok zor bir şey. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz, bir çuval fındığı kim getirir Oradan yukarıya doğru, toplaması bir şey değil gene ona razıyız ama taşıması, Yolumuz Yok öyle yani ne diyeyim artık işte biz mecbur yapmak zorundayız” dedi.

“Fiyatlar korutmuyor, kendi imkanlarımızla toplamaya çalışıyoruz”

Bir Başka Fındık üreticisi Ogün Nur ise şunları söyledi:

” bir topluyoruz 10 kardeşiz, böldük araziyi işte herkes kendi yerine ama yol yok, toplamasına bir şey yok taşıma bedensel taşıdığımız için yoruyor. Fiyatlar korutmuyor, bir yevmiye olmuş 1200,1500 milyar yevmiyeci bulmakta zor. Kendi imkanlarımızla toplamaya çalışıyoruz” dedi.

“Zahmetli iş ve fiyatı da düşük olduğu için yevmiyeci de kurtarmıyor”

Fındık üreticisi Ömer Dilber ise şunları söyledi:

” Çok zahmetli bir iş, Biz en az 160 bekliyorduk fiyatı taban olarak ama Fiyat çok düşük açıklandı geçen seneye rağmen, Yani bu iş zahmetli iş Sonuçta herkes izin alıp bir şekilde bir araya gelip fındık toplamaya çalışıyor ki ben de öyle izin alarak babama yardım ediyorum fındık toplamaya geldim .Yani zahmetli iş ve  fiyatı da düşük olduğu için yevmiyeci de kurtarmıyor, Hani verdiğimiz masraflar da kurtarmıyor hiçbir zaman, bugün 1,500 liradan bahsediyorlar ve Hani versen tamamen topladığı fındığın değeri kadar olduğu için biz de vermemeye çalışıyoruz, Bu şekilde devam ediyoruz. En az 160 taban açıklansaydı yine 200 liraya kadar çıkabilirdi, ama şu an 130 açıklandığı için çok düşük bir fiyat. İmkânsız yani çünkü bunun gübresi var, altının temizlenmesi var, seyrekleşmesi var o yüzden bu şartta çok zor karşılamaz yani” dedi.

“Fındık toplamadan yaptığımız masraf sonrasında aldığımız parayı korutmuyor”

İlkay Nur ise şunları söyledi:

” çok zor fındık toplamak yani verilen fiyat az Tabii ki, bu fındığın Tabii ki öncesi var, gübresi, çayırının biçilmesi, Patosu Bunlar Tabii hep fındık toplamadan yaptığımız masraflar sonra fındık satılacak elimize Az bir para kalacak, yani bundan başka bir şey yok Ne diyebilirim. Fındıkla geçim yani Alacağımız para ancak şimdi nerede en fazla bu fındıktan bizim Alacağımız para 20,30 bin  da masraflarımı düştüğümüz zaman ortaya çok az bir para kalıyor” dedi.

“Fındık bakımı yıldan yıla yavaş yavaş zorlaşıyor, aile geçimlerini sağlama imkânı kalmamıştır”

Öğretmen Engin Nur ise şu ifadeleri kullandı:

” fındık büyük ölçüde geçim kaynağı olmaktan çıkmış günümüzde, fındık geçim kaynağı olmaktan çıkmış, yaşayan insanlarımızın bir kültürü olarak zamanda kalacak, çünkü fındığın maliyeti yüksek ve taban fiyat çok düşük tutulunca, fındık üreticileri hem fındığa karşı istekle fındık toplayıp, satmak yahut da üretmek yetiştirmek noktasında moral motivasyonları kalmadı. Dolayısıyla kendi fındığını toplayıp ta maliyetini kurtardıktan sonraki sürece hiç de olumlu bakmıyorlar. O yüzden de fındık bakımı da yıldan yıla yavaş yavaş zorlaşıyor, aile geçimlerini sağlama imkânı kalmamıştır. büyük çoğunlukta da bu Coğrafyadan göç etmek zorunda kalmışlar, büyük kentlere ,Metropol şehirlere ,yeni bir fındık kanununa ihtiyaç var, fındık kanununa ihtiyaç var uzun vadeli fındık üretim programlarının hükümet tarafından ,hükümetler tarafından hazırlanması lazım .fındık kongreleri çalıştayları yapılarak fındık üreticilerinin sorunları talepleri ve ihtiyaçları ortaya konmalı ,fındık üreticisinden fındığın pazarlanmasına kadar bütün süreçlerde söz sahibi olan fındıkla ilgili bütün birleşenler  fındığın sorunlarını apaçık ortaya koyarak bunun üzerinden bir fındık üretimi planlaması ve politikasının yürütülmesi lazım ,buna ihtiyaç var, bu mevcut halıyla fındık özel sektöre diyelim ki fındık zencileri olarak çalışıyoruz ,özel sektöre fındık üretiyoruz .Çünkü maliyetini ancak kurtaracak olan fındık üreticileri, bu emekçileri ekonomik olarak bir kazanım elde etmedikleri için Sonuç olarak  özel sektöre fındık, TMO’da versek ,özel sektöre de versek fındık üreticisi asla tatmin edecek bir noktada ekonomik gelir elde edemiyor

“Fındık üreticileri sömürülüyor, üreticisine sahip çıkan hükümet olsaydı fındık üreticisinin yüzü gülerdi”

fiyat şu an 130.000 Lira dolayında taban fiyat açıklandı ,çok düşük bütün fındık üreticileri bu fiyat taban fiyatından mutsuz durumdalar, en az 200 lira olsaydı fındık üreticisi bunun fındık piyasasında 200 liranın taban fiyat olarak belirlenmesi  fındık satış piyasasında bir sorun yaratmazdı ,zaten yurt dışına yüksek fiyatlarla satılıyor bu fındık , bu arada fındık üreticileri sömürülüyor burada fındık üreticisine sahip çıkan bir noktada hükümetin bir fındık politikası olsaydı, taban fiyat da yüksek olurdu, fındık üreticinin de biraz olsun yüzü gülebilirdi Ama bu gerçekleşmedi ve fındık üreticileri de bu anlamda mutsuz oldular.  Şu an ne yapacaklarını fındık üreticileri tam bilmiyorlar, fındıklarını toplayacaklar, Harmana serecek, kurutacak Ondan sonra önüne bakacaklar esnafa mı verelim bir an önce para alalım masraflarımı çıkaralım yoksa, TMO’ya mı verelim diye bir ikilem içerisinde kalacaklar öyle görünüyor, onu da süreçte Bekleyip göreceğiz ama her iki durumda da fındık üreticisi kayıpla bu seneyi de kapatacak öyle görünmektedir. Bunun giderilmesini istiyoruz fındık üreticileri olarak.” dedi      

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.