betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

Hayrat halkı “Son kez uyarıyoruz halkın iradesine rağmen bu projeye devam etmek isteyenler karşılarında bizi bulacaklar”

GENÇAĞA KARAFAZLI – ÖZEL HABER (TRABZON)- Trabzon’un Hayrat ilçesi Balaban Mahallesi’nde 6 ay önce içme suyu isale hattı projesi çalışmaları sırasında meydana gelen göçükte 3 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından projenin..

Hayrat halkı “Son kez uyarıyoruz halkın iradesine rağmen bu projeye devam etmek isteyenler karşılarında bizi bulacaklar”
Son Güncelleme: Whatsapp

GENÇAĞA KARAFAZLI – ÖZEL HABER

(TRABZON)- Trabzon’un Hayrat ilçesi Balaban Mahallesi’nde 6 ay önce içme suyu isale hattı projesi çalışmaları sırasında meydana gelen göçükte 3 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından projenin değiştirilerek merkez mahallesinden geçirilmek istenmesine mahalle halkı heyelan riski altına kalacakları gerekçesiyle tepki gösterdi.

Trabzon’un Of ilçesinin su ihtiyacını karşılamak için Hayrat ilçesi Balaban merkez Mahallesinde uygulanmak istenen su projesine karşı çıkan merkez Mahallesi sakinlerinden Hasan Rizelioğlu “Halka rağmen bu projede ısrar edilmesi durumunda, mahalle sakinleri olarak kesinlikle durduracak adımlar neyse bunları atmaktan çekinmeyeceğiz. Bize rağmen makinelerin çalıştırılmak istenmesi, kesinlikle kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Bu yanlışa karşı mahallemizin kadınları, erkekleri, gençleri ve çocuklarıyla birlikte kararlı bir duruş sergileyeceğiz” dedi.

Trabzon’un Hayrat ilçesi Balaban merkez mahallesinde yurttaşlar, Of ilçesinin içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan Ancumah vadisinden getirilip Balaban merkez mahallesinden geçirilmek istenmesine, Tiski’nin içme suyu hattı döşeme projesinin mahalleyi risk altına alan kabul etmeyecekleri proje değişikliği ile karşı karşıya kaldıklarını buna müsaade etmeyeceklerini ifade ederek projenin uygulanacağı merkez mahallesinde toplanarak basın açıklaması yaparak tepki gösterdiler.

“Kazada ölen 3 işçi arkadaşımızın yaşamını yitirdiği kazanın sorumlusu başta TİSKİ, projeyi ihale ile alan şirket ve taşeron firmadır” 

Basın açıklamasını okuyan mahalle sakini Hasan Rizelioğlu şunarı söyledi, “Of ilçemizin içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan Ancumah vadisinden getirilip Balaban merkez mahallesinden geçirilmek istenen TİSKİ ‘nin içme suyu hattı döşeme projesinde, mahallemizi yakından ilgilendiren mahallemizi risk altına alan kabul etmeyeceğimiz proje değişikliği ile karşı karşıyayız. Balaban Merkez Mahallesi’nin tam ortasından geçirilmek istenen su hattı, mahallemizin zorlu coğrafi yapısı ve heyelan riski nedeniyle büyük tehlike arz etmektedir. Bu duruma. Mahalle sakinleri olarak daha önce itiraz etmiş haklı tepkilerimiz sonucu proje güzergahı değiştirilmiş, hattın daha güvenli bir rotadan geçirilmesine karar verilmiş, proje değişikliği yapılmıştı. Ancak ne yazık ki yeni proje güzergahında yaşanan elim bir kaza sonucu 3 işçi arkadaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadık. Bu kazanın sorumlusu başta TİSKİ, projeyi ihale ile alan şirket ve taşeron firmadır, İş güvenliği tedbirlerinin alınmaması nedeniyle gerçekleşen bu trajedinin sorumluluğu tamamen onlara aittir. Bu kaza, onların ihmallerinin sonucudur, bizim değildir” ifadelerini kullandı.

“Can güvenliğimiz hiçe sayılarak projenin hayata geçirilmesini asla kabul etmiyoruz”

TİSKİ ‘nin içme suyu hattı döşeme projesi mahalleyi büyük tehlike ile karşı karşıya bırakacağını belirten …Hasan Rizelioğlu, “Bu acı olayın ardından yeniden bir proje değişikliği yapılmak istenmektedir.  Su isale hattının tekrar ilk proje olan mahallemiz içinden geçirilmesi gündeme getirilmektedir. Projenin mahalle sakinlerinin can güvenliğini hiçe sayarak yeniden ilk güzergaha döndürülmesini asla kabul etmiyoruz. Bu durum, mahallemizi büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakmaktadır. Zira bölgemiz, zaten bilindiği üzere yüksek heyelan riski taşıyan, daha önce de toprak kayması tehlikesi atlatmış bir alandır. Mahallemizin dik yapısı, bu riski her geçen gün daha da artırmaktadır. Herhangi bir su hattı arızası, yalnızca su temini sorunları yaratmakla kalmayıp, büyük bir felakete sebep olabilir. Su sızmaları, toprak kaymasını tetikleyerek hem altyapıya hem de insan yaşamına zarar verebilecek boyutta riskler taşımaktadır” dedi.

 

“Halka rağmen projeye ısrar edilmesi durumunda mahalle sakinleri olarak dozerlerin önüne yatacağız projeyi durduracak her türlü adımı atacağız”

Bilimsel gerçekler doğrultusunda bölgenin jeolojik yapısına dair yapılacak daha detaylı incelemeler, su hattının mahallenin dışında, daha güvenli bir güzergaha yönlendirilmesi gerekliliğini belirten Hasan Rizeli oğlu ,“Halka rağmen bu projede ısrar edilmesi durumunda, mahalle sakinleri olarak kesinlikle durduracak adımlar neyse bunları atmaktan çekinmeyeceğiz. Bize rağmen makinelerin çalıştırılmak istenmesi, kesinlikle kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Bu yanlışa karşı mahallemizin kadınları, erkekleri, gençleri ve çocuklarıyla birlikte kararlı bir duruş sergileyeceğiz. Arazimizin sahip olduğu doğal heyelan riski göz önüne alındığında, böylesi bir projeyi bu haliyle sürdürmek, tüm mahallemizi tehlikenin eşiğine sürüklemektedir. Mahalle sakinlerinin güvenliği göz ardı edilmemeli, bilimsel gerçekler doğrultusunda hareket edilmelidir. Bölgenin jeolojik yapısına dair yapılacak daha detaylı incelemeler, su hattının mahallemizin dışında, daha güvenli bir güzergaha yönlendirilmesinin gerekliliğini bir kez daha ortaya koyacaktır. Su, yaşamın kaynağıdır ve bu hattan sadece belirli bölgelerin değil, su ihtiyacı çeken tüm mahallelerimizin de yararlanması sağlanmalıdır. Adil ve eşit bir su dağıtım sistemi, halkın temel ihtiyaçlarını karşılamada bir zorunluluktur.

“Son kez uyarıyoruz halkın iradesine rağmen bu projeye devam etmek isteyenler karşılarında bizi bulacaklar”

Bizler, hem bilimsel gerçeklerin ışığında insan hayatını tehlikeye atacak bir projenin kabul edilemez olduğunu buradan tüm yetkililere bildiriyoruz. İtirazlarımızın dikkate alınarak hareket edilmesini, hem de tüm mahalle sakinlerinin ve çevre yerleşimlerin su ihtiyaçlarının adil bir şekilde karşılanmasını talep ediyoruz..Bir felaket yaşanmadan önce, ilgili mercileri acilen bu projeyi yeniden gözden geçirmeye ve halkın sesine kulak vermeye davet ediyoruz.  Sonuç olarak, Of ilçemizin içme suyu ihtiyacını karşılayacak bu hattın, bölgenin dik yapısı ve heyelan riski göz önünde bulundurularak, güvenli bir güzergaha taşınmasını, aynı zamanda su sıkıntısı yaşayan tüm mahallelerimizin bu hattan faydalanmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Halkımızın can güvenliği ve yaşam kalitesi, her şeyden önce gelmelidir. Son kez uyarıyoruz: Halkın iradesine rağmen bu projeye devam etmek isteyenler karşılarında bizi bulacaklar” ifadelerini kullandı

“Projeye şiddetle karşıyız gerekirse dozerlerin üzerine dozerlerin altına veya arabaları yollara dizeceğiz bundan herkesin duyması gerekir.”

Projeyi mahallede uygulamaya çalışanların keşif dahi yapmadıklarını kafalarına göre iş yaptıklarını belirten Kemal Rizelioğlu , “Şimdi bu su boruları önce karşıdan gidiyordu oraya Yolları açtırdık vurdurduk hayrat Belediyesi ile beraber yardımcı oldular onlar oraya elim bir kaza oldu diye Orayı İptal ediyorlar suyu evlerin olduğu şu güzergahtan almaya çalışıyorlar. Burası da olduğu gibi heyelan bölgeleri Allah muhafaza dereyi buraya almaya çalışıyorlar eğer o buradan geçerse burada bu patlarsa 10 dakikaya buraları götürür bunu bile bile buraya unu niye alıyorlar bu güzergahtan gelecek olduğu gibi Mahalle Cami ve mahalle olduğu gibi burada yok olması gerekmektedir .Bunu bu projeyi buraya almaya çalışan insanlar hiçbir zaman buraya gelip de bu keşfi de yapmadılar , eski boruları yaptılar ama denetim yoktu mühendis yoktu hiçbir şey yoktu kafalarına göre çalıştı ve buna şiddetle karşıyız gerekirse dozerlerin  üzerine dozerlerin altına veya arabaları yollara dizeceğiz bundan herkesin duyması gerekir.”

“Dozerin önüne yatarız can veririz buradan yer vermeyiz”

Nezahat Rizelioğlu, “Diyeceğim şudur, bize Buralar eskiden miras kaldı Bizde çocuklarımıza bırakmak zorundayız buradan su geçemez sele gideriz altı hep su kesinlikle dozerin önüne yatarız can veririz buradan yer vermeyiz”

Bir başka yurttaş kadın, projenin mahalleden geçmesini onaylamadığını, mahalleli diğer bir kadın ise, “Biz buradan kesinlikle geçmesini istemiyoruz evimiz zaten yol kanala geçen mesafede bile değil yani, ani kesinlikle istemiyoruz” dedi.

“Devlet halkın güvenliğini alsın vatandaşlarla ben karşı karşıya gelmeyeyim ruh hastası olmaktan da kurtarayım”

Balaban merkez mahalle muhtarı Dursun Ali Musaoğlu Devletin kendisini vatandaşla karşı karşıya bıraktığını ruh hastası olduğunu ifade ederek , “ su projesi Yaklaşık 4 yıldır bizi büyük sıkıntıya soktu Trabzon içme suyu ve kanalizasyon işleri TİSKİ yönetimi bize anlayış göstererek Bu projenin güzergahını değiştir fakat İl bank bu işin bu işin finansmanını sağlayan İl bank hiç bir mühendisini  gönderip de burada bir denetim yaptırmadı hatta paramızla Beraber yaptığımız olduğumuz güzergahta  su borusunu döşemişler 90 derece acıdan gitmesi gereken su borusunu 30 dereceden müteahhit götürmüş  7 tane bölgede TİSKİ boru  koymuş betonlama yapmamış borular çatlamış,  madem Çelik boruya dönecek olan bu sistem aynı güzergahta patlayan bu boruların adını şu anda unuttum onları değişip çelik boru sistemi de aynı yerden yapalım, Burada aşağı yukarı 50 hanemiz risk altında Bunla  ölene kadar korkuyla mı yaşayacaklar , İl bank burada çok sorumsuz davranışlar yaptı Hatta bunu yapıyoruz iyi olmazsa başka firma gelir bir daha yapar diye bizde dalga geçtiler, şimdi yetkililerden rica ediyoruz halkın endişesini giderecek bir şekilde gelsinler Bu güzergahtan aynı yerden bu boruları  çelik boru olarak yaparız artık devlet burada halkın güvenliğini alarak bizi eski güzergâhtan  götürsünler Bu vatandaşlarla ben karşı karşıya gelmeyeyim  ruh hastası olmaktan da kurtarayım Ben artık yoruldum yoruldum yoruldum” diye konuştu.

“Halkla Askeri karşı karşıya getirmesinler bu projeden vaz geçsinler”

Hayrat Muhtarlar Derneği başkanı Turan Hacıbektaşoğlu ,bir boru patladığında Balaban merkezi  bile tehlikeye sokabileceğini projenin iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu projenin tamamen yanlış olduğunu ve eski güzergâhta yapılması daha ucuz ve ekonomik olduğunu düşünüyorum, buradaki bir boru patladığı zaman heyelanlı bölge ve Burası uçurum Yani bu Balaban Merkezi bile tehlikeye sokabilir yani bu büyük bir heyelan olabilir bunun için Bu proje Bence çok saçma buluyorum Onu iptal edilmesi lazım eski güzergahta zaten Borunun geçtiği yerde sıkıntı yok, yukarıdan bir bol toprak kayması oldu borunun geçtiği yerden bir heyelan olmadı  aynı güzergah yapılsa daha ekonomik daha ucuza mal olur. Halkımız izin vermeyeceğini söylüyor Onun için bir an önce bu projeden vaz geçmesi halkla askeri karşı karşıya getirmesinler bu projeden vazgeçsinler”

“Bu projeye müsaade etmeyiz bu bizim intiharımız olur”

Projenin uygulanmasının intiharları demek olduğunu dile getiren Hikmet Rizelioğlu, “ Bu boruların geçtiği güzergahta mesela şu karşı tepede boru patladı en az 50 metre Yukarıya doğru su fışkırdı, o su 50 metre yukarıda derenin  suyu yere düştüğü zaman bura da olsa burası ne duruma düşecekti burada bir  ev kalmazdı , Orada mesela şu anda ağaçlar hep yolda şu benim Çaylık aşağıda Benim çay bahçem sel altında ağaçlar orada yani o aynı durum Burada olsa biz buna müsaade edemeyiz Yani bu Devletimiz Buna müsaade edeceğini zannetmiyorum,   o heyelanda aşağıda şurada şu altta derenin orada üç kişi yaşamını yitirdi orada Kaynak yaparken sel geldi üç kişi kapandı oraya, yukarıda değil ama bu aşağıdaydı Buna müsaade etmek bizim intiharımız olur müsaade edecek değiliz” dedi

    

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.