Boğaziçi’nde Direnişin fendi kayyumu yendi - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

Boğaziçi’nde Direnişin fendi kayyumu yendi

Bu haber 16 Temmuz 2021 - 6:58 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Boğaziçi’nde Direnişin fendi kayyumu yendi

6 aydır süren direniş sonucunda Boğaziçi kayyumu Bulu görevden alındı. Kayyuma direnen öğrencilere bu süreçte polis saldırdı, evleri basıldı ve tutuklandılar. Akademisyenlerin ise fakülteye girişleri engellendi. Ancak direniş hep sürdü

Boğaziçi Üniversitesi’ne 12 Eylül askeri darbesinden sonra dışarıdan atanan ilk rektör olan Melih Bulu, 195 gün sonra görevden alındı. Melih Bulu, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince görevinden alındı. Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ocak 2021 tarihli kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmiş, 2 Ocak 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Bulu’nun göreve atanmasının ardından, rektörün üniversite dışından atanmasına tepki gösteren ve rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenciler ile akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesi’nde protestolara başlamıştı. Protestoların başladığı ilk günlerde, “krizin 6 ay süreceğini öngördüğünü” söyleyen Bulu, Resmi Gazete’de yayınlanan karara inanmayarak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla haberin asılsız olduğunu iddia etti. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Bulu görevden alınmasıyla ‘Boğaziçi mezunu’ statüsüne geldi. Protestoların engellenmesi için bir süredir mezunlar okula alınmıyordu. Bulu kendi getirdiği bu yasak uygulanırsa Boğaziçi Üniversitesi’ne giremeyecek. Boğaziçi Üniversitesi’nde görevden alınan rektör Melih Bulu’nun yerine vekaleten yardımcısı Prof. Dr. Naci İnci atandı.

Üniversite kapısına kelepçe

Protestolar sırasında öğrencilerin kampüse girmesini engellemek için üniversitesinin kapısına kelepçe vurulması büyük tepki çekmişti. Melih Bulu, üniversiteye vurulan kelepçe için ‘pratik çözüm’ ifadesini kullanmış ve “Orada çok pratik bir şey var. Çünkü kapı kırıkmış. Çok fazla şey olduğu için, kapıyı tutturmak için kelepçe takmışlar. Polis amirinin çözümüymüş. Tabii ki Boğaziçili olmayan öğrencilerin güney kampüse girmeleri, 150 yıllık binalara zarar verebilir, bunu kontrol edemeyiz” demişti.

Öğrencilerin evi basıldı

Protestolara katıldıkları gerekçesiyle yüzlerce üniversite öğrencisi gözaltına alınmış, çok sayıda öğrencinin evine de gece polis baskınları yapılmıştı. Öğrencilerden bir bölümü, elektronik kelepçe kararıyla serbest bırakılmış, bu görüntü tepkileri daha da büyütmüştü. Boğaziçi direnişi üniversite gençliğine yayılırken, İstanbul’da Beşiktaş, Sarıyer ve Kadıköy’de eylem yasağı getirilmişti. Gösterilerde onlarca öğrenci gözaltına alınmış ve bazısına ev hapsi cezası verilmişti.

İki yeni fakülte

6 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan bir karar, üniversitede hükümete yakın akademisyen kadrolaşması için ilk adımın atıldığı yorumlarına neden oldu. Bu karara göre Boğaziçi Üniversitesi’ne Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi kuruldu. Bulu, bu karara ilişkin “Cumhurbaşkanımızın imzasıyla kurulan İletişim ve Hukuk Fakültelerinin Boğaziçi’ne farklı perspektifler ve zenginlikler katacağına inanıyorum. Bundan sonraki sürecin işleyişini ilgili akademik kurullarımız ile ilerleteceğiz. Üniversitemiz ve ülkemiz için hayırlı olsun” açıklamasını yaptı.

Akademisyenlerin eylemi

Farklı üniversitelerin ve öğrencilerin desteklediği eylemlerde kayyum atanan seçilmiş HDP’li belediyeler de dile getiriliyordu. Boğaziçi Üniversitesi’nde uygulamalara karşı akademisyenler de baştan itibaren protesto süreci başlattı. Her gün kampüste bir araya gelen akademisyenler, rektörlüğe sırtlarını dönerek, eylemlerini sürdürdü. 195 gün sonra görevinden alınan Bulu’nun ardından açıklama yapan akademisyenler, üniversitedeki tüm yöneticilerin seçimle göreve gelmesi çağrısı yaptı.

Seçim olsun

Açıklamada, “Taleplerimizi tekrarlıyoruz: Bütün bileşenlerin dahil olduğu rektörlük seçimi yapılana, BULGBTİ+ Kulübü tekrar açılana ve diğer demokratik taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye daha kararlı bir biçimde devam edeceğiz! Altı ayı aşkın süredir sürdürdüğümüz mücadelemizin yalnızca Melih Bulu’ya karşı olmadığını, tüm kayyumlar gidene kadar mücadeleye devam edeceğimizi vurguluyor ve hepinizi #TümKayyumlarGidecek diyerek sesimizi büyütmeye çağırıyoruz” denildi.

Tüm kayyumlara karşı

Boğaziçililer, “İlk günden itibaren direnişimizin kişilerle değil, tepeden inme atamalar ve kayyum düzeniyle ilgili olduğunu tekrarlıyoruz! Bütün üniversitelere ve belediyelere atanan kayyumlara karşı mücadelenin tavizsiz bir çizgide devam etmesi gerektiğini savunuyoruz! Melih Bulu’nun yerine atanacak, Boğaziçi içinden veya dışarıdan yeni bir kayyumu kabul etmiyoruz. Üniversitenin tüm bileşenlerini seçime çağırıyoruz” dedi.

HDP’li belediyelerden sonra Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum atanması iktidarın batıda da biat etmeyen kurumlara karşı kayyum politikasını devreye koydu. İlk olarak 2015 darbe girişiminden sonra muhalefeti tasfiye etmek için kayyum atama bir rejim politikası olarak uygulandı. 9 Eylül 2016 tarihinde çoğunluğu DBP’nin olmak üzere 28 belediyeye kayyum atandı. 19 Ağustos 2019’da Van, Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanları İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı ve yerine atanan kayyumlarla birlikte şu ana kadar 49 belediyeye kayyum atandı.

HABER MERKEZİ

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA