ÇAYKUR BİLİNÇLİ İFLASA SÜRÜKLENİYOR YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLECEK - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

ÇAYKUR BİLİNÇLİ İFLASA SÜRÜKLENİYOR  YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLECEK

Bu haber 05 Ocak 2021 - 14:01 'de eklendi ve kez görüntülendi.
ÇAYKUR BİLİNÇLİ İFLASA SÜRÜKLENİYOR  YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLECEK

ÇAYKUR BİLİNÇLİ İFLASA SÜRÜKLENİYOR  YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLECEK

Gençağa KARAFAZLI –

Sayıştay’ın Çaykur ile ilgili açıkladığı, ÇAYKUR’un depolarında bulunan çayları küflettiği 20 ton küflü çayı imha ettiği yönünde ki raporları sonrası çeşitli STK ve siyasi partilerden ÇAYKUR’a yönelik tepkiler devam ediyor.

ÇAYKUR’un Özellikle özelleştirilmek için zarar ettirildiği, müflis bir şirket olarak muhtemeldir ki yandaş bir kuruluşa bedavadan devri bile söz konusu olabilir diyen Rize Sol Parti İl Örgütü ÇAYKUR’da yaşananlara tepki gösterdi.

“ALİM HER YIL ZARAR AÇIKLIYOR”

Rize Sol Parti İl Örgütü adına yazılı bir açıklama yapan Ahmet Haşim Parlak; Biz Sol Parti olarak, yıllarca ifade ettiğimiz gibi, Çaykur kötü yönetilmektedir. En son Sayıştay Raporlarına yansıdığı gibi, gerek üretilen çayların küflenerek imha edilmesi gerekse bankaya olan borçları bakımından müflis ve batak bir şirket konumuna getirilmiştir. Sürekli zarar açıklayana Çaykur 3 yıldır Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim tarafından yönetilmektedir. Daha iyi bir yapılanma ve yönetimle kara geçecek iddialarıyla Varlık Fonuna devri gerçekleşen çaykur iyileşme bir yana zarar katlanarak her yıl artmış çaykur iflasa sürüklenmiş bu durum, Sayıştay denetimi ile ortaya konulmuştur.

“ÖZELLEŞTİRİLİP YANDAŞLARA MI VERİLECEK?”

ÇAYKUR’un Özellikle özelleştirilmek için zarar ettirildiği söylenen kurum, müflis bir şirket olarak muhtemeldir ki yandaş bir kuruluşa bedavadan devri bile söz konusu olabilir. Bunun alt yapısının hazırlıkları olduğu şeklinde kuşkularımız var.

Sayıştay raporundan rakamları veriyoruz; “Yeterli tanıtım ve satış çalışması yapılmadığından stokları hızla artmakta ve buna rağmen üretimine de devam edilmekte olan organik çay stoklarının eski yıllara ait 96 tonluk bölümünde rutubet sınır değerlerine yaklaşılmakta olmasından dolayı fırınlanmak ve harmanlanmak suretiyle ya da yeniden paketlenerek değerlendirilmesi kararlaştırılmıştı.

“HER YIL ZARAR AÇIKLANIYOR”

2015-2016 yıllarında üretilmiş, toplam 19 bin 878 kilogram organik çay küflenme nedeniyle 2019 yılında imha edilerek, 218 bin 291 TL zarar kaydedilmiştir”.

“Tasnif ‘ li  çay stokları 2014 yılından itibaren artarak, 2019 itibariyle 122 bin ton 510 kiloya ulaşmıştır”. Bu şu demektir, Çaykur neredeyse bir yıllık kuru çay üretimi kadar elinde çay bulunmaktadır. Bir yıl çay alımı yapmasa, kuru çay üretmese, elindeki kuru çayları ancak tüketebilecektir. Ayrıca, ÇAYKUR’un da ortağı ve paydaşı olduğu ‘ÇAYTAŞ’ adlı firma, ihraç edilmek üzere ÇAYKUR’a sipariş vermiş, ancak bu çayların satışı yapılamadığı gibi son kullanma tarihleri gelmekte ve sonuçta imha edilecektir.

“Üreticiye yaş çay karşılıklarının ödenmesi için Bankalardan alınan Finansman kredileri, ödenmesi gereken zamanda geri ödenememiş, yıllar içerisinde birikerek artmaya devam etmiştir. Bu rakam 2019 itibariyle 3 milyar 400 milyon sınırına dayanmıştır. Dolayısıyla bu durumun mali sonucu gelir tablosuna 395,5 milyon TL finansman gideri olarak yansımış olup, bu tutar, dönem zararının 2018’de yaklaşık yüzde 53’ü iken, daha da artarak 2019’da yüzde 62,3 oranına yükselmiştir”. Bu durum, ÇAYKUR’un, mevcut alım, üretim ve satış politikalarının bir sonucudur. Şimdi siyasal iktidara soruyoruz;

“ÇAYKURUN ORTAĞI ÇAYTAŞ NEDEN KURULDU KİMLERİN İŞİNE YARIYOR?”

ÇAYKUR’un elinde neden bu kadar stok birikmiştir? ÇAYKUR’unda ortağı olduğu ÇAYTAŞ denen şirket, neden kuruldu ve kimlerin işine yarıyor? Kuru çaylar neden gerekli ortamda saklanmayıp, küflenmiştir? Tüm bölgede Organik çay üretimine geçileceği söylenirken, bu projeden neden vaz geçilmiştir? Özellikle Organik üretim çayları neden kurumun elinde patlamıştır? Banka borçları neden birikti ve sorumlusu kimdir? Sayıştay raporlarını dikkate alıp sorumlular hakkında gerekli soruşturmaları açmayı düşünüyor musunuz? Önceki Gen. Müd, dönemlerinde de sürecin iyi yönetilmediği, has sas terazi ve şeker üretme tesisleri gibi yanlış projelerin de hesabını soruyoruz, sorguluyoruz?

“ÇAYKUR HALKIN MALIDIR HALKIN MALINA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Biz Sol Parti Rize İl örgütü olarak, her zaman Yaş Çayda, ÇAYKUR’da ve sektörde olan biten sorunların takipçisi olduk, halkımızın yanında durduk, üreticimizin sorunlarını dile getirdik ve bundan sonrada bu sorunların takipçisi olmaya ve yanında durmaya devam edeceğiz.

Çaykur halkın malıdır ve bizde halkın malına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Kamuoyu önünde hesap sorma ve sorgulama görevimizi sürdüreceğiz”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
betnis giriş
betnis
yakabet giriş