betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

Ders Kitaplarına İstanbul işgal altındayken İngiltereye kaçan son padişahla ilgili ayar!

  Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin, İstanbul’u işgal eden İngiliz işgal güçleri komutanından sığınma talebinde bulunmuş ve bir İngiliz gemisiyle işgal altındaki ülkesini bırakıp kaçmıştı. Ortaöğretim İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders..

Ders Kitaplarına İstanbul işgal altındayken İngiltereye kaçan son padişahla ilgili ayar!
Son Güncelleme: Whatsapp

 

Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin, İstanbul’u işgal eden İngiliz işgal güçleri komutanından sığınma talebinde bulunmuş ve bir İngiliz gemisiyle işgal altındaki ülkesini bırakıp kaçmıştı.

Ortaöğretim İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitaplarında Osmanlı Padişahı Vahdettin’in İngiltere’ye kaçtığı yönündeki ifadeler değiştirildi. Yeni müfredata “İstanbul’dan ayrıldı” ve “terk etti” şeklinde girdi. Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin, Osmanlının başkenti İstanbul’u işgal eden İngiliz İşgal orduları Başkomutanı General Harrington’a acil telgraf yazıp onlardan sığınma talep etmiş ve bir İngiliz gemisilyle işgal altındaki ülkesinden kaçmıştı.

8’inci sınıf “Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” ders kitabının önceki basımında yer alan, Vahdettin’in İngiliz İşgal güçleri Komutanı Harrington’a telgraf çekerek “İstanbul’da yaşamasının tehlike arz ettiğini, yüce İngiltere devletine sığındığını” belirten ifadesi yeni müfredatta yer almadı.

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre müfredat değişikliklerine dikkat çeken tarihçi-eğitimci Mustafa Solak, ders kitaplarında yapılan değişiklikleri şöyle açıkladı:

‘İNGİLTERE’YE KAÇAN PADİŞAH VAHDETTİN’İN İNGİLİZLERLE İŞBİRLİĞİ GİZLENDİ’

“Müfredat değişikliğinden önce liselerde okutulan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında Vahdettin’in ülkeyi terk etmesi ‘Savaş sonrası toplumun tepkisinden çekinen Vahdettin, 17 Kasım 1922’de İngiltere’ye sığınarak yurdumuzdan ayrıldı’ cümlesiyle açıklanmıştı.

Yeni kitapta ise ‘Vahdettin, padişahlık haklarını kaybetti ve 1922’de ülkeyi terk ederek Malta’ya gitti’ şekline dönüştürüldü. Böylece Vahdettin’in İngilizlerle işbirlikçiliği gizlendi.

İki yıl önceki 8. sınıf Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında, ‘Halife Vahdettin, 16 Kasım 1922’de İngiliz İşgal güçleri Komutanı Harrington’a Müslümanların Halifesi unvanıyla bir telgraf çekerek İstanbul’da yaşamasının tehlike arz ettiğini, yüce İngiltere devletine sığındığını belirtti. Anlaşıldığı üzere Padişah Vahdettin bir an önce gitmek istiyordu’ şeklinde ifade yer alıyordu. Yeni ders kitabında ise ‘Vahdettin İngiliz gemisi ile İstanbul’dan ayrıldı’ ifadesi yazıldı.”

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.