“HÜKÜMETİN ÇAY ALIM POLİTİKALARINA TEPKİLER DEVAM EDİYOR” GENÇAĞA KARAFAZLI- HÜSEYİN ALTUN RİZE Hükümetin uyguladığı çay alım politikalarına karşı çay üreticilerinin tepkileri devam ediyor. ÇAYKUR 17 Mayıs 2021 tarihinde 600 kg..
“HÜKÜMETİN ÇAY ALIM POLİTİKALARINA TEPKİLER DEVAM EDİYOR”
GENÇAĞA KARAFAZLI- HÜSEYİN ALTUN
RİZE
Hükümetin uyguladığı çay alım politikalarına karşı çay üreticilerinin tepkileri devam ediyor.
ÇAYKUR 17 Mayıs 2021 tarihinde 600 kg kota ile başlattığı 1.sürgün çay kampanyasının 4. Gününe kontenjanı 15 kg indirdiğini açıklaması çay üreticilerinin tepkisine neden oldu.
Çay üreticileri ÇAYKUR’un uyguladığı kota ve kontenjan nedeniyle çaylarını özel sektör firmalarına düşük fiyata satmak zorunda kaldıklarını belirterek Artvin ve Rize de çeşitli protesto eylemleri düzenledi.
“RİZE DEKİ SİYASİ PARTİLERDEN KOTA VE KONTEJAN TEPKİSİ”
Çay üreticilerinin kota ve kontenjan tepkileri devam ederken bugün Rize’de çay işletmeleri genel müdürlüğü (ÇAYKUR) önünde bir araya gelen Rize’deki muhalefet parti il ve ilçe başkanları yaptığı ortak basın açıklaması ile Hükümetin çay alım politikalarına tepki gösterdi.
Basın açıklamasına Saadet Parti il başkanı Av. Muhammet kaçar, CHP il başkanı Saltuk Deniz, İyi Parti il başkanı Av Ayşegül Özyanık, Doğru Parti il başkanı Eyüp Demir, DEVA Parti il başkan vekili Aydın Taşer, Demokrat Parti Rize İl Başkanı, Hamit Çelik katıldı.
“ÇAY ÜRETİCİLERİ ÖZEL SEKTÖRE BİLİNÇLİ MAHKÜM EDİLİYOR”
Partilerin ortak basın açıklamasını Çay üreticisi Devrim PİYADEOĞLU okudu;
“2021 yılı yaş çay kampanya sezonu yine hayal kırıklığı ile açıldı. Sezon başında açıklanan dekar başına 600 kilogramlık kota ve kısa bir süre içerisinde kontenjanın 15 kiloya kadar inmesiyle üreticinin sevinci kısa bir sürede kursağında bırakılmıştır.
ÇAYKUR’un kampanya sezonunun hemen başında 15 kilo kontenjan uygulaması anlaşılır değildir.4 lira olarak açıklanan çay fiyatının özel sektörde 2.80 lere kadar inmesi kabul edilebilir değildir. Üstelik özellikle yüksek kesimlerde henüz yoğun bir şekilde çay toplanmaya başlanmamıştır. Buna rağmen uygulanan bu kontenjanla, müstahsillerimizin emeklerinin karşılıklarını almaları mümkün değildir.
Üreticilerimiz bilerek özel sektöre yok pahasına mahkûm bırakılmaktadır. Oluşturulan bu sağlıksız ortam çay müstahsili olduğu kadar ufak sermayelerle fabrika işleten işletme sahiplerini de kötü etkilemektedir. Hükümetin sadece yüksek sermayeli fabrika sahiplerini destekleyen politikaları ile küçük sermayeli fabrikalar adeta fason üretim merkezleri haline gelmiştir.
“ÇAY KANUNU ÇIKARTILMALIDIR”
Bütün bu olumsuzlukları gidermenin yolu bellidir. Yıllardır tartışılmasına rağmen hükümet tarafından bilerek buzdolabında bekletilen yaş çay kanunu bir an önce çıkarılmalıdır. Bu yolla taban fiyatın altında yaş çay alımının önüne geçilmelidir. Çıkarılacak bu kanunla ÇAYKUR’un daha verimli hale gelmesi ve organizasyon kabiliyetinin arttırılması sağlanacaktır. Çıkarılacak çay kanunu ile kontenjan sorunu giderilebilecektir. Çay Kanunu’yla müstahsillerin sorunları çözüme kavuşturulacağı gibi ufak sermayeli fabrika sahipleri de desteklenerek onların da mağduriyetleri giderilmiş olacaktır.Müstahsilimiz kazanacak, çayımız da sanayisi ile birlikte yüksek değer bulacaktır. Yani özetle sorunlar belli olduğu gibi çözümleri de mevcuttur.
“SORUNU ÇÖZECEK SİYASİ İRADE ARIYORUZ”
Çay sorunu kesinlikle çözümsüz değildir. Sadece sorunları çözecek siyasi bir irade aranmaktadır. Vatandaşlarımızın talebi çay sektöründeki sıkıntılara karşı yetkililerin yıllardır tıkadıkları kulaklarını Rizeli hemşerilerimizin sesine açmaları ve mağduriyetlerinin giderilmesidir.
Bizler Siyasi Parti Rize İl Başkanları ve aynı zamanda da birer çay müstahsili olarak, siyasal farklılıklarımızı bir yana bırakıp, Rize için Çayımız için buradayız. Çayımız her şeyden önemli ve siyaset üstüdür. İktidarıyla muhalefetiyle bir olalım. Rize için gereğini yapalım diyoruz”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.