Rize havalimanı rant projesi midir? - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

Rize havalimanı rant projesi midir?

Bu haber 17 Mayıs 2022 - 19:01 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Rize havalimanı rant projesi midir?

GENÇAĞA KARAFAZLI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta açılışını gerçekleştirildiği Rize, Artvin havalimanı ile ilgili Deprem riski olduğu en fazla 40 metrelik sondajların yapıldığı, sondajların bir kısmı denizde kumun içinde kaldığı iddialarını HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, TBMM verdiği yazılı soru önergesiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından bu iddiaların yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

“HAVALİMANININ TAMAMININ 4.4 MİLYAR TL’YE MAL OLDU”

HDP İzmir milletvekili Çepni konuyla ilgili şunları söyledi;

Rize’ye 34, Hopa’ya 54, Artvin’e 125 kilometre uzaklıkta bulunan Rize-Artvin Havalimanının açılışı 14 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Rize’nin Pazar ilçesi sınırları içinde, 3 milyon metrekare alanda inşa edilen havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 3 milyon olarak belirtilmiştir.

Temeli 3 Nisan 2017’de atılan havalimanı Projesinde, Ordu-Giresun Havalimanı’ndan 2,5 kat fazla olarak 100 milyon ton taş dolgu malzemesi kullanılmıştır. Havalimanının 8 Eylül 2016’da yapılması planlanan yapım ihalesi projedeki değişiklik nedeniyle iptal edilmiş, daha sonra 2 Kasım 2016’da yapılan ihaleyi 1,078 milyar lira teklif veren Cengiz İnşaat-Aga Enerji ortaklığı kazanmıştır.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış töreninde havalimanının tamamının 4.4 milyar TL’ye mal olduğunu açıklamıştır.

“40 METRELİK SONDAJLARIN YAPILDIĞINI, SONDAJLARIN BİR KISMININ DENİZEL KUMUN İÇİNDE KALDI”

Havalimanının inşa edildiği dolgu alanının sondaj çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı belgelere ulaşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi,  Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Sentinel uydu verilerine göre; Ordu-Giresun Havalimanı’nın deniz tarafının çöktüğünü, kara tarafının yükseldiğinin, burada zemindeki oturmaların devam ettiğini, zamanla üst yapının daha çok hasar göreceğini,  Rize-Artvin Havalimanı inşasında  en fazla 40 metrelik sondajların yapıldığını, sondajların bir kısmının denizel kumun içinde kaldığını, kum içinde kalan sondajların en az 100 metre devam etmesi gerektiğini, ayrıca, denizaltı faylarının oluşturduğu çukur ve sırt şeklindeki topoğrafya üzerine çökelmiş suya doygun kil, silt ve kumların kalınlıkları farklı olduğundan zamanla üstteki dolgunun ve pistin oturmasının  da farklı olacağını açıklamıştır.

“DEPREM RİSKİ YÜKSEK”

Havalimanı projesine karşı uzmanların eleştirdiği bir diğer konu da deprem riskinin ve denizaltı heyelanlarının oluşturduğu tehlikelerin göz ardı edilmesidir.  Gürcistan’da, 2017 yılında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin Doğu Karadeniz Bölgesi‘ndeki fay hattını tetiklediği ve yarılmayı hızlandırdığı saptanmıştır. Dördüncü deprem kuşağındaki bölge, üçüncü deprem riski bölgesine çekilmiştir. Uzmanlar,  Karadeniz sahil kesiminin deprem riskinin iç kesimlere oranla daha yüksek olduğunu belirtmektedir.

“TAŞ OCAKLARI DOĞAYA VE YAŞAM ALANLARINA ZARAR VERDİ”

Rize-Artvin Havalimanı inşaatında kullanılan dolgu için gerekli taşların alındığı Pazar ilçesi Sivrikale, Subaşı, Hisarlı, Derebaşı ve Yavuz köylerindeki taş ocaklarının doğaya ve yaşam alanlarına verdiği zararlara karşı,  yöre halkı Rize Valiliği’nce verilen  ÇED gerekli değil kararına karşı dava açmak zorunda kalmışlardır. Karadeniz Bölgesinde yoğun şekilde faaliyet gösteren taş ocakları;  ormanlık alanlara ve yaşam alanlarına zarar vermektedir.  23 Ocak 2010 tarihli ve 27471 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Madencilik Faaliyetleri ile Bozulan Arazilerin Yeniden Doğaya Kazandırılması yönetmeliğine göre,  Rize Artvin Havalimanı inşasına malzeme temini için açılan taş ocaklarının bulunduğu alanların ekolojik olarak bozulmadan önceki haline getirilmesi gerekmektedir.

“HAVAALANI RANT PROJESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR”

Deniz ve sahillerin doldurulması ile yapılan projeler, kıyı erozyonu tetiklerken, ekolojik yıkımlara neden olmakta, canlıların yaşama ortamı altüst edilmekte, deniz suyunun kimyasal ve fiziksel özellikleri bozulmaktadır.  Deniz suyunun kendi kendini yenileme, devşirme mekanizmaları yok edilmektedir. Benzer tekniklerle yapılan projelerin çoğunda daha faaliyete geçmeden çökmelerin, bozulmaların yaşanması, havalimanının güvenliği konusunda endişe yaratmakta ve çevre illerde havalimanları olmasına rağmen yapımında ısrar edilmesi rant projesi olarak değerlendirilmektedir.”

HDP Milletvekili Murat Çepni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırmasını istediği iddialar ise şöyle:

1- Sosyal medyada yer alan Rize-Artvin Havalimanı’na yıllık 3 milyon yolcu garantisi verildiği ve gidiş dönüş uçak biletlerinin 1327 TL olduğu iddiaları tarafınızdan Twitter paylaşımı ile yalanlanmıştır.  Konuya ilişkin ihale süreci,  şirketlerle anlaşmaların detayları vs şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

2- 8 Kasım 2019’da yapılan Üstyapı ve Müteferrik İşler İnşaatının 632 milyon TL’ye Cengiz İnşaat ve ASL İnşaat’a,  9 Mart 2022’de  İlave İşler İnşaatı  ihalesinin ASL İnşaat’a 369 milyon TL’ye kamuoyuna duyurulmadan,  kapalı kapılar arkasında verildiği ve kamunun zarara uğratıldığı iddiaları doğru mudur?

3- Rize-Artvin Havalimanı’nın ekonomik ömrünün 25 yıl olacağı iddiası doğru mudur? Bakanlığınız ekonomik ömrünü ne kadar öngörmektedir? Bu durumda kamu yararı var mıdır?

4- Rize-Artvin Havalimanı inşasında en fazla 40 metrelik sondajların yapıldığı, sondajların bir kısmı denizel kumun içinde kaldığı doğru mudur? Sondajların en az 100 metre devam ettirilmemesinin gerekçesi nedir?  Havalimanında çökmeler ne şekilde takip edilecektir?

5- Havalimanının inşa edildiği dolgu alanının sondaj çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı belgeler neden kamuoyu ile paylaşılmamaktadır?

6- Karadeniz Bölgesinde dolgu kullanılarak yapılan projelerin daha tamamlanmadan çöktüğü haberleri basında sıkça yer almaktadır. Havalimanı ve liman yapımında bu tekniğin kullanılasında neden ısrar edilmektedir? Çökmeler sonucunda yaşanacak ekonomik kayıplar hesap edilmekte midir?

7- Havalimanına taş temin edilen ocakların faaliyetlerine son verilmiş midir? Taş ocaklarının rehabilitasyon işi ne şekilde yapılacaktır?  Bakanlığınız projelerine malzeme sağlayan taş ocaklarından rehabilite edilen olmuş mudur?

8- Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında “Uçaklarımız boş gidip geliyor. Bu uçaklar boş gidip gelirse bu ne Rize’ye ne de Artvin’e yakışır. Bu uçakları doldurun ki bu gidip gelişler çok daha farklı bir şekilde devam etsin” ifadelerini kullanmıştır. Uçak biletlerindeki yüksek fiyatlar dikkate alındığında uçaklar ne şekilde doldurulacaktır? Uçak biletleri için yeni düzenleme yapacak mısınız?

9- Deniz ve sahillerin doldurulması ile yapılan projelerinize malzeme temin edilen  taş ocaklarının neden olduğu çevresel ve ekolojik yıkımlar  ve dolgu yapılarak inşa edilen projelerin yarattığı tahribatlar dikkate alınarak bu tür projelerden vazgeçecek misiniz?

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA