Şırnak’ın hali harap: ‘Bugüne kadar yaşanan en büyük yıkım’ - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

Şırnak’ın hali harap: ‘Bugüne kadar yaşanan en büyük yıkım’

Bu haber 03 Ocak 2021 - 12:12 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Şırnak’ın hali harap: ‘Bugüne kadar yaşanan en büyük yıkım’

   BURCU KARAKAŞ

brckarakas@gmail.com/@burcuas

Şırnak’ta incelemelere bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, gördükleri manzarayı “Türkiye Cumhuriyeti’nde bugüne kadar yaşanan en büyük yıkım diyebiliriz” sözleriyle anlattı.

sirnak-sehir1

Fotoğraflar: Ahmet Özmen

Yaptıkları araştırmalar neticesinde bir rapor hazırlayacaklarını dile getiren Özmen, yerinden edilen ailelerin barınma sorununa geçici çözümler bulmak durumunda kaldıklarını belirtti.

Özmen şöyle devam etti: “Şu ana kadar gidip gördüğümüz yerler arasında en büyük yıkımı yaşayan Şırnak idi. Türkiye Cumhuriyeti’nde bugüne kadar yaşanan en büyük yıkım diyebiliriz. Kent merkezindeki 12 mahallenin 7’si tamamen yıkılmış durumda. Yıkılan mahallelerde evlerin, binaların enkazları toplanmış durumda. Bu bölgeler boş arazilere dönüşmüş halde. Artık bir mahallenin varlığından konuşmak mümkün değil. İnsanların halen başlarını sokacak bir evleri yok. Bir kısmı Şırnak merkeze yakın muhitlerde çadırlarda kalıyor. Bir kısmı da Cizre’de ya da köylerde akrabalarına sığınmış durumda. Kira yardımı olduğunu biliyoruz ama tam boyutlarını bilemiyoruz.  Yerinden edilenlerin dönebilecekleri bir evleri yok.”

‘En temel ihtiyaçlar için planlama yok’

sirnak-sehir

Özmen, yaşanan yıkımın en temel insan haklarını ihlal ettiğine vurgu yaparak, sözlerine şöyle devam etti: “Söz konusu boş arsalara ne zaman inşaat yapılacağı noktasında da bir gelişme yok. Yıkımların yaşandığı yerleşim birimlerinde barınma alanı vb. konulara dair hiçbir şey yapılmadı. Temel sorunlardan biri de şu: Bir mahallede operasyon olacaksa insanların kaçmak durumunda kalacağı bilinen bir gerçek. Yaşanan göç açısından hiçbir planlama yok. Sırtındaki ceketle evinden çıkmış bir insan nasıl barınacak? Okula giden öğrenci sayısı kayıtlarda var, bu öğrenciler hangi okula devam edecek? Barınma, beslenme, eğitim ve sağlık hakları gibi en temel ihtiyaçlar için bir planlama yapılmamasından bahsediyoruz. Halen söz konusu yedi mahalleyi terk etmek zorunda kalan insanlar sığınmacı durumunda yaşamlarını sürdürüyor. Yetkililerle de görüşerek hak ihlalleri üzerinde durduk. Raporda, yapacağımız yazılı başvurular da yer alacak.”

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
betnis giriş
betnis
yakabet giriş