Bölgesel Kürt Yönetimi’ne karşı uygulanacak yaptırımlar konusunda kafalar karışık. Oysa ki, tüm yollar ‘iyi komşuluk’ ilişkilerine çıkıyor. Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna gitmesini şiddetle eleştiren Ankara’nın IKYB’ne karşı neler yapabileceği..
Bölgesel Kürt Yönetimi’ne karşı uygulanacak yaptırımlar konusunda kafalar karışık. Oysa ki, tüm yollar ‘iyi komşuluk’ ilişkilerine çıkıyor.
Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna gitmesini şiddetle eleştiren Ankara’nın IKYB’ne karşı neler yapabileceği Ankara’da merak konusu oldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” mesajı vermesine karşın Başbakan Binali Yıldırım’ın “Savaşa girmiyoruz. Endişelenecek bir durum yok” demesi Türk hükümetinde kafaların karışık olduğunu gösteriyor. Askeri kaynaklar ise Ankara’nın ‘sıcak çatışma’ konusunda yapabileceği tek şeyin sınırdaki tatbikatların artırılması olabileceğini söylüyor. Nitekim; Irak hükümetiyle birlikte yeni tatbikatlar kapıda. Bu tatbikatlara İran’ın da destek verip vermeyeceği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 Ekim’de gerçekleştireceği Tahran ziyaretinden sonra netlik kazanacak.
‘VANA MESELESİ’ NE?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’nın somut olarak gündeme getirebileceği başka bir yatırımı da “Vanayı kapatırız, bu iş olur biter” sözleriyle dile getirdi. Peki, bu ‘vana meselesi’ ne? Kuzey Irak yönetimi, Ankara’yla yaptığı bir anlaşma doğrultusunda petrollerini başka pazarlara satabiliyor ve Erbil’le yaşadığı ‘bütçe gerilimi’ ancak burdan kazandığı parayla aşabiliyor. İşte bu noktada Ankara-Erbil hattında yaşanan gerilimin nereye varacağı merak ediliyor.
Öyle ki; Irak, 143 milyar varil ile dünya petrol rezervlerinin yüzde 8,7’sine sahip. Bu petrolün 45 milyar varillik kısmı Kürdistan bölgesinde bulunuyor. Kerkük-Yumurtalık hattından günde 550 bin varil petrol akıyor. Bunun 300 bin varili Kerkük’ten, kalan miktar ise Kürt bölgelerinden geliyor. Kürt bölgesi sınırları içerisinde son yıllarda ortaya çıkan doğalgaz kaynaklarının da 3 trilyon metreküp büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor.
KISA SÜREDE EKONOMİK YAPTIRIM ZOR
Ankara’daki diplomatik kaynaklar IKYB’nin başka pazarlara petrol satmasına Türkiye’nin izin verdiğine dikkat çekerken, Türkiye’nin de Irak’la ‘sıkı bir ihracat bağı’ olduğunu, bu ihracatta Kuzey Irak’la iyi ilişkilerin de rol oynadığını belirtiyor. Yani; Ankara ile Erbil’in kısa vadede birbirlerine ekonomik bir yaptırım uygulamasına ‘neredeyse imkansız’ gözüyle bakılıyor.
‘İYİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ HERKESİN ÇIKARINA’
Peki Ankara bu durumda ne yapacak? Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başbakanı Neçirvan Barzani’nin ‘bağımsızlık ilan etmiyoruz’ açıklaması, iyi ilişkilerin sürmesi adına ‘kritik önem’ taşıyor. Ankara’da kulislere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölge ülkeleriyle yapacağı istişarelerden sonra Barzani yönetimiyle de diyalogun yolunu bir şekilde bulacağı bilgisi kulislere yansımış durumda. Ancak gelişmeler öyle sıcak ve ‘öyle popülist bir şekilde’ tartışılmaya başlandığı için ‘derin diplomasi’ bir kenara bırakılmış durumda. Askeri ve diplomatik kaynakların bu noktada üzerinde hemfikir oldukları bir görüş dikkat çekiyor: İyi komşuluk ilişkileri herkesin çıkarına olacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.