betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

Artvin Kemalpaşalılar Yaş Çay Fiyatına Tepki Gösterdi,”Kendi Ayağınıza Sıkıyorsunuz Ekonomiyi Bu hale Getirenler Çay Üreticisi Değil”

Artvin Kemalpaşalı ürütücüler yaş çay fiyatına tepki gösterdi “Bizi açlığa mahkûm ediyorlar” RAMAZAN BALCIOĞLU -ATAKAN ASLIBAY-GENÇAĞA KARAFAZLI- (ARTVİN) Kemalpaşa Ziraat odası başkanı Olcay Muti, “verilen fiyat simit ve çay almıyor..

Artvin Kemalpaşalılar Yaş Çay Fiyatına Tepki Gösterdi,”Kendi Ayağınıza Sıkıyorsunuz Ekonomiyi Bu hale Getirenler Çay Üreticisi Değil”
Son Güncelleme: Whatsapp

Artvin Kemalpaşalı ürütücüler yaş çay fiyatına tepki gösterdi “Bizi açlığa mahkûm ediyorlar”

RAMAZAN BALCIOĞLU -ATAKAN ASLIBAY-GENÇAĞA KARAFAZLI-

(ARTVİN) Kemalpaşa Ziraat odası başkanı Olcay Muti, “verilen fiyat simit ve çay almıyor ve soruyorum yine Tarım Bakanlığı 17 Lirayı belirlerken hesap maliyetindeki kalemleri açıklasın. Çay üreticilerine verilen bu fiyat çay üreticilerini yoksulluğa değil, açlığa sürüklemektir. Açlık sınırının da altındadır belirlenmiş olan bu 17 Lira. Şunu da sormak gerekir, Gıda enflasyonu ne kadar? Gıda enflasyonunu Tarım Bakanlığı açıklamak zorunda, açıklayamazlar gıda enflasyonunun önünü alamıyorlar. Derhâl yarından tezi yok, Tarım Bakanlığı Basına vermeden yine kendi sitesinden çaya verdikleri fiyata kesinlikle düzenleme yapacak, aksi takdirde çay üreticileri her zaman, dünde olduğu gibi açlıkla baş başa kalacak.”

Tarım bakanlığının 19 TL olarak açıkladığı 2024 yılı yaş çay fiyatına yönelik tepkiler dalga dalga yayılıyor. Bir yurttaşın AKP Rize il başkanlığı kapısına bir çuval çay dökmesi ardından CHP Rize il örgütü merkez ve ilçelerde çay protestoları başlattı.

Çay fiyatına tepkiler devam   Artvin Kemalpaşa’da üreticiler   bugün ÇAYKUR’un Kemalpaşa Fabrikası önünde eylem yaptı. Saat 15.30’da Çaykur Çay Fabrikası önünde toplanan çay üreticiler Emeğimizin Hakkını kimseye yedirmeyiz diyerek çaylarını fabrika önüne döktü. Bir kadın üretici “cumhurbaşkanımızın buna ihtiyacı vardır ona bağışlıyorum” dedi. Ardından üreticiler “Emeğine, çayına, onuruna sahip çık sloganları attı.

“VERİLEN BU FİYAT ÇAY ÜRETİCİLERİNİ YOKSULLUĞA DEĞİL, AÇLIĞA SÜRÜKLEMEKTİR”

Çay Üreticilerine destek veren Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti yaptığı konuşma da;

Çelik: Artvin Ziraat Odaları Başkanı Olcay Muti,” Yaklaşık bir buçuk aydır, Bölge ziraat odaları olarak bir maaliyet çalışması yapıyor. Giresun’dan, Borçka’ya kadar çay olan illerin Ziraat Odaları Başkanları olarak bir araya gelip bir maaliyet hesabı yaptık ve maaliyet hesabı belirledik.25 Gün önce açıkladığımız çay maliyetinin üreticiye 1 kg yaş çayın maliyetinin 17,80 kuruş ortaya çıktı. Şimdi biz çay üreticileri olarak, çay üreticilerinin temsilcisi ziraat odaları olarak bize çay için verilen fiyat simit ve çay almıyor ve soruyorum yine Tarım Bakanlığı 17 Lirayı belirlerken hesap maliyetindeki kalemleri açıklasın. Çay üreticilerine verilen bu fiyat çay üreticilerini yoksulluğa değil, açlığa sürüklemektir. Açlık sınırının da altındadır belirlenmiş olan bu 17 Lira. Şunu da sormak gerekir, Gıda enflasyonu ne kadar? Gıda enflasyonunu Tarım Bakanlığı açıklamak zorunda, açıklayamazlar gıda enflasyonunun önünü alamıyorlar. Derhâl yarından tezi yok, Tarım Bakanlığı Basına vermeden yine kendi sitesinden çaya verdikleri fiyata kesinlikle düzenleme yapacak, aksi takdirde çay üreticileri her zaman, dünde olduğu gibi açlıkla baş başa kalacak. Bu yüzden biz Ziraat Odaları olarak çay üreticilerine reva görülen bu fiyatı kabul etmiyoruz. Çay üreticileri temsilcileri Ziraat Odaları olarak çay fiyatını belirlemede etkin olan ulusal çay konseyinden istifa kararı aldık. Çay fiyatını belirleyen Rize Ticaret Borsasına da kınama gönderdik dolayısıyla ulusal çay konseyinden çay üreticileri temsilcileri Ziraat Odaları olarak istifa ettik. Bundan sonra alacağımız eylem kararlarına da imza koyacağımızı söylüyorum ve Ziraat Odaları olarak çay üreticilerinin yanındayız, onlarla birlikte, onlarla beraber bu sorunu halletmek için elimizden ne geliyorsa buradayız ve elimizden gelen her şeyi yapacağız.” Dedi.

“22 YILDIR KENDİ SOFRANIZI DÜŞÜNDÜNÜZ BİR KERE DE AHMET AMCANIN, EMİNE YENGENİN SABAH KAHVALTIDA NE YEDİĞİNİ DÜŞÜNÜN”

Çay üretici CHP Kemalpaşa ilçe başkanı Yoldaş Gümüşkaya, “” Bu sene çayda kota, kontenjan muhabbetine değil, Tarım Bakanlığının sosyal medya üzerinden açıkladığı çay fiyatına dair tepkimiz koymak için bir araya toplandık. Ben Tarım Bakanlığına ve yurttaşlarıma buradan seslenmek istiyorum Ne zamana kadar ya da ne zamandan beridir sosyal medya hesaplarından çay üreticisinin çay fiyatını açıklar oldunuz ya da Tarım Bakanlığı bu fiyatı açıklarken kime sordu? Ziraat odalarına mı sordu, kooperatif odalarına mı sordu, çay üreticilerine mi sordu ya da fabrika müdürlerine mi sordu, fabrikada çalışan işçilere mi sordu, tarlada ki Ayşe ablaya veya Ahmet amcaya mı sordu çay fiyatını belirlerken çay fiyatını belirleyen Tarım Bakanlığı değildir. Çay Fiyatını belirleyen cumhurbaşkanı değildir, cumhurbaşkanına en yakın olan özel sektördür. Özel sektör çay fiyatını 19 Lira olarak açıklamıştır, çaya daha başlamadan önce bu durum yaşanmıştır.19 TL’den açıklayan özel sektör bugün çayı 16 TL’ye almaktadır ve devlette 17 TL’de açıklamıştır yüzden işçinin hakkını, çay üreticisinin hakkını vatandaşlar olarak tüccarlara yedirmeyeceğiz. Yeter diyoruz. 22 yıldır kendi sofranızı düşündünüz, sürekli kendi sofranızı düşünüp, yanınızda ki kişilerin sofralarını düşündünüz, bir kerede işçinin sofrasını düşünün. Ahmet amcanın, Emine yengenin sabah kahvaltıda ne yediğini düşünün, öğle yemeğinde ne yiyeceğini düşünün ya da akşam sofrasında ne getireceğini düşünün, buna göre hesaplar yapın ama sizde tüccarlara göre hesap yapıyorsunuz, çay üreticisini dinlemiyorsunuz, derdini, tasasını dinlemiyorsunuz.

“KENDİ AYAĞINIZA SIKIYORSUNUZ EKONOMİYİ BU HALE GETİREN ÇAY ÜRETİCİSİ DEĞİL”

Buradan Tarım Bakanlığına, Cumhurbaşkanına sesleniyoruz, Bir an önce bu fiyatı tekrardan değerlendirin, Çay üreticisinin fiyatı 25 TL’nin altında değildir. Bir an önce 25 TL yapın çay fiyatını yoksa acı çektirmeye çalışıyorsanız seçim muhabbetinden kaynaklı,3 gün sonra,5 gün sonra tekrar bir seçim Var. Çay Üreticisi 4 gün sonra o seçimlerde de bu cevabı verecektir, kendi ayağınıza neden sıkıyorsunuz. Ekonomiyi bu hale getiren çay üreticisi değil, eğitimi, sağlığı bu hale getiren çay üreticisi değil, zeytinin fiyatının yüksek olması, ekmeğin 10 TL olmasının sebebi çay üreticisi değil sizlersiniz. Çay üreticisinin karşılığı olan 25 TL’yi verin. Dedi.

Çay üreticisi kadın yurttaş Nurcan Altunkaya ,” Bütün krizin bedelini işçilere, emekçilere ve üreticilere kesmeye çalışıyorlar. Bunun önüne geçmezsek eğer senedir yaptıklarını sürekli yapmaya devam edecek bu yüzden kendi mücadelemizi kendimiz vermemiz gerekiyor.  Dedi

Bir diğer çay üretici kadın yurttaş,” 17 Lirayı ben vereyim devlet bey sana, gel 17 lirayla sen topla. Dedi.

  

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.