betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

ARTVİN’DE 15 YENİ MADEN İHALESİ

 ARTVİN’DE 15 YENİ MADEN İHALESİ “biz nerede yaşayacağız” 26 Ağustos “ta 68 ilde 766 maden alanı ihalesi aynı anda yapılacak, bunların arasında Artvin’de 15 yeni maden ihalesinde var. Artvin halkı..

Son Güncelleme: Whatsapp

 ARTVİN’DE 15 YENİ MADEN İHALESİ

“biz nerede yaşayacağız”

26 Ağustos “ta 68 ilde 766 maden alanı ihalesi aynı anda yapılacak, bunların arasında Artvin’de 15 yeni maden ihalesinde var. Artvin halkı soruyor; “biz nerede yaşayacağız, bizim bilmediğimiz başka bir Artvin, başka bir dünya mı var”

GENÇAĞA KARAFAZLI-ARTVİN

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan Yeşil Artvin Derneği yönetim kurulu üyesi Avukat Bedrettin Kalın, yerel bir 08radyoda, “YEREL GÜNDEM” adlı canlı yayın programının konuğu oldular. Karahan ve Kalın Maden ve çevre konusunda gelinen son noktayı Türkiye genelinde ihaleye çıkılacak olan 766 maden Projesi ihalesi içinde Artvin’de de yapılacak 15 yeni maden projesi ihalesi ve Artvin üzerinde bu ihalelerin etkisi konularında açıklamalarda bulundu.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Néşe Karahan Yeşil Artvin Derneği’nin kısaca kuruluş amacını ve çeyrek asırdır devam eden mücadelesini anlattı.

YEŞİL ARTVİN DERNEĞİ ARTVİNİN VAR OLMASI İÇİN KURULDU

“Yeşil Artvin Derneği 1995 yılında dönemin valisinin önerisiyle kurulmuş esasında tüm Artvin’i Artvinlileri temsil eden Artvin’in varoluş mücadelesi için kurulmuş Artvin’i korumak için kurulmuş siyaset üstü bir STK’dır.

O dönemin valisi ayrıca cerattepe madenciliğinin yapılıp yapılamayacağı ile ilgili bir çalışma yaptırmış bu raporu da o zamanın resmi gazetesinde yayınlatmıştır.

Yeşil Artvin Derneği 25 yıldır Cerattepe mücadelesine devam ediyor, bu süreç içerisinde 2 Kanadalı şirketi göndermeyi başarmıştır. Çünkü Artvin halkı davasında haklıdır. Bizim derdimiz yaşam alanlarımızın yok olma derdidir. Bizim derdimiz, Artvin’dir, geleceğimizdir.

İHALE OYUNLARIYLA CENGİZ HOLDİNGE DEVREDİLİYOR

2009 yılında madenciliğin yapılamayacağı kesin olarak belirtilmiş ve mühürlenmiş olan Cerattepe 17 Şubat 2012 tarihinde yeniden ihaleye çıkarıldı. İhaleyi önce Artvinli olan Özaltın firması almış, ardından rödevans usulü bir anlaşma ile asıl sahibine Cengiz holdinge devredilmiştir.

2012 yılında yapılan bu ihalenin ardından yoğun bir mücadele başlattık. Gerek Artvin içinde gerek Artvin dışındaki Artvinlilerle birlikte ses getiren eylemler yaptık. 6 Nisan 2013 yılında Büyük Maden Mitingi” yaptık. 15 bini aşkın insan toplandı. O zamana kadar açık işletme olan proje, o miting sonrası kapalı işletmeye döndü. Kapalı veya açık fark etmez. Cerattepe bir yaşam alanıdır. Artvin’in hemen üstünde yer alması bu şehir için büyük bir önem taşımaktadır.

NÖBET TUTAN İNSANLAR TOPRAĞINA SAHİP ÇIKTI

245 gün boyunca Cerattepe nöbetleri tuttuk bu nöbetleri tutan insanlar toprağına sahip çıkmış mücadelesini vermiştir.

Bizim mücadelemiz, hukuk çerçevesi içerisinde demokratik haklarımızı kullanarak yapılmıştır. Açtığımız bütün davaları kazanmış olmamıza rağmen, üstüne üstlük, Cerattepe davamız devam etmesine rağmen maden şirketi hukuksuz bir şekilde Cerattepe’ye girmiş, mahkeme sürerken çalışmaya devam ediyor.Oysa bizlere dava sonuçlanana kadar orada hiç bir çalışma yapılmayacağına dair devlet sözü verilmişti. Ancak maden şirketi hiçbir şekilde bu söze uymamıştır.

SALGIN DÖNEMİNDE ŞİRKET ÇALIŞMALARINA BİR GÜN ARA VERMEDİ

Pandemi döneminde koronavirüsün bütün dünyada cirit attığı bir dönemde, insanların evlere hapis olduğu bir dönemde, maalesef maden şirketi bir gün bile durmamış, çalışmaya devam etmiştir. Adeta yangından mal kaçırır gibi bir çalışma yapılmaktadır. Biz dernek olarak nisan ayında pandemi kuruluna bu konuyla ilgili bir dilekçe verdik ve çalışmanın durdurulmasını istedik.

Ne yazık ki bize pandemi kurulundan sadece koronavirüs ile ilgili alınan önlem ile ilgili maddeler yazan bir cevap gönderildi. Bizim dilekçemize verilmiş bir cevap değildi.
Geldiğimiz noktada cerattepe davası ile uğraşırken o arada bir hale daha yapılarak cerattepe kadar bir alanda ihale edildi Şimdi de 26 Ağustos tarihinde Türkiye genelinde 766 maden sahası ihale edilecek bunların 15’i maalesef Artvin’de yer alıyor.

TÜM RENKLERİN OLDUĞU BİR STK’YIZ

Yaşam alanlarımız elimizden alınıyor. Artvin gerek Artvin’de yaşayan gerek Artvin dışında başka illerde yurt dışında yaşayan tüm Artvinlilerin memleketidir. Burada hangi görüşten, Yeşil Artvin Derneği bütün bu insanları temsil eden bir STK’dır.

Biz hep şunu söyledik Artvin’de 325 Maden projesi vardır. Cerattepe burada bir kilit noktasıdır şayet Cerattepe eğer kaybedilirse diğer bütün madenleri sadece ilimizde değil, Türkiye genelindeki bütün maden projelerini hayata geçirirler dedik. İşte geldiğimiz nokta burası.

HUKUKSULUĞA KARŞI DİRENDİK YARGILANDIK

Bakın, biz doğamızı, ilimizi, geleceğimizi yaşam alanlarımızı korumak için mücadele veriyoruz. Hukuksuz bir şekilde buraya Cerattepe’ye çıkan maden şirketine karşı direndik diye biz yargılanıyor ve cezalar alıyoruz!  Böyle bir dönemi yaşıyoruz gerçekten çok zor günler yaşamaktayız. Ama asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi buradan bir kere daha tekrar etmek istiyorum.

YAŞAM ALANLARIMIZ MADENCİLERE İHALE EDİLİYOR

Maden şirketinin ilimizde oluşturduğu algılar hep yanıltmaya yöneliktir. Buna kananlar oldu inananlar oldu. Ancak şimdi ilimizde ihaleye çıkacak olan bu 15 maden alanının ne anlama geldiğini düşünmelerini istiyorum. Durum gerçekten vahim, yaşam alanlarımız, madencilere ihale ediliyor. Yeşil Artvin Derneği olarak Elbette ki bu bunlara da dava açacağız. Mücadelemize devam edeceğiz. “dedi.

YENİ MADEN İHALELERİ ARTVİNİ TAMAMEN YAŞANMAZ HALE GETİRECEK

Yeşil Artvin Derneği’nin hukuki ve demokratik mücadelesinde sadece Artvin’de değil Türkiye ve dünyada ses getirdiğini belirten yönetim kurulu üyesi Avukat Bedrettin Kalın 15 maden ihalesinin Artvin’i iyice yaşanmaz hale getireceğini belirtti.


Av: Bedrettin Kalın; “Konumuza nereden nasıl başlayacağımı bilemiyorum çünkü Türkiye’de 766 maden ihalesi birden yapılıyor bunun 15’i maalesef ilimizde bulunmaktadır.

MADEN İHALELERİ HUKUKSUZDUIR

Dernek başkanımız Neşe Karahan Yeşil Artvin Derneği ile ilgili mücadele ve gelinen noktayı özetledi ben onu tekrarını yapmayacağım şimdi 766 maden ihalesinin aynı anda yapılması oldukça sakıncalı ve Hukuksuzdur.

Çünkü her ilin her coğrafyanın farklı yapısı vardır çevre etki değerlendirmesi farklı farklıdır aynı anda bir torbanın içinde ihale yapılıp işletmeye açılacak olması çok büyük dünya çapında çevresel sorunlara yol açacaktır. İnanın buna İsim bulamıyorum ne diyeceğimi bilemiyorum.

15 YENİ MADEN ALANI AYNI ANDA İHALEYE ÇIKIYOR.

Biz cerattepe davası ile uğraşırken biliyorsunuz bir ihale daha yapılmış ve 4 bin 400 hektarlık bir alan aynı firmaya ihale edilmişti. Şimdi 15 Yeni Maden alanı aynı anda ihaleye çıkıyor.

Gerçekten nerede yaşayacağız sorusuna cevap bulmak zor!. Yeşil Yol ile Samsun’dan Sarpa kadar dağları birbirine bağlama projesi yapıldı. 2600 rakımda 12 metre genişliğinde bir yol niçin yapılır? Yollar bittikten sonra yeşil yol projesi iptal edildiği haberi geldi. Derelerimizin yukarılardan çamur, heyelan getirmelerinin en büyük sebebi İşte bu gereksiz doğa tahribatıdır.
İnsanlarımıza hayvanlarınız yoksa yıkılmış eski yaylanın yerine yeni Yayladağı yapamazsınız diyenler Bu yolu kime niçin yapmıştır.

BU BİR YAYLA KÜLTÜRÜ, YAŞAM BİÇİMİDİR

Karadeniz’in en önemli kültürlerinden birisi yaylacılıktır. Hayvanı olsun olmasın bizim insanlarımız yazın yaylaya giderek orada 2-3 ay yaşamını sürdürür. Bu bir yayla kültürü, yaşam biçimidir. Kısacası bu yeşil yolun madencilik ile yakından da ilişkisi vardır. Önümüzdeki süreçte gerçekten zor bir dönem bizi beklemektedir.

SAĞLIKLI ÇEVREDE YAŞAMA HAKKI VARDIR

Burada bir gerçeği daha açıklamak isterim. Anayasanın 56 maddesi der ki sağlıklı çevrede yaşama hakkı vardır. Bunu devlet halk ile birlikte yapar yani devletin koruması gereken yaşam alanları maalesef maden şirketlerine devlet eliyle verilmesi çok acı bir dur7mdur Burada sağlıklı çevrede yaşamak isteyen insanlar maden şirketleriyle, HES şirketleriyle mücadele ediyor.
Oysa bu görev aynı zamanda devletindir Daha doğrusu devleti yönetenlerindir. Maalesef Devleti yönetenler, doğanın, yaşam alanlarının yanında yer alması gerekirken maden şirketlerinin yanında yer almaktadırlar.

SONRAKİ KUŞAK BU EMANETİ KENDİLERİNE VEREMEDİĞİMİZDE BİZİM İÇİN NE DİYE EKLER?

Yeşil Artvin Derneği olarak Bizim tek amacımız vardır. Bizlere bırakılmış olan bu güzel Doğan’ın bu emanetin gelecek kuşaklara taşınması için mücadele etmekteyiz. Biz babamızdan dedelerimizden bu güzel doğayı aldığımız için nasıl teşekkür ediyorsak bizden sonraki kuşak Bu emaneti kendilerine veremediğimizde bizim için ne diye ekler?

ÇİKAN MADENLER HALKIN DEĞİL ŞİRKETİN OLACAK

Bu işin bir boyutu, bir başka boyutu daha var ki maden şirketlerinin algı oluşturduğu insanlar kandırdı bir nokta var çıkan madenler devlet zenginliğidir diye maalesef bu kocaman bir aldatmacadır. Çıkan madenler çıkaran şirketlerin malı oluyor bu şirketlerin neredeyse tamamı yabancı şirketler olup çıkan maden yurtdışına gitmektedir, devlete verilen yüzde 2 yüzde 4 pay da esasında verilmemektedir! Hatta üstüne biz bir anlamda para koyarak madenlerimizi bu şirketlere peşkeş çekmekteyiz.

Bu kadar çok maden alanının ihaleye çıkarılması önümüzdeki günlerde büyük bir sıkıntıya neden olacak. Bizler, mücadelemize davalarımız açmaya devam edeceğiz Bu mücadele bitmeyecek.” Dedi.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.