‘Atık barajı’ toplantısında köylü isyanı - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

‘Atık barajı’ toplantısında köylü isyanı

Bu haber 03 Ocak 2021 - 12:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.
‘Atık barajı’ toplantısında köylü isyanı

 Sevim DABAĞ
Gümüşhane

Edinilen bilgiye göre, Yıldız Bakır Madencilik AŞ tarafından yapılması planlanan, Furniyas Atık Depolama Tesisi projesiyle ilgili ÇED yönetmeliğinin, 9’ncu maddesi gereğince Gümüşhane merkez Karamustafa köyü kıraathanesinde halkın katılımını sağlamak amacıyla, Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya bakanlık ve maden yöneticileri dışında resmi kurumlardan gelen olmadı.                                                             
Gümüşhane İl Özel İdaresi ve Sağlık Müdürlüğünün gelmediği toplantının yapılacağı köy kahvesinde köylüler 2 saat boyunca, ÇED raporunu kabul etmediklerini dile getirerek toplantının yapılmamasını istedi.   

İÇME SUYUNUN ÜZERİNE!
Boyluca Köyü Muhtarı Tahsin Bal, ‘Bizim içme suyumuz sizin havuz yapacağınız yerdedir. Su hakkımız var. Özel idareden kimse yok mu?’ diye sorunca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Taner Ercan, “Biz kurumlara yazı yazdık. Gelmediler. Adamı kolundan tutup zorlamı, getirelim?” dedi. 
Bu cevap üzerine Muhtar Tahsin Bal’ın, “Sen de gelmeseydin o zaman. Köy baraj istemiyor, tutanağı tut gönder’ dediği öğrenildi. MGS Proje Müşavirlik temsilcisinin proje dosyası ile ilgili yapmak istediği sunumun ÇED dosyası ile aynı olmadığı ifade edilirken, katılımcılardan Fatih Demirel “Burada anlatılanlarla dosyada yazılanlar ve projenin uygulanacağı yerde durum farklı. Siz barajın içme suyuna mesafesine 400 metre diyorsunuz. Ama dosyada 750 metre diye geçiyor. Gerçekte ise barajın içme suyuna mesafesi, 150 metredir” dedi. 
Halkın yanıltıldığını ifade eden yöre halkından Bülent Bal, “Bakanlığı da halkı da yanıltıyorsunuz. Bu, ÇED yönetmeliğine ve mevzuata aykırıdır. Mevzuat, ‘su bulanan yerde atık barajı yapılamaz’ diyor. Hukuka göre böyle” dedi.

‘BARAJ İSTEMİYORUZ’U YAZDIRMAYINCA…
Yaklaşık 1 saat 45 dakika yöre halkının itirazları arasında süren toplantı sonunda katılımcılar baraj istemediklerini dile getirerek toplantıyı sonlandırmak istedi. 
Toplantı bitimine doğru katılımcıların yarısının kahvehane dışına çıktıkları sırada bakanlık ve maden yetkilileri kurnazca bir yönteme giriştiler. İçeride olan birkaç kişiden, “Baraj istemediğinizi anlatabilmemiz için imza almamız gerekir” diyerek tekrar imza istediler. Edinilen bilgiye göre, on on beş kişi uzatılan bu listeyi imzaladı. Katılımcılardan Arzu Ay herhangi bir üst yazı bulunmayan imza listesinin başına “Baraj istemiyoruz” diye yazmak istediğinde işin aslı açığa çıktı. Bakanlık görevlisi Ay’ın bileklerinden tutarak yazı yazmasını engelledi. Bunun üzerine köylüler 15 kadar imzanın bulunduğu kağıdı istediler. Bakanlık yetkililerinin kağıtları yırttık demeleri köylüleri ikna etmedi.  
İmza attıkları listelere talepleri doğrultusunda başlık atılması engellenen köylüler, yetkililerin ellerinde imha edilmeyen liste kalıp kalmadığından emin olamayınca yeniden imza topladılar. Yıldız Bakır AŞ’nin köylerine yapacakları ikinci atık barajını istemediklerini belirten imza metni Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilecek.  

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA