Bartın Üniversitesi sorumluluğunda çalışma yürüten “Engelsiz Yaşam Merkezi”nin faaliyete başladığı zamandan bu yana çok az sayıda (4-5 öğrenci) kişiye 7 öğretmen ve 4 destek personeli ile hizmet verdiği duyumunu aldım…
Bartın Üniversitesi sorumluluğunda çalışma yürüten “Engelsiz Yaşam Merkezi”nin faaliyete başladığı zamandan bu yana çok az sayıda (4-5 öğrenci) kişiye 7 öğretmen ve 4 destek personeli ile hizmet verdiği duyumunu aldım. Bu konunun fısıltı gazetesi aracılığı ile kulaktan kulağa yayıldığını da gözlemledim. Konunun aslını öğrenmek istedim.
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ NEDİR:
Zihinsel, bedensel, görme, işitme, dil ve konuşma bozukluğu, yaygın gelişimsel bozukluk, öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite bozukluğu gibi çeşitli engel guruplarındaki bireylere hizmet eder. Engelli bireylerin bilimsel, sosyal ve kültürel aktivitelerle sosyal hayata katılmasını sağlamak, bilgi ve becerilerini artırmak ve toplumla entegrasyon zorluğu çekmeleri sebebiyle karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak için eğitir. Engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya, bu bireylere iş imkanları oluşturmaya, psikolojik ve pedagojik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik faaliyetlerde bulunur.
İlk önce BAKKA’dan bilgi almak için Zonguldak BAKKA’ya başvurdum. Engelsiz yaşam merkezinin fizibilite raporunu, alt yapı inşaat sürecinin ne zaman bittiğini ne zaman Bartın Üniversitesine teslim edildiğini, projenin BAKKA tarafından denetlenip denetlenmediğini sordum. Ama nedense kamuya açık bilgi olmasına rağmen bu sorularıma yanıt veremeyeceklerini söyledi. Israr ettiğimde yazılı olarak başvurmamı istedi. Yazılı olarak da başvursam sorularımın geçiştirileceğini tahmin ettim. “Sosyal Gelişmeyi Destek Programı” kapsamındaki bir konu hakkında ticari kurum işlemi yapılması ve bu nedenle bilgi verilmemesi beni daha da kuşkulandırdı.
İnternet üzerindeki açık kaynaklardan yaptığım araştırmada Bartın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Merkezinin inşaat ve çevre düzenleme işinin 2021 yılında bittiğini öğrendim. Aynı zamanda BAKKA tarafından proje onayı alan Zonguldak Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezinin 2022 yılında faaliyete başladığını ilgili belediyenin web sayfasında açıklanmış. Merkezin aynı anda 300 öğrenciye hizmet verebileceğini belirtmişler. Her iki projede aynı zamanda BAKKA proje desteği almış.
Kalkınma Ajansları destekleri ile Ülkemizin birçok vilayetinde “Engelsiz Yaşam Merkezleri” kurulmuştur. Engelli olan kişilerin kamu kurum ve kuruluşlarından en önemli beklentisi parasal destektir. İş bulunmasına yardım edilmesi diğer en önemli bir beklentidir. Eğitim olanaklarının artırılarak engellilerin çalışma yaşamına katılabilmesi için beceri elde etme desteği de beklentilerden birisidir. Vilayetimizde eğitim ve öğretim çağındakilerin Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan merkezlerde bir ölçüde karşılanmaktadır. Bir taraftan da engellilere parasal destek de verildiği bilinen bir gerçektir. Ama engellilerin çalışma hayatına katılımını sağlayacak, onlara beceri kazandıracak “Engelsiz Yaşam Merkez”leri de işte burada önem kazanıyor.
Bu merkezi Bartın’ımıza kazandıran zamanın Ak Parti Milletvekili olan şimdinin Adalet Bakanı Sayıl Yılmaz Tunç’a Bartınlılar olarak bu siyasi iradeyi gösterdiği için teşekkür etmeliyiz. Ayrıca bu merkezle ilgili ortaya çıkacak sorunların giderilmesinde Ak Parti Milletvekili Sayın Yusuf Ziya Aldatmaz’ın gerekli olan siyasi iradeyi göstereceğine inancım da tamdır.
Ancak;
Bu Merkezin işlevsiz olarak kalması da Bartınlılar olarak bizlerin özrüdür. Böylesine bir Merkezin VİP hizmet aracı olarak kullanılması üzücüdür. Bu Merkezin Yönetiminde yer alanlar; neden çok sayıda ki özürlülere hizmet etmediğini kamuoyuna açıklamaları gerekiyor. Muğlak ifadelerle geçiştirilecek bir sorun değil bu. Açık ve net rakamlarla ifade edilmesi gerekiyor. Bu Merkezin Faaliyet Raporu mutlaka kamuoyu tarafından bilinmeli. Eğer aksayan unsurlar varsa çözümü konusunda el birliği yapılmalı.
Bu Merkezin bir yürütme kurulu varsa bu yürütme kurulunun da Bartın halkı tarafından bilinmesi gerekiyor. Sonucunda bu merkez pozitif ayrımcılık yapacağımız özürlülere hizmet üreten bir merkez. Sosyal sorumluluk da Bartın’da yaşayan her vatandaşın asli görevlerinden bir tanesidir.
Bugüne kadar bu Merkez eğer işlevsiz kaldıysa bu merkezin yönetiminde yer alanların cesareti nedeniyledir.
Bu cesaret de sadece ama sadece vurdum duymaz Bartın halkından alınmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.