betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

“Fındık fiyatını Tarlada izi olmayan belirledi”

  “Fındık fiyatını Tarlada izi olmayan belirledi”  Fiskobirlik yeniden Işler hale getirilmelidir                                                                                                                                                                                                        GENÇAĞA KARAFAZLI –TRABZON –ARTI GERÇEK  Yeşil Sol Parti Trabzon İl Örgütü, fındık ve çay politikalarına yönelik yazı bir açıklama yaparak..

Son Güncelleme: Whatsapp

  “Fındık fiyatını Tarlada izi olmayan belirledi” 

Fiskobirlik yeniden Işler hale getirilmelidir                                                                                                                                                                                                       

GENÇAĞA KARAFAZLI –TRABZON –ARTI GERÇEK 

Yeşil Sol Parti Trabzon İl Örgütü, fındık ve çay politikalarına yönelik yazı bir açıklama yaparak çay ve fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. 

Yeşil Sol Parti Trabzon İl Örgütü adına açıklamayı yapan AV: Ömer Faruk Altuntaş, “tarlada izi olmayanın harmanda sözü olduğu” bir anlayışın hakim oluşu nedeniyle binlerce Çay ve Fındık üreticisinin mağdur edildiğini belirtti. 

Tarlada izi olmayan fiyat belirledi 

Altuntaş; “ bugünlerde bölgemizde fındık ve çay hasadı başlamış ve devam etmektedir. Geçimi büyük ölçüde fındığa ve çaya dayanan üreticilerimiz, açıklanan fındık ve çay taban fiyatlarıyla hüsrana uğramıştır. Ülkemizde fındık ve çay taban fiyatlarının belirlenmesinde ne yazık ki, “tarlada izi olmayanın harmanda sözü olduğu” bir anlayışın hakim oluşu bu durumun nedenidir. 

Fındık üreticisi açıklanan fiyatta ürün satamıyor 

AKP Hükümeti İMF dayatmalı politikalarıyla fındık üreticilerini bu yıl da mağdur etmiştir. Açıklanan 22.00 TL taban fiyatı üreticinin mağduriyetini gidermemiştir. Açıklanan 22.00 TL fiyatın oldukça yüksek olduğu gibi bir algı yaratılmak istenmektedir. Fakat bilinmelidir ki 1 kg fındığın üreticiye maliyeti 20-TL’nin üzerindedir. Kaldı ki üreticiler çoğu kez açıklanan fiyattan ürününü satamamaktadır. TMO’nun getirdiği ve örneğin çürük oranında olduğu gibi zaman zaman değiştirdiği kıstaslar nedeniyle üretici fındığını TMO’ya satamamakta, satış noktalarından gerisin geriye taşımak zorunda kalmaktadır.  

“Modern tarım” diyerek doğayı tahrip ediyorlar 

AKP fındıkta sürdürülebilir bir sömürü düzenini hâkimkılmaya çalışmaktadır. Bunun adı da “Modern tarım” dedikleri, doğayı tahrip eden bir üretim tarzı olan endüstriyel tarım olmaktadır. İzlenmesi gereken yol, bunun tam tersi olmalı, yani hem üreticilerin hem doğanın lehine tarımsal politikalar yaşam bulmalıdır. Bu ise ancak “Bağımsız, Demokratik ve Sosyal Tarım Programı” ile mümkündür.  

Fiskobirlik yeniden işler hale getirilmelidir 

Doğru bir fındık politikası için Fiskobirlik korunmalı, geliştirilmeli ve demokratikleştirilmelidir. Üretimden pazarlamaya kadar bütün süreçlerde Fiskobirlik etkin kılınmalıdır. Fındık üreticilerinin bağımsız olarak sendikal örgütlenmesini sağlamak için hukuksal düzenlemeler yapılmalıdır. “Lisanslı depoculuk” fındık üreticilerinin lehine olacak şekilde kurgulanmalıdır. Mevsimlik fındık işçilerinin çalışma koşulları iyileştirilmelidir. Fındık işçiliğinde çocuk emeğinin kullanılmasının önüne geçilmelidir. TMO’ne açılan kredi Fiskobirlik’e verilmeli, Fiskobirlik yeniden işler hale getirilmelidir. 

Fındık borsası Avrupa’da değil Türkiye’de olmalı 

Dünya fındık politikalarının belirlendiği Fındık Borsası Avrupa’da değil, Dünya fındık üretiminin yaklaşık %70’lerini üreten Türkiye’de olmalıdır. Üreticinin örgütlenmesi desteklenmeli, üreticilerin köyler ölçeğinde oluşturacakları kooperatiflerin kendi başlarına ya da birleşmeleri ile oluşacak kooperatifler üzerinden, fındığın piyasada değerlendirilmesi için basit kırma tezgâhları, kavurma tavaları.vb araç ve yöntemler kullanmaları teşvik edilmeli ve parasal olarak desteklenmelidir. ”dedi. 

Çay üreticisi özele düşük fiyata çay satmak zorunda bırakılmıştır 

Çay üreticilerinin mağduriyetlerine de değinen Yeşil Sol Parti, “Bu günlerde genellikle çay hasadının ikincisine başlanmış durumda. Hükümet çayın taban fiyatını 3 Lira 27 krş olarak belirlemiştir. Tıpkı fındıkta olduğu gibi çayda da belirlenen bu rakam üreticinin yüzünü güldürmemiştir. Ayrıca çayda uygulanan dönüm başına 450 kg çay kotası üreticiyi mağdur etmektedir. Özel sektör de çayı taban fiyatından daha düşük fiyata almaktadır. Çay üreticisi bu düşük fiyattan ürününü satmaya mecbur edilmektedir. Gübre fiyatının ölçüsüz biçimde artması çay üreticilerini fazlasıyla mağdur etmektedir.  

Fındık ve çay üreticisinin yanında olmaya devam edeceğiz     

Biz Yeşil Sol Parti olarak diyoruz ki, ülkemizde ezilen- mağdur olan her kesimin yanında olduğumuz gibi, her zaman çay – fındık üreticisinin ve işçisinin yanında olacağız. Onların sıkıntıları ve taleplerini her alanda dillendireceğiz ve savunacağız. Sürdürülebilir bir tarım politikası için sosyal, ekolojik ve ekonomik dengeleri gözeterek gelecek kuşakların ve tüm canlıların haklarını savunacağız. 

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.