betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

KEMALPAŞA’LI ÇAY ÜRETİCİLERİ “GEÇİNEMİYORUZ, ARTIK YETER”

Kemalpaşa’lı Çay üreticileri “artık yeter geçinemiyoruz” Hopa çay üreticileri kooperatifi “Artık yeter Çay üreticileri konuşuyor” çağrısı ile çay üreticileri ile bir araya geldi. GENÇAĞA KARAFAZLI Hopa çay üreticileri kooperatifi, Çay..

KEMALPAŞA’LI ÇAY ÜRETİCİLERİ “GEÇİNEMİYORUZ, ARTIK YETER”
Son Güncelleme: Whatsapp

Kemalpaşa’lı Çay üreticileri “artık yeter geçinemiyoruz”

Hopa çay üreticileri kooperatifi “Artık yeter Çay üreticileri konuşuyor” çağrısı ile çay üreticileri ile bir araya geldi.

GENÇAĞA KARAFAZLI

Hopa çay üreticileri kooperatifi, Çay üreticilerinin yaşadığı zorlukları, artan gübre fiyatları, özel çay firmalarının düşük fiyata yaş çay alımları, yarın cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak yaş çay taban  fiyatı ,kota ve kontenjan uygulamaları hakkında  ve varsa  kooperatif yönetimine yönelik  görüş düşünce  ve eleştirin yer aldığı “artık yeter çay üreticileri konuşuyor” çağrısıyla kısa süre sonra başlayacak olan 2022 yaş çay kampanyası öncesi çay üreticilerinin yaşadığı sorunların tartışıldığı bir toplantı düzenledi.

Artvin, Kemalpaşa ilçesinde çay üreticileriyle bir araya gelen Hopa çay üreticileri kooperatifi başkanı Harun Vaiç, çay üreticilerinin yıllardan beri sömürüldüğünü artık örgütlenme zamanının gelip geçtiğini ifade ederek;

“Yaptığımız çağrı çök önemli bir çağrıydı. Bu çağrımıza Kemalpaşa çay üreticilerinin destek vermesi bizleri umutlandırmıştır. İçinde bulunduğumuz bu zor dönemde çay üreticilerinin örgütlenmesi ve kooperatifleşmesin önemi, hep birlikte dayanışma içinde bu günlere taşıdığımız kooperatifimizin üretime devam etmesi ve yaşatılması için yeni çay sezonunun örgütlenmesi üzerine üreticilerimizin görüşlerine baş vurduk. Çok değerli bir toplantı oldu. Üreticilerimizin görüş ve eleştirileri oldu bunlar bizim örgütlenme çalışmalarımıza büyük katkı sunacaktır”

Hopa çay üreticileri kooperatifinin düzenlediği toplantı sonrası çay üreticileri ortak bir açıklama yaptı. Çay üreticileri adına açıklamayı üretici Berziye Hacımuratoğlu okudu.

“ÇAYKUR HALKIN TALEPLERİNİ GÖRMEZDEN GELİYOR”

Bölgenin temel geçim kaynağı olan çayın üreticileri zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Hacımuratoğlu;

Üreticilerimizin emeği ve alın teri ile bugünlere taşınan ÇAYKUR varlık fonuna devredilerek özelleştirme yoluna sokulmuştur. ÇAYKUR üreticilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasite artırımına ve yeni yatırımlara gitmiyor. ÇAYKUR artık halkın taleplerini ve ihtiyaçlarını görmezden geliyor. 2017 yılında varlık fonuna devredildiğinden beri her yıl zarar açıklıyor. 2018 yılında 657 milyon 2019 yılında 635 milyon, 2020 yılında 547 milyon lira zarar açıkladı. Hesapları denetlenemiyor. Kota ve kontenjan uygulamaları ile çay üreticileri uluslararası tekellerin ve piyasa şirketlerinin insafsızlığına terkediliyor. Özel sektör üreticilerin çaresizliğini fırsata çevirerek taban fiyatların çok altında uzun vadeli yaş çay alımı yaparak üreticileri mağdur ediyor.

“ÜRETEN BİZ YÖNETENİN BİZ OLDUĞU KOOPERATİFLERE İHTİYAÇ VAR”

Bu süreçte ülkemizde yaşanan ekonomik kriz bizi de çok derinden etkiledi. Enflasyonda gerçek artışın yüzde yüz elliye ulaştığı, gübre fiyatlarının yüzde üç yüzün üzerinde artış gösterdiği, akaryakıt ve temel gıda maddelerinin, iğneden ipliğe her şeye gelen fahiş zamlar dayanılmaz bir hal aldı. Çay üreticileri olarak böylesine zor bir dönemden, üretenin biz yönetenin de biz olduğumuz, kendi öz örgütlenmemiz, kooperatifimizin bizim için ne denli hayati bir önem taşıdığını yaşayarak görmüş olduk. Uzun zamandan beri bacası tütmeyen fabrikamızın bütün zorluklara rağmen 2017 yılında dayanışma içinde yeniden üretime başlayarak bir umut yarattık. Çay üreticilerinin emeğini ve alın terini savunan kooperatifimizi hep birlikte bugünlere taşıdık. Kooperatifimizin yaşatılması ve üretime devam etmesi için yeni sezonda yaş çay vererek destek olmaya umudumuzu büyütmeye devam edeceğiz. Çay üreticileri olarak “Artık Yeter” diyoruz. Emeğimizin ve alın terimizin karşılığı verilsin diyoruz.

 Taleplerimiz şunlardır:

Çaykur tarafından uygulanan kota ve kontenjan kaldırılsın.

Özel firmaların taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklansın.

Gübre fiyatları düşürülsün. Gübrede KDV sıfırlansın. Devlet tarafından üreticiye gübre desteği verilsin.

Gübre, akaryakıt, elektrik ve temel gıda maddelerindeki artış oranları ile gerçek enflasyonda yüzde yüz elliye varan artış oranları baz alınarak emeğimizi ve alın terimizi karşılayacak insanca yaşayacağımız bir yaş çay taban fiyatı açıklansın.

Yedi yıldan beri arttırılmayan 13 kuruş olan destekleme fiyatı son yedi yılın enflasyon oranı dikkate alınarak en az 1 TL olacak şekilde arttırılsın.

Çay üreticileri olarak güzel günler göreceğimize ve insanca yaşayacağımız demokratik bir toplumsal düzen kuracağımıza dair umudumuzu hep birlikte büyütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.