ŞAVŞAT’TA 28 KÖY “HES’LERE HAYIR” DEDİ Artvin’in Şavşat ilçesinde 28 köy HES projesine “hayır” dedi. Hayati Akbaş ŞAVŞAT- Artvin’in Şavşat ilçesinde Arpalı deresi üzerinde kurulması planlanan Susuz Regülâtörü ve Hidroelektrik..
ŞAVŞAT’TA 28 KÖY “HES’LERE HAYIR” DEDİ
Artvin’in Şavşat ilçesinde 28 köy HES projesine “hayır” dedi.
Hayati Akbaş ŞAVŞAT-
Artvin’in Şavşat ilçesinde Arpalı deresi üzerinde kurulması planlanan Susuz Regülâtörü ve Hidroelektrik Santrali projesi için zaman aşımını gerekçe göstererek dava başvurusunu reddeden Rize İdare Mahkemesi’ nin kararını Danıştay 14’üncü Dairesi’nin bozması üzerine yöre sakinleri eylem yaptı. 28 köyü temsil eden eylemciler, protestonun ardından Danıştay’ın kararını Hes şirketinin kapısına astı.
Omega Enerji şirketi tarafından yapımı sürdürülen 7. 32 megavat kurulu gücündeki Susuz Regülâtörü ve Hes projesi için Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, 2011 yılı Ağustos ayında ‘ÇED Olumlu’ raporu verdi. Bölgede yapımı planlanan Hes’ in önünü açan bu kararın 28 köyü susuz bırakacağını öne süren 74 köylü, Rize İdare Mahkemesi’ nde, ‘Yürütmeyi durdurma ve iptal’ davası açtı. Davanın açılmasının ardından ‘ÇED Raporu’ için ‘yürütmeyi durdurma’ kararı veren mahkeme, dava konusu uyuşmazlığın özelliği, çevreye etkileri ve projenin kapsamı dikkate alındığında ileride telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olmasına vurgu yaptı. Bilirkişi incelemesi yapılmasına karar veren mahkeme, bilirkişi incelemesi ve hazırlanan rapora karşın daha sonra zamanında açılmadığına hükmettiği davayı reddetti. Köylüler bunun üzerine Danıştay’a itirazda bulundu. Danıştay 14’üncü Dairesi itirazı kabul etti ve davayı 74 köylünün lehine bozdu.
Danıştay’ın kararını bildirmek ve Rize Bölge İdare Mahkemesi’ndeki dava sonuçlanıncaya kadar, Omega firmasının doğaya daha fazla zarar vermesini engellemek için yöre sakinleri, Şavşat’a bağlı Köprüyaka köyünde bulunan Hes şirketine ait arazide eylem yaptı. ‘Hes’lere Hayır’ pankartlarıyla bir araya gelen çevreciler, “Katil şirket Şavşat’ı terk et”, “Şavşat’ta Hes istemiyoruz”, “Su temel haktır satılamaz”,”Dereler özgür akacak” gibi sloganlar atarak şirketi protesto ettiler.
Burada bir konuşma yapan Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu sözcüsü emekli öğretmen Müzekkir Saymaz, “Doğamıza, dağlarımıza, ormanlarımıza kar hırsıyla sahip olmak isteyenler şimdi de derelerimize, akarsularımıza sahip olmak istiyor. Hes’lere büyük tepki var. Artvin’de, Çoruh nehrinde ve kollarında barajlar yapıldı. Karşı konulmadı. Sandık ki yetinecekler. Hayır, aldandık. Şimdi de Meydancık’ta, Mirya’da, Mansurat’ta, Laşet’te, 26 köye hitap eden, 26 köyü besleyen Arpalı deresine el koydular. Bütün derelerin borulara alındığını düşünün. Bu doğanın dengesi bozulacaktır, iklim değişecektir. Bitki örtüsü değişecektir. Canlılar susuz kalacaktır. Daha önemlisi çayırınız, bostanınız, bahçeleriniz susuz kalacaktır. Çünkü ÇED raporlarında bölge halkının su hakları yasal güvence altına alınmıyor. Şavşat’ın suları 10-15 şirketin tekeline geçecek. Sularımızın alınmasına asla razı olmayacağız. Yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız “dedi.
Daha sonra da Susuz Regülatörü ve Hidroelektrik santrali ile ilgili adli gelişme konusunda açıklama yapan Saymaz, “Dava açtık, Rize İdare Mahkemesi süre yönünden reddetti. İtiraz ettik. Danıştay bölge halkına duyurulmadığı için dosyayı bozdu ve Rize İdare Mahkemesi’ne iade etti. Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadığı halde yapım sürdürülüyor. Halbuki yasal olarak bu inşaatın durdurulmasıgerekir. Bu şirket ve şirketler yasalara uymak zorunda değil mi? Yasalar sadece bizler için mi var? Bu şirketlerin arkasında kimler var? Kimlere güveniyorlar? Yasal olmayan Güce boyun eğmeyeceğiz. Bölge halkı bu konuda kararlıdır. Su yaşam demektir. Yaşama hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Danıştay kararını şirkete duyurmaya geldik. Hes şirketlerini Şavşat’ı terk ettirmeye geldik” diyerek açıklamasını noktaladı.
Çevreciler daha sonra Danıştay’ın kararını şirketin kapısına asarak, ilçe merkezinde araçlarıyla konvoy oluşturup, protestoda bulundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.