Çepni: Tarih Faşizme, zulme karşı direnenleri yazar ! - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

Çepni: Tarih Faşizme, zulme karşı direnenleri yazar !

Bu haber 07 Nisan 2021 - 21:08 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Çepni: Tarih Faşizme, zulme karşı direnenleri yazar !

Çepni: ‘AKP’nin güvenlik yasası, faşist sistemi inşa etme yasası’

Dayatılan Güvenlik Yasasının, faşist sistemi yeniden inşa etme yasası olarak eleştiren HDP’li Çepni, tarihin zulme karşı direnenleri yazdığını anımsattı. Kod-29’dan atılan binlerce işçinin direndiğini belirten Çepni, çarenin faşizme karşı birleşmek olduğunu söyledi.

 Meclis Genel Kurulu’nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, görüşülmekte olan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması yasasının AKP’nin niyetini saklamadığı yalanın, hamasetin gerçeklere karşı meydan okuma yasalarından bir tanesi olduğunu söyledi.

“PADİŞAHIM ÇOK YAŞA” YASASI

Güvenlik yasasının sarayın kendisini halktan koruma ve faşist sistemi yeniden inşa etme yasası olduğunu söyleyen Çepni, “Mehdi gelecek, ortamı hazırlamamız gerekir.” diyen meczupların yol temizliği yasasıdır. Halkın bütçesinin hortumlandığı, saray çevresinin soygun düzeninin bekası içindir bu yasa. Direnişi kırılamayan işçilerin, onuruna sahip çıkan Kürt halkının, özgürlüğüne sahip çıkan gençliğin, kadın özgürlük mücadelesinin, köyüne, suyuna, toprağına sahip çıkan emekçi köylünün… Faşist sistem kendini yeni tipte inşa etmeye çalışıyor, bu yasa bir yeniden inşa yasasıdır. Bu yeni düzenin tartışmasız ideolojisiyse politik İslamcılıktır, milliyetçiliktir, ırkçılıktır. İtiraz eden, “Hayır.” diyen, örgütlenen, özgürlük isteyen halkın tasfiyesini içerirken “Padişahım, çok yaşa!” diyen kulların bunların yerine ikame edilmesi yasasıdır” sözleriyle tepki gösterdi.

TARİH ZULME KARŞI DİRENENLERİ YAZAR

Türkiye’de yakın zamanda temel kriterin “AKP üyesi misiniz, değil misiniz?” diyerek sorgulanacağı, tüm egemenlerin yaptığı gibi sarayın kendi tarihini yazmaya çalıştığını, tarihte ise bunların  hüsranla sonuçlanmış çarpıcı örneklerini paylaşan Çepni, “Abbasiler Emevilere karşı mazlum halkların eşitlik ve adalet talepleriyle ittifak kurdular fakat kazandıklarında ilk işleri Emevilerden çok daha ağır bir zulüm düzeni kurmak oldu ve iktidarları bir zulüm iktidarına dönüştü fakat bu zulüm iktidarına karşı baş kaldıranların da tarihi var. Bunlardan bir tanesi de yüz elli yıllık eşitlikçi, ortakçı, adaletçi bir düzen kuran Karmatîler oldu. İşte biz bugün tam da bugün “Karmatîler” dediğimiz halklarımızın tarihsel olarak mücadele ve direniş geleneğine yaslanıyoruz. Oysa tarih, saray odalarındaki entrikalardan, hamaset edebiyatından ibaret değildir; tarih, ezilenlerin zulme karşı ayaklanmalar tarihidir. Thomas Ayaklanması’ndan Pavlikanlara, İslam komüncüleri Karmatîlerden Ebu Müslim Horosanilere, Bâbek İsyanından Hasan Sabbah Hareketi’ne, Babıali Ayaklanması’ndan Şeyh Bedrettin’e, Celâli İsyanlarından bugüne…” diye konuştu.

BİNLERCE İŞÇİ DİRENİYOR

İşinden atılan emekçilerin direnişlerine de değinen Çepni, 2020 yılında 176.662 kişinin kod 29 nedeniyle işten çıkartıldığını kıdem, ihbar tazminatı ve işsizlik sigortasından yararlanamadığını vurguladı. Karmatîlerden bugüne zulme karşı, sömürüye karşı direnişlerin sürdüğünü belirten Çepni, Cargill, maden, BTS İzmir, KESK, Çorum Ekmekçioğulları, Gebze Özer Elektrik, Baydur, Systemair, SML Etiket, İzmir, İstanbul DGD-SEN üyeleri, Migros depo, DÖHLER fabrikası işçilerinin, Kod-29’a ve sendikasızlaştırmaya, sürgünlere karşı direndiklerini anımsattı.

ÇARE FAŞİZME KARŞI BİRLEŞMEK

Emekçilerin OHAL, kayyum, soygun düzeninin sorumlusu AKP iktidarına karşı direndiklerini vurgulayan HDP’li Çepni, faşizme karşı birlik çağrısı yaparak şöyle konuştu: “Saldırı stratejiktir ve mücadele de mutlaka stratejik olmak zorundadır. Artık kimsenin sadece ve sadece kendi derdine derman bulma şansı kalmamıştır. Artık analiz ve teşhir dönemi bitmiştir. Kürt halkı ile sendika hakkı için direnen işçilerin kaderi ortaktır. Doğaya, sulara, tarımına, yaylasına sahip çıkanlar ile şiddete karşı mücadele eden kadınların kaderi ortaktır. Boğaziçi kayyumuna direnen öğrenciler ile inanç özgürlüğü mücadelesi veren Alevilerin kaderi ortaktır. Çare, demokrasi, özgürlük ve sosyalizm bayrağı programı altında birleşmektir, örgütlenmektir. Çare, faşizme karşı mücadeleyi yükseltmektir. Kaybedecek olan bir avuç rant çevresidir. Kazanacak olan ise halklardır, halklarımızdır.”

Daha önce muhalefetin oylarıyla reddedilen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yasası AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA