betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

2016’da ekolojinin zaferleri

 Son bir yılda çok sayıda olumsuz gelişmeye karşı umudumuzu korumamıza en çok sebep olan konuların başında ekoloji alanındaki mücadeleler ve kazanımları geliyor DEVİN BAHÇECİ 2016 için ne kadar kötü geçtiğine..

Son Güncelleme: Whatsapp

 Son bir yılda çok sayıda olumsuz gelişmeye karşı umudumuzu korumamıza en çok sebep olan konuların başında ekoloji alanındaki mücadeleler ve kazanımları geliyor

DEVİN BAHÇECİ

2016 için ne kadar kötü geçtiğine dair itirazımız yok. Ancak bütün karamsar tablo içinde ekoloji mücadeleleri ve bu mücadelelerin getirdiği kimi kazanımlar daha yaşanabilir bir dünya için umut sağladı. İite o mücadeleler, bir araya gelişler ve kazanımlar:

1 Yeşil Artvin Derneği-Cerattepe Direnişi
Artvin şehir merkezinin tepesinde bulunan Cerattepe’de açılmak istenen bakır madenine karşı yurttaşların Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde yeşil ve yaşam için başlattığı kitlesel direniş ülkenin önemli ekolojik direnişleri arasındaki yerini aldı.

2 Aliağa – Fosil Yakıtlardan Kurtul İnisiyatifi
Dünya çapında 13 farklı ülkede 4-5 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen eylemlerin son halkası olarak, dünyanın üçüncü en büyük kömür tehdidi olan Türkiye’de, kömürün sanayi ve enerji üretiminde yoğun olarak kullanıldığı Aliağa’da 15 Mayıs 2015’te düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından, otobüslerle, bisikletlerle gelen 2 bin kişi, Aliağa’nın fosil yakıt ve kömür kaynaklı pisliğinin döküldüğü, curuf dağında bir araya geldi. 80 kurumun oluşturduğu Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif kapsamında bir araya gelen insanlar hep bir ağızdan kömüre dur dedi. Türkiye’nin dört bir yanından katılımın olduğu eyleme 100’den fazla sivil toplum örğütü destek verdi.
Türkiye’de başta yapılması planlanan 71 kömürlü termik santral olmak üzere tüm kirli fosil yakıt projelerine karşı bir araya gelen yurttaşlar ve sivil toplum kuruluşları, Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatifi kurarak ortak mücadele kararı aldı.

3 DOSAB Termik Santralına Hayır Platformu
Bursa şehrinin merkezinde günde 1200 ton kömürün yakmayı hedefleyen termik santral projesine karşı Bursa kenti ayaklanmış, projeye karşı meslek odaları, sağlık meslek örgütleri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu DOSAB Termik Santralı’na Hayır Platformu kurulmuştu. 

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif’in de üyesi olan DOSAB Termik Santralı’na Hayır Platformu, 2.5 yıldır verdiği haklı mücadelede kazanım elde etmişti. Proje’nin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu 23 Mayıs 2016’da iptal edildi.

DOSAB Termik Santralı için elde edilen kazanım yeni ÇED süreci ile bozuldu. Şimdi yeniden mücadele gündemde.

4 Aliağa’da termikten geri adım
1. Derece SİT alanı olan Kyme Antik Kenti’nin üzerine yapılmak istenilen SOCAR STEP projesi, Greenpeace Akdeniz, Bankwatch ve Banktrack gibi kuruluşlar ile yerel hareketler ve uluslararası kuruluşların işbirliği ile yaptığı mücadele sonucunda iptal edildi.

5 Fosil yakıtlardan geri çekilen fon ikiye katlandı
Küresel iklim hareketi ve sivil toplum kuruluşları, fosil yakıt projelerine ve fosil yakıt şirketlerine aktarılan fonları engellemek için 2015 yılından itibaren fon kuruluşlarının ilgili yatırımlarını geri çekmesi için mücadele ediyor. 
2016 yılında “yatırımlarını geri çekme” konusunda da önemli gelişmeler yaşandı. 2016 yılında fosil yakıtlardan çekilen yatırımlar 5 trilyon dolara ulaşarak ikiye katlandı. Küresel çapta fonları fosil yakıtlardan geri çekme taahhütleri, aralarında toplam 5 trilyon ABD doları yöneten, 77 ülkeye yayılmış 688 kuruma erişti. Katılımını yeni ilan eden kayda değer kurumlar, Dublin Trinity College, Britanya’da 16 üniversite, Kuzey Amerika İslam Cemiyeti, Amerikan Kamu Sağlığı Kurumu ve daha birçoğunu içeriyor.

6 Dünyanın en hızlı yürürlüğe giren anlaşması: Paris
Aralık 2016’da kabul edilen Paris Anlaşması 196 ülke tarafından imzalandı. Paris Anlaşması, aynı zamanda 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdi. Anlaşmanın, küresel emisyonların en az yüzde 55’ine sahip 50 ülke tarafından Meclis onayından geçmesi gerekiyordu. Anlaşma bir yıldan kısa sürede bu eşiği aşarak rekor kırdı ve yürürlüğe girdi. Şu anda 118 ülke anlaşmayı onaylamış durumda. Türkiye ise imzalayıp halen onaylamayan ülkeler arasında.

7 Kuzey Kutbu için tarihi karar
ABD ve Kanada, ortak bir kararla Kuzey Kutbu ve Atlantik Okyanusu’nu petrol faaliyetlerine süresiz olarak kapattıklarını açıkladılar. Başta Greenpeace olmak üzere çevre örgütleri, bu karar için yıllardır mücadele ediyorlardı.

Bu karar, Kuzey Kutbu ve Atlantik sularının petrol sondajının yarattığı tahribata karşı korunması için bu güne kadar atılan en güçlü adım..

8 Dakota yerlileri ve iklim hareketi kazandı
Yerli halkların, Dakota boru hattına karşı verdikleri mücadele 2016 yılının en çarpıcı başarı öykülerinden biri oldu. Polis şiddetine rağmen, uluslararası iklim hareketinin desteğini alarak mücadele eden Standing Rock Sioux yerlilerinin verdiği mücadele sonucunda, ABD Kara Kuvvetleri Mühendisleri Birliği, Kuzey Dakota Access Boru Hattı için 4 Aralık’ta irtifak hakkı vermeyeceğini açıkladı.

Yerli halk ve binlerce iklim aktivisti , Standing Rock Sioux Kabilesi’nin su kaynağı ve kültürel alanlarına zarar vereceği için aylardır direnişlerine devam ediyorlardı. Acımasız polis müdahalelerine ve şiddetine rağmen, aktivistlerin sabırlı bekleyişi büyük bir zafere dönüştü.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.