betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

Ak Parti iktidarlarında cezaevi ve tutuklu sayıları fırlamış

 Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan resmi veriler Türkiye’nin gün geçtikçe bir “cezaevi”ne dönüştüğünü ortaya çıkarıyor. 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla, Türkiye’de 294’ü kapalı ceza infaz kurumu,..

Son Güncelleme: Whatsapp

 Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan resmi veriler Türkiye’nin gün geçtikçe bir “cezaevi”ne dönüştüğünü ortaya çıkarıyor.

1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla, Türkiye’de 294’ü kapalı ceza infaz kurumu, 55’i müstakil ceza infaz kurumu, 2’si çocuk eğitim evi, 5’i kadın kapalı ceza infaz kurumu, 1’i kadın açık ceza infaz kurumu ve 3’ü çocuk kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 360 tane cezaevinde yaklaşık 190 bin kişi tutuklu ya da hükümlü olarak bulunuyor.

167 bin 116 kişi için tasarlanan cezaevleri kapasitesinin üzerine çıkarak 190 bin kişiyi barındırıyor.

Rakamlara yansıyan bir diğer ilginç veri de bugün Türkiye’nin sahip olduğu 360 cezaevinden 91’inin Ak Parti hükümetleri tarafından yapılmış olması.

DURMAK YOK TUTUKLAMAYA DEVAM

İlginç istatistiklerden biri de 1970 ile 2002 yılları arasında tutuklu ve hükümlü sayısı hemen hemen sabit kalmasına karşın; 2002 yılından bu yana, yani Ak Parti iktidarında 3 kattan fazla artmış olması.

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 1970 yılındaki toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 59.511, Aralık 2002’deki toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 59.429 olarak gerçekleşti. 1970 yılında 35 milyon olan Türkiye nüfusu 2002 yılına dek 2 kat artarak 70 milyonu aşmasına karşın; tutuklu ve hükümlü sayısı hemen hemen aynı kalmış.  2002 yılından sonra ise cezaevi sayısındaki artışa paralel olarak yıldan yıla artarak devam eden tutuklu ve hükümlü sayısı 2016 yılbaşı itibariyle 190 bin kişiyi geçmiş. 2002’den bu yana nüfusumuz yüzde 17,  tutuklu ve hükümlü sayımız ise yüzde 300’ün üzerinde artmış.

MALA YÖNELİK İŞLENEN SUÇLARDA PATLAMA

Rakamlar, Ak Parti döneminde kişi ve mala yönelik işlenen suçlarda patlama yaşandığını ortaya koyuyor. 43 bin kişinin yağma, gasp ve yaralama nedeniyle kaldığı cezaevlerinde, 39 bin kişi hırsızlık, 32 bin kişi uyuşturucu ve bağlı suçlar, 28 bin kişi cinayet suçlarından bulunmakta.

“DENETİMLİ SERBESTLİK” VE “ŞARTLI SALIVERME”

Ak Parti hükümetleri son yıllarda “Denetimli Serbestlik” ve “Şartlı Salıverme” gibi yasalarla hükümlü sayısındaki artışın hızını azaltmaya çalışıyor, ancak günden güne artan hükümlü sayısının artışının önüne geçilemiyor.

11 Nisan 2012’de, İnfaz Kanunu’na, “Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı” başlıklı bir madde eklenmesi ve kanununun yürürlüğünün 31 Aralık 2015 sonrasına ertelenmesinin ardından onbinlerce hükümlü bu yılın ilk altı ayında aldıkları cezanın yarısından biraz fazla süresini yatmalarının ardından tahliye olma şansına kavuşacak.

Bugün itibariyle Türkiye genelinde 250 bine yakın denetimli serbestlik içinde bulunan hükümlü ve adli kontrol aşamasında bulunan kişi bulunuyor. Ayda yaklaşık 7 bin kişinin yapılan son değişiklikle cezaevinden çıkması bekleniyor.

Söz konusu yasa değişikliğiyle herhangi bir suçtan dolayı 12 yıl hapis cezasına mahkum olan bir kişi, İnfaz Kanunu uyarınca cezasının 3’te 2’sini (8 yıl) cezaevinde geçiriyor. Kalan 4 yıl ise koşullu salıverilme süresi olarak değerlendiriliyor. Hükümlü, cezaevinde geçireceği 8 yıllık sürenin son 1 yılını ise denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçiriyor. 12 yıllık hapis cezasının 7 yılını dolduran her mahkum cezalarının kalan 5 yılını “Denetimli Serbestlik” ve “Şartlı Salıverilme” yasaları kapsamında dışarıda geçirebilecekler.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.