Rize’de Küçükçayır köyünde bulunan Askaroz Deresi üzerinde yapımı planlanan Göl I-II-III Regülatörü ve HES projesiyle ilgili ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması isteyen köylüler mahkeme kararına tepki gösterdi. Yaşam..
Rize’de Küçükçayır köyünde bulunan Askaroz Deresi üzerinde yapımı planlanan Göl I-II-III Regülatörü ve HES projesiyle ilgili ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması isteyen köylüler mahkeme kararına tepki gösterdi. Yaşam alanlarının yok edilmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan köylüler mahkeme kararına tepki göstererek “Kararlar özel şirketlerin lehine alınıyor” dedi.
Rize merkeze bağlı Küçükçayır köyünde bulunan Askaroz Deresi üzerinde Katılım Enerji Üretim AŞ tarafından yapımı planlanan Göl I-II-III Regülatörü ve HES projesiyle ilgili ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını isteyen Küçükçayır halkı karara tepkili.
Küçükçayır köylülerinin 2014 yılında projelere karşı açtığı davada Rize İdare Mahkemesi tarafından bilirkişi heyeti oluşturuldu. Heyet, ağustos 2015’te hazırladığı raporda “Projenin uygulanacağı saha HES’e uygun değil” dedi. Ancak mahkeme heyeti hazırlanan bu rapor ile ilgili kararını vermeden Rize’deki görevlerinden uzaklaştırıldı. Görevli hakimlerin yerine atanan yeni hakimler ise bilirkişi raporunu yok sayarak yeni bir rapor hazırlanmasını istedi. İkinci kez hazırlanan raporda yer alan “HES uygundur” tespitine göre karar veren mahkeme köylülerin açtığı davayı reddetti.
Davanın yeni atanan hakimler tarafından reddedilmesi Küçükçayır köylülerini adeta isyan ettirdi. Aralarında Muhtar Recep Çil, ineğini satarak HES karşıtı mücadelesi ile tanınan Kazım Delal, Yusuf Esir’in de bulunduğu davacı 150 köylü, mahkeme heyetinin lehlerinde olan bilirkişi raporunu yok sayarak şirketin isteğine uygun hazırlanan yeni bilirkişi raporuyla HES yapılmasına onay verdiğini belirterek karara tepki gösterdi. Köylüler “Burada hukuk yok sayılıyor. Mahkemenin ÇED olumlu kararına itiraz edeceğiz” dedi.
Davacı olan köylülerden bazıların köyde yaşamadığını öne süren mahkemeye tepki gösteren köylüler, “Dava açan ve orada imzası bulunan 150’nin üzerinde köylü bu topraklarda doğdu bu topraklarda yaşıyor ve burada ölecekler. Yaşam alanlarımızın elimizden alınmasına çocuklarımızın geleceğinin yok edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Tüm kararlar açıkça özel şirketlerin lehine alınıyor. Dedelerimizden kalan vadilerimiz, köylerimiz bir avuç çıkarcının menfaati için yok ediliyor. Rize İdare Mahkemesinin aldığı bu olumsuz kararına karşı hukuki sürecimiz devam edecek karara itiraz edeceğiz” dedi.