GENÇAĞA KARAFAZLI- AKP hükümetinin doğa talanı ülkenin dört bir yanında devam ediyor. Bunun en canlı örneklerinden biri Bartın’da yaşanıyor. Binlerce yurttaşın Bartın’ın varlık nedenlerinden birisi olan Bartın ırmağını cam duvarlarla..
GENÇAĞA KARAFAZLI-
AKP hükümetinin doğa talanı ülkenin dört bir yanında devam ediyor. Bunun en canlı örneklerinden biri Bartın’da yaşanıyor. Binlerce yurttaşın Bartın’ın varlık nedenlerinden birisi olan Bartın ırmağını cam duvarlarla tabutluk alanına dönüştürmek istemesine karşı aylardır sürdürdüğü mücadele devam ediyor.
Bartın’da oluşacak sellere karşı yapımı devam eden Bartın Irmak Islahı Projesi’nin durdurulması için Bartın Irmağı İnisiyatifi öncülüğünde başlatılan imza kampanyasında toplanan 7 bin imzalı dilekçeler, Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Bartın TSO Başkanı Halil Balık ve Bartın Irmağı İnisiyatifi temsilcileri tarafından Bartın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne verildi.
“Bartın ırmağı, Bartın’ın olmasını sağlayan bir ırmaktır”
İmza kampanyasına destek veren Bartın TSO Başkanı Halil Balık Bartın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü kapısında yaptığı açıklamada, “Burada binlerce önümüzde gördüğünüz imzalar var, imza kampanyası başlattık. Bartın ırmağımıza yapılan duvarlarla ilgili bugünde çevre şehirciliğe bu imzalı dilekçeleri teslim edeceğiz. İnşallah çabalarımızın, gayretlerimizin sonucunu alırız, tepkilerimizi, gayretlerimizi herkes görmüştür, duymuştur. Bartın ırmağını anlatmaya gerek yok yüzyıllardır, Bartın’a hayat veren, dirayetini sağlayan, gemicilik sektörünün gelişmesini sağlayan, tekne yapımının gelişmesini sağlayan, Bartın’ın, Bartın olmasını sağlayan bir ırmaktır. Bundan sonra büyük gemilerin çıkmasıyla beraber gemicilik, ırmaklar bomboş ama açıkça ırmağımız Türkiye’de tek olma özelliğini hala korumakta, taşımacılığa el verişli tek ırmak, tek amacımız şudur; ırmağımızı, Bartın’ımızı sellerden korurken ırmağımızı turizme açmak.
“Bartın’ın en güzel en hareketli en canlı yeri şu anda maalesef bu halde”
Biliyorsunuz marka şehirlerin iki tane özelliği var biri ya sanayisi olacak ya da turizmi olacak tanınması için, en büyük hayalim şudur; artını ırmağımızla, Amasra’mızla beraber ırmağımızla tanıtmak, turizme açmaktır ve şu an da hala bir şansımız var ki bu eylem bu yapılan DSİ’nin yaptığı boğaza kadar, şu an da boğazda şantiyeler var biliyorsunuz. 5 yıldır biz buradayız dedikleri bir söz var, amacımız onları daha akıllıca düşünmeye, daha akıllıca planlar projeler yapmaya, davet ediyoruz.2016 yılında yapılan bir DSİ’nin yaptığı bir plan vardı. Bunda 7 metre derinlik, yan duvarları suyun altına V şeklinde duvarlar yapılacaktı. Altına membran döşenecekti, Türkiye’ de belki ilk defa olacak, Bartın ırmağı içinde şu anda yat limanı yapılacaktır bunu DSİ yaptırıyordu 2016 yaptığı planı açıkça koydu rafa ve kilere koydu attı, maalesef bu projede ki kimsenin tasvip etmediği bu projede uygulama başladı ki yalıdan geçiyorsunuz yalı sanki ölmüş bir bölge oldu. Bartın’ın en güzel en hareketli en canlı yeri şu anda maalesef bu halde. İnşallah çabalarımız ve tepkilerimiz bir sonuç verir.” Diye konuştu.
“Mitolojide yer alan Bartın ırmağının güzelliklerinden bahsediliyor”
Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, “ Bartın hepimiz için çok önemli bir şehir, Bartın ırmağı da bu şehirle bütünleşen doğal güzelliklere sahip ekolojik özelliği olan bir nehir olarak Bartınlıların yıllardır bir yaşam alanı olarak istifade ettiği bir yer, dolayısıyla Homeros ilada destanın da diyor ki; erkek yürekli paflagonyalılar, partanaus nehrinin kenarında ki saraylarında yaşarlardı diyor, yani o güzel ırmağımızın kenarlarında Mitolojide bile, tarihte bile yer alan Bartın Irmağının güzelliklerinden bahsediliyor. Biz bu yaşam alanımızı tarihten bugüne kadar gelen ve Bartın’a mal olan ve hepimizin de Hatıraları olan bu yaşam alanımızı maalesef bir ırmak ıslah projesi kapsamı içerisinde elimizden gittiğini görüyoruz. Bartın şehrinin en güzel doğal güzelliğine sahip bu alanın ortadan kaybolduğunu görüyoruz bu da hepimizi üzüyor, dolayısıyla Bartın’da yaşam alanına sahip çıkmak için, Bartın ırmağa sahip çıkmak için, gönüllü insanlarımızın Sivil Toplum Örgütü mensubu arkadaşlarımızın Bartın inisiyatifi adı altında bir ırmağım sahip çıkan bir girişim oldu, bu girişimden sonra da halk nezdinde eski belediyenin önüne kurulan imza standında, Amasya’da ve değişik mekanlarda kurulan imza stantlarında halkımız imza attı ,bu yanlış uygulamaları içine sindiremediği bu attıkları imzalarla dile getirdiler. Dolayısıyla şimdi bu toplanan imzaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunacağız.
“Yetkililer bu projeden vazgeçmek niyetinde olmadığını her seferinde yaptıkları icatlarla gösteriyorlar”
Buradaki amacımız da şu; yani ben şahsen Bartın belediye başkanı olarak görev başladığım günden beri bu projenin yanlışlığını dile getirdim. Sizler vasıtasıyla da paylaştım aynı şekilde gene Üzerine basa basa söylüyorum bu proje yanlış bir proje ,bu proje Halil başkanımın da söylediği gibi Bartın ekonomisine Turizm anlamında çok şey kazandıracak olan Bartın ırmağın bence bu anlamda ortadan kaybolmasına sebebiyet verecek ve bu ekonomiyi Bartın’a kazandırmayacak olan bir proje, bu nedenle bu yanlışlıktan vazgeçilmesini defalarca söyledik ama maalesef yetkililer bu projeden vazgeçmek niyetinde olmadığını her seferinde yaptıkları icatlarla gösteriyorlar, inşaata devam ediyorlar, devam eden inşaatta bu kentte yaşayan Bartın’a gönül vermiş insanları da rahatsız ediyor. Aynen beni rahatsız ettiği gibi bütün halk da bu konuda rahatsız ve imzalarıyla en azından bu gidişata dur demek için böyle bir Bartın’a sahip çıkma girişimde bulundu ve bu girişimde imzası olan tüm vatandaşlarımızın imzalarını bugün çevre şehircilik il müdürlüğümüze teslim edeceğiz. İnanıyorum ki inşallah bizim sesimizi duymayanlar, Bartın halkının bu imzalarına önem gösterirler, Bartın halkının attığı bir imzalara saygı gösterirler ve Bartın’ın sesini, Bartın’ın isteğini duyarlar ve bu yaptıkları yanlış uygulamalardan bir an önce vazgeçerler.
“Çevreye duyarlı olmak yaşam alanlarına sahip çıkmak suç değil”
Bartın ırmağı bir kanal şekline sokularak boğaza kadar bu projeyle bence o doğal güzellikleri ekolojik değerlerini ortadan kaldıracağını gösteren bir yanlış proje olduğunu hepimiz söylüyoruz. İşte yetkililer de bunu bir duysunlar ,bunu da görsünler ve gerçekten ellerini anına Koysunlar artık bir dur desinler ,bir oldu bittiğiyle başlatılan bu proje En azından bundan sonra devam etmesin zaten devam etme süreci içerisinde eğer aynı durumla karşı karşıya kalırsak gene bu şekilde topladığımız tüm Bu proje ile ilgili gelişmeler yaşandığı sürece içerisinde Bartın Belediyesi’ndeki olan resmi evraklarımı da değerlendirerek bir Bartın’daki bu imza sahipleri olarak yaklaşık 7.000 imza sahibi olarak mahkemeye durdurma için bir başvurumuz olacak, tabi son söz yargının olacak. Bu aşamadan sonra güzel yaşam alanlarını elimizden alınması bizleri üzüyor çevreye duyarlı olmak yaşam alanlarına sahip çıkmak suç değil. Dolayısıyla çevreyi korumak o güzel yaşam alanlarına sahip onları gelecek nesillere aynı güzelliklerle sunmak hepimizin görevi olduğu için bugün bu mücadele içerisinde bulunuyoruz. Biz burada sadece ve sadece bu doğup büyüdüğümüz yaşadığımız şehrin güzelliklerinin ortadan kaybolmasını istemiyoruz. Anayasaya göre herkes sağlıklı bir çevrede yaşam hakkına sahip, dolayısıyla biz de bir sağlıklı yaşam hakkımızın elimizden alınmasını istemiyoruz. Allah’ın bize lütfen yaşayın dediği bu güzellikleri bizden sonraki nesillerde yaşasın onlar da bu güzellikler içerisinde hayatlarını sürdürsün istiyoruz “dedi.
Yapılan açıklamaların ardından imza kampanyasında toplanan 7 bin imzalı dilekçeler, Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Bartın TSO Başkanı Halil Balık ve Bartın Irmağı İnisiyatifi temsilcileri tarafından Bartın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne verildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.