Adem GÜNGÖR / ARTVİN / DHA – ARTVİN’in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiine iki gündür çevreci gruplara polis ve jandarmanın coplu ve gazlı müdahalesinin ardından, maden şirketi ekipleri polis ve jandarmanın koruması altında şantiye kurma çalışmalarına başladı.
Cerattepe’de Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş. tarafından çıkarılmak istenen bakır madeni için 3 gün önce bölgeye gelen iş makineleri, polis ve askeri birliklerin koruması altında bölgeye doğru yola çıktı. Çevreci grupların tepkilerine karşı polis ve jandarmanın 2 gün süren cop ve biber gazlı müdahalesinin ardından maden şirketine ait iş makineleri ve konteynerlerin yer aldığı konvoy dün akşam saatlerinde 1700 metre rakımlı Cerattepe’deki maden sahasına ulaştı.
ÇEVRECİLERİN NÖBET NOKTASINI JANDARMA DEVRALDI
Cerattepe’ye 3 kilometre uzaklıkta, çevrecilerin 21 Haziran’dan itibaren dönüşümlü olarak nöbet tuttuğu kulübelere askeri birlikler konuşlandı.
Jandarma, maden sahasına yaklaşılmasına izin vermiyor. Jandarma birlikleri ormandan topladıkları odunları yakarak ısınmaya çalışıyor.
MOTORLU TESTERE İLE ORMANA GİRDİLER
Cerattepe bölgesinde maden şirketinin şantiye sahasına giren DHA ekibi, bölgedeki şantiye kurma çalışmalarını görüntüledi. Mühendislerle birlikte 50 kadar çalışanın görev aldığı şantiyede iş makineleri ile kanal kazımına ve konteynerlerin yerleştirilmesine başlandı.
Bu arada bazı çalışanlar motorlu testere ile Kafkasör ormanlarında kış şartları nedeniyle önceden devrildiği belirtilen çam ağaçlarını kesmeye başladı. Kesilen ağaçları işçilerin ısınmak için yakacağı belirtildi.
HDP’Lİ VEKİLLERİN CERATTEPE’YE ÇIKMASINA İZİN VERİLMEDİ
Artvin’e gelen HDP milletvekilleri Beyza Üstün ile Erdal Ataş’ın da yer aldığı bir grup Cerattepe’ye çıkmak istedi. Ancak grubun önü Atmaca mevkiinde polis ekipleri tarafından kesildi. Polisle tartışan Beyza Üstün yolun açılmasını istedi ancak olumlu cevap alamadı.
Beyza Üstün, “Herkesin kullanması gereken bir yolu sadece şirket için açmışlar ancak vatandaşa kapalı. Gayet rahat yolu kapatmışlar ve kimseyi geçirmiyorlar. Böyle bir şey mümkün değil. Keyfiye bir yol kesme var ama şirket yukarıda çalışıyor” dedi. Grup Cerattepe’ye çıkamayınca geri dönmek zorunda kaldı. Polis bölgeye vatandaşların çıkmasına izin vermiyor.
MAHKEMEYE ACİL YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİ
Yeşil Artvin Derneği’nin ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yaptığı başvuru üzerine Rize İdare Mahkemesi 8 ay önce bölgede bilirkişi keşfi yapılmasını kararlaştırmıştı. Maden şirketinin bölgede çalışmalara başlamasının ardından Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Dalan, bugün Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak bilirkişi keşfi beklenmeden acilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması talebinde bulundu. Mahkemenin birkaç gün içerisinde başvuru ile ilgili bir karar vermesi bekleniyor.
11 KİŞİ HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILDI
Bu arada dünkü olaylar sırasında jandarmaya taş attıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 5 kişi ifadelerinin ardından savcılık talimatı ile serbest bırakıldı. Polis ekiplerince gözaltına alınan ve aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ın da bulunduğu 6 kişi, Nöbetçi Mahkeme tarafından serbest kalmıştı. Savcılığın toplam 11 kişi hakkında soruşturma açtığı belirtildi.
SAVCILIKTAN SORUŞTURMA
Bu arada Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2 gün boyunca süren protestolar, yol kapatma ve güvenlik güçlerine karşı gösterilen direniş olayları ile ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında jandarma ve polisinin kamera kayıtlarının inceleme altına alınacağı belirtildi.
“ARTVİN İŞGAL ALTINDA”
Artvin Valiliği önünde dün gece süren oturma eylemi gece geç saatlere kadar devam etti. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Artvin Valiliği önünde yerde oturan gruplar yanlarında getirdikleri yiyecekleri paylaştı.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin’in işgal altında olduğu görüşünü savunarak, kendilerini başka bir ülkede gibi hissettiklerini söyledi. Karahan, “Artvin halkının 20 senedir sürdürdüğü haklı mücadelesini aşırı güvenlik güçleriyle kırmaya çalışıyorlar. Yasal hiçbir dayanakları olmadığı halde, yer teslimi ve başka hiç bir şey olmadığı halde, yasa dışı bir şekilde devletin güçlerini kullanarak engelleri aştılar. Oraya çıkıp yerleşeceklerini zannediyorlar. Biz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Gözaltı sürecini de anlatan Karahan, “Gözaltında yapılan sorguda da Orman Bölge Müdürlüğü’nün yer tespiti için çıkıldığını ve bizin bunu engellediğimiz belirtildi. Halbuki orada Orman Bölge Müdürlüğü’nün ne bir tane şefi, ne bir tane memuru, ne de aracı vardı. Hepsi maden şirketinin araçlarıydı” dedi.
YER TAHSİSİNE İMZA ATMAYAN ORMAN PERSONELİ AÇIĞA ALINDI İDDİASI
Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hasan Yüksel de, maden şirketine yer tahsisi için Orman Genel Müdürlüğü’nden gelen dosyayı yetersiz ve eksik görerek imza atmayan personel hakkında soruşturma açıldığı ve açığa alındıklarını öne sürdü. Yüksel, “Hopa’dan iki orman işletme şefi geçici görevle Cerattepe bölgesini madencilere peşkeş çekmek için bugün görevlendirilmiş. Bu konunun takipçisiyiz. Dernek Başkanımız bununla ilgili resmi başvurusunu Orman Bölge Müdürlüğü’ne yaptı.
Soruşturma ve açığa alınan 6 kişi olduğunu söyledi. Fakat Orman Genel Müdürlüğünün ve Orman Bölge Müdürünün bu konuda hiçbir bilgisi olmadığını söylüyor. Fakat görüştüğümüz yetkililer sürgün ve soruşturma tehdidi altında olduklarını söylüyorlar” diye konuştu.
MADEN ŞİRKETİ: 7 MİLYON TON BAKIR REZERVİ ÇIKARACAĞIZ
Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından basına yazılı bilgi notu gönderildi. Cerattepe Bakır Maden Projesi adı verilen projenin 14 yıl ömrü olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“227 kişinin çalışacağı 4 bin 406 hektar alanlık maden sahasından 4 milyar lira değerindeki 7 milyon ton bakır rezervi çıkarılacak. Cerattepe maden sahasından çıkan cevher teleferik sistemi ile Zelosman mevkisine, oradan karayolu ile Murgul’un Damar bölgesindeki Eti Bakır A.Ş. tesislerine nakledilecek. Maden sahasında 3 bin 500 ağaç kesimi yapılacak. Bölgeye bunun 10 katı fazla ağaç dikimi yapılacaktır. Maden Samsun’a taşınacak ve orada işlenecektir. Bu bölgede siyanür havuzu kurulmayacaktır.
Cerattepe bölgesinde yapılacak maden faaliyeti nedeniyle herhangi bir bitki türünün yok olması söz konusu değildir. ÇED raporu ile ilgili herhangi bir durdurma kararı olmadığı için bölgede madencilik yapılmasında hiçbir yasal engel yoktur.”
DOKTOR VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN CERATTEPE AÇIKLAMASI
Artvin Devlet Hastanesi doktorları ve sağlık çalışanları Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerine karşı bölge halkının tepkisine destek verdi. Hastane önünde toplanan doktor ve sağlık çalışanları, ‘Artvin’in üstü altından daha değerlidir. Artvinimize dokunma’ yazılı pankart açtı ve basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Dr. Mehmet Oktan şunları söyledi:
“Artvin Devlet Hastanesi hekimleri ve sağlık çalışanları olarak, Cerattepe’de oluşturulmak istenen maden sahasına karşı Artvin halkının haklı mücadelesini destekliyoruz. Artvin halkının ve gelecek nesillerin sağlığını riske atacak, güzel Artvin doğasına zarar verecek her türlü eyleme karşı olduğumuzu bildiriyoruz.
Yargı henüz son sözünü söylemeden, bu güzel ve eşsiz doğanın talan edilmesine karşı duruyoruz. Hekimleri ve sağlık çalışanları olarak bu zor günlerde, hizmet verdiğimiz halkın yanında durmayı görev biliyoruz.
Temiz çevrenin ve sağlıklı içme suyunun kıymetini bilen her yurttaşımızı Artvin halkı ile dayanışmaya davet ediyoruz. Ankara’da yaşanan menfur terör saldırısında yaşamını yitiren yurttaşlarımızın yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Terörü bir kez daha lanetliyoruz.”