Ormanlık alanda ithal kömüre dayalı termik santral yasağını Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü dikkate almadı, Karabiga’da 133 hektar ormanlık alanı Cengiz Holding’in ortağı olduğu şirkete verdi. Çanakkaleliler işlemi sorunca, Müdürlük emre..
DOĞU EROĞLU
Cengiz Holding’in ismi yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla anılan patronu Mehmet Cengiz’in, Çanakkale’nin Karabiga beldesinde Alarko Grubu’yla birlikte yaptırmak istediği termik santralden pis kokular gelmeye devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün kesin talimatlarına karşı çıkarak, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nün Cenal Enerji Santrali’nin bazı ünitelerinin orman alanı içine kurulmasına izin vermesi ve bu işlemi “ticari sır” diyerek gizlemeye çalışması, Mehmet Cengiz’in birlikte anıldığı rüşvet ve yolsuzluk iddialarını akla getirdi. Karabigalı yurttaşlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na başvurarak karara imza atan Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri hakkında “emre aykırı davranmak suretiyle görevi kötüye kullanmak” gerekçesiyle soruşturma başlatılması istedi.
İKİ KARARNAME ARASINDA İŞ İŞTEN GEÇTİ
Cengiz Holding ve Alarko Grubu’nun Karabiga’da inşa etmek istediği Cenal Enerji Santrali hakkındaki orman alanı skandalı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) İzin ve İrtifak Dairesi Başkanlığı’nın 11 Haziran’da aldığı kararla başladı. OGM, Orman Bölge Müdürlüklerine gönderdiği yazıda, devlete ait ormanlar içerisine kurulmak istenen ithal kömüre dayalı termik santraller hakkında olumlu görüş bildirilmemesi yönünde kesin talimat verdi. “Kaynağı orman alanı içinde bulunmayan ithal kömüre dayalı termik santrallerin orman sayılan alan içinde yapılmasında kamu yararı ve zaruret olmadığından olumlu görüş bildirilmemesi, izin taleplerinin değerlendirmeye alınmadan talebin geri çevrilmesi ve izin raporu düzenlenmemesi” yönünde kesin karar belirten OGM, ithal kömüre dayalı termik santrallerin ormanlık alanlara kurulmasının önünü kesti.
OGM, 23 Eylül 2013 tarihinde Orman Bölge Müdürlüklerine gönderdiği yazıyla, 11 Haziran tarihli kararını iptal etti ve orman alanına kurulacak termik ve nükleer santrallerde, kamu yararı ve zaruret olup olmadığının tespiti yetkisini Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na devretti. Karabiga’daki orman arazisinin Cenal Enerji Santrali için tahsis edilmesi skandalı, bu iki kararname arasında gerçekleşti.
YASAĞA RAĞMEN ORMAN CENGİZ’E VERİLDİ
OGM’nin orman sayılan alanlara ithal kömüre dayalı termik santral ve bağlı ünitelerin inşasını kesin bir biçimde yasakladığı, hatta “gelen talepleri değerlendirmeye almadan geri çevirme” talimatı verdiği karar yürürlükteyken, Karabiga’ya da bakan Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nün Cenal Enerji Santrali’nin atık depolama tesisinin orman alanına inşasına olur verdiği anlaşıldı. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü 28 Ağustos 2013 tarihli kararında, tam 133 buçuk hektarlık orman alanını, Cenal Enerji Santrali kapsamında yapılacak katı atık bertaraf ve depolama tesisi için Mehmet Cengiz’in ortağı olduğu Cenal A.Ş.’ye tahsis etti. Orman arazisi 135 bin TL karşılığında Cenal A.Ş.’ye verilirken, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü yasağa rağmen, “kamu yararı ve zaruret olduğu” gerekçesiyle orman arazisinin devri yönünde görüş bildirdi.
MÜDÜRLÜK ‘TİCARİ SIR’ DEDİ, EMRE İTAATSİZLİĞİ GİZLEDİ
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nün imza attığı skandal, Karabiga’ya kurulmak istenen Cenal Enerji Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarına dava açan Karabiga Temiz Doğa Derneği Başkanı Aslı Badem’in yaptığı bilgi edinme başvurusuyla ortaya çıktı. 5 Aralık 2013 tarihinde Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bilgi edinme başvurusu yapan Badem, Cenal Enerji Santrali’yle ilgili alınan kararları ve orman alanına yapılması planlanan ithal kömüre dayalı santrallerle ilgili Orman Genel Müdürlüğü talimatlarını sordu. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, OGM’den gelen ithal kömüre dayalı santrallerin ormana yapılmasına kesinlikle izin verilmemesine ilişkin kararları Badem’e yolladı ancak orman alanının Cenal Enerji Santrali’ne 28 Ağustos’ta devrini gösterir belgeleri, “ticari sır” ve “ülkenin ekonomik çıkarlarına ilişkin bilgi ve belgeler” olduğu gerekçesiyle göndermedi.
Orman arazisinin Cenal Enerji Santrali’ne devredildiğinin sonradan anlaşılmasıyla, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nün emre itaatsizliği gizlemek için ilgili kararı Badem’e göndermediği anlaşıldı. Badem, Bilgi Edinme Kanunu’na aykırı hareket edildiği gerekçesiyle Başbakanlık Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu’na şikâyette bulundu. Badem’in avukatları ise emre aykırı davranmak suretiyle görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla, Cenal Enerji santrali katı atık depolama ünitesinin orman alanına kurulmasına izin veren tüm kamu görevlileri hakkında idari ve cezai soruşturma başlatılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na başvuru yaptı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.