betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

Çernobil’e bir de bu fotoğraflarla bakın

  Çernobil’e bir de bu fotoğraflarla bakın 30 yıl önce bugün, dünya, sonuçlarını yıllar sonra bile yaşayacağı, insanın yarattığı en büyük felaketlerden birine uyandı… 30 yıl önce bugün, dünya, sonuçlarını..

Son Güncelleme: Whatsapp

 

Çernobil’e bir de bu fotoğraflarla bakın

30 yıl önce bugün, dünya, sonuçlarını yıllar sonra bile yaşayacağı, insanın yarattığı en büyük felaketlerden birine uyandı…

30 yıl önce bugün, dünya, sonuçlarını yıllar sonra bile yaşayacağı, insanın yarattığı en büyük felaketlerden birine uyandı. 

Kiev şehrine 130 kilometre uzaklıkta bulunan Çernobil kasabası ile Pripyat kasabası arasında yer alan nükleer santral 26 Nisan 1986 gece yarısı saat 01:00`de reaktörlerde yapılan bir deney sonucunda patladı. Bu sönmeyen insanlık mirası, bugün hala etkilerini gösterirken kazadan sonra ilerleyen yıllarda birçok sanatçı bu felaketi çalışmalarına yansıtarak yaşanılan acıyı, çocukların kaybolan geleceğini… tekrar tekrar sanatlarıyla vurguladı.

Avusturyalı fotoğraf sanatçısı Roland Verant da bu bölgeyi deneyimleyenler arasında. Verant, 47 günlük bu deneyimi sonucunda ortaya çıkan 250.000`in üzerindeki fotoğrafı kendi kişisel fotoğraf serisine ekleyerek bu bölgeyi sanat alanı içinde izleyicinin bakış açısına sundu.

Kapıları çalan benim,


Kapıları birer birer.


Gözünüze görünemem,


Göze görünmez ölüler.

[…]

Yedi yaşında bir kızım.


Büyümez ölü çocuklar.

Saçlarım tutuştu önce,


Gözlerim yandı kavruldu.


Bir avuç kül oluverdim,


Külüm havaya savruldu.

Benim sizden kendim için


Hiçbir şey istediğim yok.


Şeker bile yiyemez ki


Kâat gibi yanan çocuk.

Çalıyorum kapınızı,


Teyze, amca bir imza ver.


Çocuklar öldürülmesin


Şeker de yiyebilsinler.

Ergül Akyürek

Odatv.com

Not:

– Roland Verant`ın Çernobil  Faciasının 30. yılında açtığı 23 Nisan-1 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşen sergisi hakkında detaylı bilgi ve bazı fotoğraflara bu adresten ulaşabilirsiniz: http://www.gamuekl.org/ausstellung/verant/roland.htm. Aynı zamanda yazıda kullanılan fotoğrafların bir kısmı için de bu siteden faydalanılmışken, şu adresten de fotoğraflara ulaşılabilir: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3176005/Inside-Chernobyl-s-no-zone-Eerie-scenes-towns-abandoned-radiation-disaster-30-years-ago-reveal-desolate-hospitals-rotting-homes-discarded-possessions.html

– Fotoğrafların altında yer alan şiir Nazım Hikmet Ran`ın, 6 Ağustos 1945 yılında Hiroşima`ya atılan atom bombasından sonra yazdığı “Kız Çocuğu” şiiridir. Şiirde, barışa çağrı yapılırken şiir birçok dile de çevrilmiştir. Yazıda şiirin kullanılmasının yazının ve fotoğrafların atom bombasıyla ilişkilendirilmesi ile ilgisi olmamakla birlikte dizelerdeki anlamın konuya uygunluğundan dolayı seçilmiş, bundan dolayı da şiirin bir kısmı kullanılmıştır.  

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.