betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

Gökçeada’ya kıyan otele yıkım kararı

 Gökçeada’da eski Bademli Köyü’nde mahkeme kararıyla sit alanına yapıldığı belirlenen Masi Otel’e yargıdan sonra bir darbe de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık uzmanlarınca hazırlanan 15 Kasım 2013 tarihli raporda 3194 sayılı..

Son Güncelleme: Whatsapp

 Gökçeada’da eski Bademli Köyü’nde mahkeme kararıyla sit alanına yapıldığı belirlenen Masi Otel’e yargıdan sonra bir darbe de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık uzmanlarınca hazırlanan 15 Kasım 2013 tarihli raporda 3194 sayılı İmar Yasası’na aykırılıklar tespit edildiği belirtilerek yıkım kararı istendi. Diğer yandan İçişleri Bakanlığı da Gökçeada Belediyesi ve meclis üyeleri hakkında inceleme başlattı. 

Radikal 11 Ekim 2012 tarihinde ‘Gökçeada’ya kıydılar’ başlığı ile Eski Bademli Köyü’nde 5 katlı bir binanın imar yasalarına aykırı olarak yükseldiğini duyurmuştu. Gökçeada Gönüllüleri Derneği otelin durdurulması için hem dava açmış hem de belediyeye defalarca inşaatın durdurulması için başvurmuştu. Ancak belediye önce inşaatı mühürlemiş daha sonra yapı tadilat ruhsatı düzenleyerek izin vermişti. Mahkemenin yürütmeyi durdurma daha sonra da inşaata izin veren yapı ruhsatı ve nazım imar planlarını iptal etmesine rağmen Gökçeada Belediyesi çok katlı inşaatın yükselmesine engel olmamıştı. Üstelik Belediye Başkanı Yücel Atalay, Gökçeada eski Kaymakamı Kamuran Taşbilek için mahkemece yıkım kararı olan otelde veda yemeği verdirmişti.

İmar Yasası’na aykırı

Mahkeme kararları ve itirazlar üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı otelin bulunduğu yere şehir plancısı, mimar ve mühendislerden oluşan 6 uzmanını gönderdi. Uzmanlar tarafından hazırlanan raporda, otelin yapıldığı parselin 1994 yılına kadar 1. derece doğal sit olduğu, bu tarihten sonra sitten çıkarıldığı, 2004 yılında Eski Bademli Köyü kentsel sit sınırları belirlendiğinde ise parselin sit dışında tutulduğunu kaydetti. Raporda, şöyle denildi: “İmar planları ilgili olarak 1/ 25.000 ölçekli Çevre Düzeni imar planında tadilat yapılmadan plana aykırı olarak 1 /1000 ölçekli mevzi imar planı yapıldığı, ruhsat dışı ilave yapılan imalatlar olduğu, imar yasasına aykırı olarak eğimden dolayı ancak bir kat iskan edebilecek iken 3 bodrum katın da iskâna açıldığı görülmüştür…’’ 

Yıkımı talep edildi

Raporun değerlendirme kısmında ‘mevzi imar planının mevcut çevre düzeni planına aykırı olduğu, inşaatın ruhsata ve imar planına aykırı yapıldığı buna rağmen belediye ve yapı denetim firmasınca herhangi bir işlem yapılmadığı, inşaattaki aykırılıkların ruhsatlı hale getirilmesi için planlarda tadilatlar yapıldığı ve askıya çıkarıldığı’ tespitine yer verildi. Bu tespitler neticesinde de şu sonuca varıldı: “İmar plan tadilatlarının üst ölçekli planlara ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırılıkları olduğu, söz konusu imar planlarına dayalı olarak taşınmaz üzerinde yapılan yapı ve düzenlemelerin 3194 sayılı İmar Kanunu’na ve üst ölçekli planlara aykırı olduğu tespit edildiğinden söz konusu yapılar hakkında 3194 sayılı kanunun 32 ve 42. maddeleri gereği işlem yapılması gerekmektedir.’’ 3194 sayılı yasanın 32 maddesi imar planına aykırı olan yapıların yıkımını talep ederken 42. madde ise cezai işleme hükmediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu raporu üzerine İçişleri Bakanlığı Gökçeada Belediyesi ile yasaya aykırı plan tadilatları yapan meclis üyeleri hakkında soruşturma başlattı. 

Tüm ada için inceleme

Soruşturmada sadece Masi Otel ile ilgili değil tüm ada içinde yapılan hukuksuz işlemler sorgulanıyor. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Koordinatörlüğü’nde görevli müfettişler meclis üyelerinin yazılı ifadelerini talep etti. Sorular arasında Masi Otel ile ilgili şıklar da bulunuyor. Müfettişler Masi Otel ile ilgili planlar değiştirilirken üst ölçekli çevre düzeni plan notlarına neden aykırı davranıldığını, kamu kurum ve kuruluşlarından neden görüş alınmadığını, jeolojk – jeoteknik etüt raporlarının neden istenmediğini, tadilat imar planlarının Çevre Düzeni Planı’na aykırı yapılmasının sebepleri soruldu.

Kararlar engel olamadı!

Gökçeada Gönüllüleri Derneği’nin açtığı davalarda Çanakkale İdare Mahkemesi, 26.12.2012 tarihinde, yapı ruhsatının iptaline karar vermiş, karar 22.02.2013 tarihinde kesinleşmişti. 
Yine aynı mahkeme, Gökçeada Belediye Meclisi’nin 06.02.2012 tarih, 2012-16 sayılı; 101 ada- 23 parsel için, 1/5000 ölçekli tadilat+İlave Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli tadilat+İlave İmar Uygulama Planı kararlarını 27.03.2013 tarihinde iptal etti. 
Gökçeada Belediyesi temyize gitti. 
Otelin yapıldığı alanın da kentsel sit alanı içinde kaldığına yönelik itirazlar üzerine Çanakkale Koruma Kurulu’nun sit dışında olduğuna dair almış olduğu kararına da mahkeme yürütmeyi durdurma vererek bir anlamda otelin sit alanı içinde yapıldığını onaylamıştı. 
Ancak bu kararların hiçbiri otelin yükselmesine hatta inşaat bitip işletmeye açılmasına engel olamamıştı. Çünkü Gökçeada Belediyesi mahkeme kararlarını uygulamıyor her defasında yeni bir hülle ile otelin önünün açılmasına izin vermişti.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.