betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

HDP’li Levent Tüzel, Hopa’daki sel felaketinin nedenlerini sordu

 HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Artvin’in Hopa ilçesinde 8 kişinin hayatına kaybetmesine neden olan sel felaketini Meclise taşıdı. Son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin nedenlerine bakıldığında, plansız, projesiz yapılaşmaların, HES’lerin, ormanların..

Son Güncelleme: Whatsapp

 HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Artvin’in Hopa ilçesinde 8 kişinin hayatına kaybetmesine neden olan sel felaketini Meclise taşıdı.

Son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin nedenlerine bakıldığında, plansız, projesiz yapılaşmaların, HES’lerin, ormanların yok edilmesinin ekosisteme verdiği zararların açıkça görüldüğünü vurgulayan Tüzel, “AKP iktidarlarınca akla ve bilime ziyan her derenin üzerine birkaç HES kondurularak dere yataklarının kurutulması, suyun toplanması, yönünün değiştirilmesi; Doğu Karadeniz‘in tamamının sahil şeridi doldurularak yol yapılması, Artvin Hopa’da ve Doğu Karadeniz illerinde olası sel basmaları sonucu yaşanan ve yaşanacak olan felaketlerin boyutlarını ve can ve mal kayıplarını büyütecektir” dedi.

Tüzel, bu çerçevede, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle şu soruları yöneltti:
– Artvin Hopa’da yaşanan sel felaketinde yaşanan can ve mal kaybının telafisi mümkün müdür? Nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?
– Hopa’da yaşanan kayıpların boyutunun bu denli büyük olmasında yanlış yapılaşmanın, “sahil yolu” ve HES’lerin rolü nedir?
– HES ler nedeniyle sular tutulmamış, dereler özgür akıyor olsaydı, “deniz doldurularak sahil yolu yapılmamış olsaydı; Hopa’da yaşanan felaketin boyutu aynı mı olurdu?
– Karadeniz’de deniz doldurularak yapılan yollar nedeniyle önü kesilen dereler denize hangi noktalardan dökülmektedir?
– Genel olarak ülkede, bölge ve kent bazında, özel olarak Artvin ili sınırları dahilinde kaç HES inşa edilmiştir, kaçı proje halindedir?
– Heyelan konusunda Karadeniz yapısı gereği tehlikeli bir bölgedir. Bu tür afetlere açıksa,  önlenmesi ya da hasarın en aza indirmesi için alınabilecek önlemler nelerdir?
– Bu gibi zaten riskli olan bölgelerde zeminin yapısını bozacak müdahalelerden kaçınmak gerekirken, son yıllarda yöre halkının, üniversite, çevre ve meslek örgütlerinin itirazlarına rağmen gündeme getirilen, ekosistemde büyük tahribat yaratacak, felaketi büyütecek “yeşil yol” çalışmalarını gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?
– Anayasal ve yasal olarak Bakanlığınız görev alanında olan ormanlık alanların ve su havzalarının korunması için ne tür önlemler alınmaktadır? 

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.