betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

Kim İçin ve Ne İçin Enerji?

 DEKAP, Samsun’da düzenlenen 10. Enerji Sempozyumu’nda HES’lere karşı yaşam mücadelesini anlattı… Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen ve ‘Enerjide Toplumsal Yarar ve..

Son Güncelleme: Whatsapp

 DEKAP, Samsun’da düzenlenen 10. Enerji Sempozyumu’nda HES’lere karşı yaşam mücadelesini anlattı…

yurttaş-kazım-sempozyum

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen ve ‘Enerjide Toplumsal Yarar ve Kamusallık’ başlığı altında bir araya gelen 10. Enerji Sempozyumu, 3-4- Aralık’ta Samsun ve Sinop’ta gerçekleştirildi.

Enerji alanında var olan sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı sempozyumun 2.gününde ise Samsun Devlet Opera ve Balesi etkinlik salonunda düzenlenen panel-forumda yerel mücadeleler ve halk örgütlenmeleri mücadeleyi anlattı.

Hazırlık sürecinde enerjiyle ilgili olarak dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeler dikkate alınarak sempozyumun ana teması ve alt başlıkları belirlenirken; özellikle de Doğu Karadeniz ve ülkenin birçok bölgesinde başta HES’ler olmak üzere, nükleer ve termik santrallere karşı verilen mücadeleler konuşuldu.

“Türkiye’de Uygulanan Enerji Politikalarının Topluma Etkileri” başlıklı panelde ilk olarak konuşan Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, HES’lerde yaşanan yargı süreci ve hukuksuzluklardan örnekler sunarak, doğal yaşam alanlarına karşı geri dönüşümsüz zarar ve etkilerini anlattı.

Çeşme Çevre Platformu, Bartın Çevre Platformu, Gerze Çevre Platformu ile Munzur Çevre Platformu adına çeşitli konuşmaların ve yaşam mücadelesinin anlatıldığı panelin 3.oturumunda, Tonya Çevre Platformundan DEKAP YK Üyesi Bekir Uzunoğlu, Andon Vadisinden Yurttaş Kazım Delal ile birlikte DEKAP üyeleri bölgedeki yaşam mücadelesinden kesitler sundu.

Tonya Mücadele Ediyor

HES’lerin yanında Tonya ve bölgedeki çimento tesisleri, taşocakları ve maden aramalarına karşı da mücadele ettiklerini ifade eden Bekir Uzunoğlu, Tonya sınırları içerisinde hiçbir projeye bir tek kazma dahi vurdurmadıklarını anlattı.

Vazgeçmek Yok!

HES’lere karşı verdiği hukuksal ve demokratik mücadele sonrasında kendisinin defalarca saldırıya uğradığını hakkında çeşitli davalar açıldığını anlatan Yurttaş Kazım ise, “Değil kolumu, başımı dahi kesseniz, denizde de boğsanız bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim. Sadece HES’lere değil, köyümüz civarındaki taşocaklarına, yol açma çalışmalarına karşı da mücadele ediyoruz. Başımızda 8 tane dava var. Bizim gidecek yerimiz yok, onlar gidecek köyümüzden” diye konuştu.

İyi HES Yok!

Panelde konuşan DEKAP üyeleri, yaklaşık 15 yıldır HES’lere karşı yerel halk mücadelesi yürütütüklerini ifade ederek, Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) olarak tamamen bağımsız bir örgütlenme oluşturduklarını ifade ederek, “Bu mücadelede, köylerimizde, yaylalarımızda, doğal yaşam alanlarımızda yaşadıklarımızdan öğrendik ki iyi ve bilimsel HES yoktur” dedi.

HES’lerin, üretim ve su kullanım izinleri ile başlayan süreçlerinin, ÇED süreçleri, yasal ve hukuksal aykırılıkları, sosyokültürel etkileri, ekolojik ve jeolojik etkileri, ekonomik ve tarihsel etkileri, üretim aşamasındaki etkileri, iklimsel etkileri, enerjideki gereklilikleri gibi konu başlıkları altında değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şan, uluslararası anlaşmalar ile diğer ülkelerdeki HES çalışmalarından da örnekler verdi.

Panel sonunda yerel mücadeleden gelen temsilciler ile panelistlere Samsun’daki sempozyum anısına ‘Bandırma Vapuru’nun bir maketi verildi.

III. KORUMA VE PEYZAJ MİMARLIĞI SEMPOZYUMU

İzmir’deki 3.Koruma ve Peyzaj Mimarlığı Sempozyumunda Yaşam Mücadelesi Konuşulacak…

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Üyesleri, yaklaşık 15 yıldır doğal yaşam SZ-koruma-sempozyumualanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiği kanıtlanan HES ve taşocakları gibi projelere karşı sürdürülen yaşam ve çevre mücadelesini bu kez İzmir’de anlatacak.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından düzenlenecek olan ve 3 gün sürecek olan 3. Koruma ve Peyzaj Mimarlığı Sempozyumu kapsamındaki ‘Kıyılar-Göller-Akarsular- Sulak Alanlar’ konu başlıklı panelde, çeşitli konuşmalar da yapılacak.

Panelde HES’ler başta olmak üzere, taşocakları, maden aramaları, yol çalışmaları ve dere ıslahları ile termik ve nükleer santrallara karşı sürdürülen mücadeleyi anlatacak olan DEKAP üyeleri, 12 Aralık Cumartesi günü ‘Yaşam Mücadelesi ve Yerel Halk Direnişleri’ başlıklı bir de sunum gerçekleştirecek.

Oturum başkanlığını Prof.Dr.Aydın Güney’in yapacağı panelde ayrıca Prof.Dr.Veli Ortaçeşme ‘Türkiye’de Kıyı Peyzajlarına Yönelik Müdahaleler’, Prof.Dr.Murat Ataol ‘Türkiye’nin Yok Olan ve Yok Olma Tehlikesi Altında Olan Gölleri’, Bilal Emre Arslan ‘Ramsar Sözleşmesi Çerçevesinde Korunan Samsun-Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti’ konu başlıkları altında birer sunum gerçekleştirecek.

İzmir Sanat Merkezinde 11-12-13 Aralık’ta düzenlenecek olan Sempozyum kapsamında sunulacak bildirilerin ise daha sonra kitaplaştırılarak, bilimsel çalışma haline dönüştürüleceği bildirildi.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.