betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

Rize’de Fındıklı Halkı Kafes Balıkçılığına Karşı Çıktı”Bu Halk, Bu Deniz, Bu Doğa Satılık Değildir”

GENÇAĞA KARAFAZLI – EMRE KOÇ FINDIKLI HALKI KAFES BALIKÇILIĞINA KARŞI ALANLARDAYDI “BU HALK, BU DENİZ, BU DERE, BU DOĞA SATILIK DEĞİLDİR” Rize’nin Fındıklı ilçesinde Deniz kafes balıkçılığı istemeyen Fındıklı halkı..

Rize’de Fındıklı Halkı Kafes Balıkçılığına Karşı Çıktı”Bu Halk, Bu Deniz, Bu Doğa Satılık Değildir”
Son Güncelleme: Whatsapp

GENÇAĞA KARAFAZLI – EMRE KOÇ

FINDIKLI HALKI KAFES BALIKÇILIĞINA KARŞI ALANLARDAYDI “BU HALK, BU DENİZ, BU DERE, BU DOĞA SATILIK DEĞİLDİR”

Rize’nin Fındıklı ilçesinde Deniz kafes balıkçılığı istemeyen Fındıklı halkı ÇED bilgilendirme toplantısı yaptırmadı.

Fındıklı’ Yeniköy (Gurupit), mevkiinde Sürsan Su Ürünleri San. Ve Tic. A.ş. tarafından su ürünleri yetiştiriciliği projesi kapsamında yapılmak istenen kafes balıkçılığı ÇED bilgilendirme toplantısı öncesi cumhuriyet meydanında bir araya gelen Fındıklı halkı ÇED bilgilendirme toplantısının yapılacağı halk eğitim merkezine kadar yürüdü.  Fındıklı halkı yürüyüş boyunca  “Fındıklı kafese sığmaz”, “kafes kurma boşuna yıkacağız başına” , “Bu halk bu deniz satılık değil” sloganları attı. Yürüyüşe katılan kadınların çocuklarıyla katılması ise dikkat çekti.

Fındıklı halk eğitim merkezi önünde toplanan yurttaşlar uzun bir süre ÇED bilgilendirme toplantısını gerçekleştirecek olan çevre ve şehircilik il müdürlüğü yetkilileri ile kafes balıkçılığı projesini hayata geçirmek isteyen Sürsan Su Ürünleri San. Ve Tic. A.ş. temsilcilerini bekledi.

“BİR AVUÇ ÇIKAR GRUPLARINA YAŞAM ALANLARIMIZI DENİZİMİ VERMEYECEĞİZ”

Halk eğitim merkezi önünde bekleyen kalabalığa yönelik bir konuşma yapan Fındıklı belediye başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu ; “ Biz yaşam alanlarımız için bedenimizi ortaya koyan bir atanın çocuklarıyız. Nasıl 1919 da Samsun’a çıkıp yaşam alanlarımızı yeniden bize armağan edenlere, şöyle bir borcumuz var. Sermayeye ve bir avuç çıkar gruplarına bu vatan topraklarını denizlerini vermeyeceğiz. Tüm halkındır buralar diyeceğiz. Hamsi yemek istiyoruz. Benim torunumun, doğmamış torunumun hamsiyi tanımasını istiyorum. Bu halk, bu dere, bu doğa, bu deniz satılık değil. Bırakın elinizi çekin Fındıklı’dan biz halkımızla gülerek mutlu yaşamak istiyoruz.” Dedi.

“KAFES BALIKÇILIK APILACAK OLAN ALAN EN TEMİZ YÜZME ALANI İLAN EDİLDİ”

“ Rize Sağlık Müdürlüğü’nün en temiz yüzme alanı dediği Gurupit mevkiinde kafes balıkçılığı yapılacağına Fındıklıya çay fabrikası yasınlar diyen Fındıklı dereleri koruma platformundan Mehmet Gürkan ; “90 dönümlük denizimizi elimizden almak istiyorlar. Yüzme alanlarımızı elimizden almak istiyorlar. Çay bizim geçim kaynağımız ama şimdi balıkçılıkla geçinen küçük balıkçılarımız var. Kuracakları kafesler o balıkçılarımızın avlanma, geçim yerleri. Kuracakları yerler Rize Sağlık Müdürlüğü’nün en temiz yüzme alanı dediği Gurupit mevkii. Fındıklı’da bir yatırım yapılacaksa yeni çay fabrikaları açılsın. Halka istihdam sağlanacak şeyler yapılsın. Ardeşen’de kurulan şirket Fındıklı’da yapamaz yaptırmayacağız.”  Diye konuştu.

Fındıklı yurttaşlar halk eğitim müdürlüğü bahçesinde beklediği esnada gelen şirket ve bakanlık yetkililerinin geldiği esnada alkışlarla yuh sesleriyle protesto etti.

Protestonun ardından ÇED toplantısının yapılacağı salona giren görevliler ÇED yönetmeliğinin hükümleri gereği halkı bilgilendirmek amacıyla, görüş ve önerilerini almak amacıyla toplandık. Yetkili arkadaşlarımız sunum yapacaklar. Halkımız vatandaşımız varsa görüş ve önerilerini sunacaklar. Biz de onları kayıt altına alacağız bakanlığa ileteceğiz açıklaması yaptı.

 

“KAFES BALIKÇILIĞI YAPILACAK OLAN ALAN TURİZM ALANI İLAN EDİLMİŞTİR”

Bu açıklamanın ardından söz alan Mehmet Gürkan; “Biz daha dün Ardeşen’den kovulan SÜRSAN şirketi Fındıklı’ya gelmek istiyor. Aşağıda halkımız toplandı, biz bu kafes balıkçılığını ilçemiz sınırlarında istemiyoruz. Çünkü bu kıyı şeridi tam SÜRSAN’ ın kafes balıkçılığı yapacağı yerden kıyıcığa kadar belediyenin yüzme ve turizm alanı olarak tescillediği yer. Fındıklı halkı olarak biz burada kafes balıkçılığını istemiyoruz ve bunun tutanağa geçmesini istiyoruz. Tepki üzerine katılım olmadığından tutanağa geçmesini istiyoruz.” Dedi.

“BEN FINDIKLI HALKININ TEMSİLCİSİYİM TOPLANTI YAPTIRTMADIĞIMIZI TUTANAĞA GEÇİN”

Fındıklı halkının Kafes balıkçılığı istemediğini aşağıda toplanan Fındıklı halkının kendilerini temsilci olarak seçtiğini ifade eden belediye başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu; “Fındıklı halkı dışarıda bu projenin yapılmasını istemiyor. Bu tepkinin kaydedilmesi, bu tepkinin sonucunda bu toplantının gerçekleştirilmediğini kayıt altına alınmasını istiyoruz. Fındıklı Belediyesi olarak da belediye meclis kararlarımız var. Bölgemizde turizm sektöründe daha yeni yeni yayla ve deniz turizminde yeni yeni pay alırken tamamen endüstriyel olarak tek kişinin himayesine verilecek denizimiz yok. Halkımız bunu diyor, halkımız bu şekilde tepki veriyor. Dolayısıyla bu sunumun yapılmadığı ve bu sunumun halkın tepkisinden dolayı yapılmadığını tutanak altına almanızı ve toplantıyı sonlandırmanızı rica ediyorum.”

 

“DENİZ KİMSENİN DEĞİL HERKESİNDİR KAFES BALIKÇILIĞI İSTEMİYORUZ”

Bizim tek geçimimiz balıkçılıktır diyen yeni yol balıkçı kooperatifi başkanı Ali çınar ; “Deniz hiç kimsenindir. Deniz herkesindir. Geleceğimizdir. Dün böylesi bir eylemle derelerimiz üzerinde oynanan HES oyunları bertaraf ettik, şimdi sıra denizlere, yarın dağlara gelecek. Biz istemiyoruz. Biz balıkçıyız. Biz geçimimizi bundan sağlıyoruz. Ben konuşuyorsam yüzlerce kişi adına konuşuyorum. Lütfen dikkate alın bunu.”

Fındıklı halkı adına yapılan konuşmaların ardından bakanlık görevlileri Fındıklı halkının ÇED bilgilendirme toplantısı istemediğini bu nedenle toplantıyı sonlandırdıklarını tutanak altına aldı. Bu esnada Bakanlık yetkilileri ile Fındıklı halkı temsilcileri arasında hazırlanan tutanakta yer alacak ifadeler hakkında tartışma yaşandı.

Tarafların tutanağı imzalamasının ardından Sürsan Su Ürünleri San. Ve Tic. A.ş. işletme müdürü Mustafa Topal ANKA haber ajansına yaptığı açıklamada; “Fındıklı halkı istemiyorsa bizde vaz geçeriz. Burada denize zarar verecek bir projemiz yok asla balıklara zarar vermeyeceğiz. Bu bölgede birçok insan bize geliyor iş istiyor biz ne yapalım çok üzülüyoruz. Burada hem insanlarımıza iş verecektik hem de bölge kazanacaktı dolayısıyla ülkemizde döviz kazanacaktı. Ben bu bölgeden yıllar önce göç etmiş bir kişi olarak burada yaşanan işsizliği görünce çok üzüldüm ve hizmet etmek istedik”

Toplantı sonrası dışarıya çıkan bakanlık ve şirket görevlilerini dışarıda bekleyen yurttaşlar tarafından ikinci kez “Fındıklı da kafes istemiyoruz “şeklinde slogan ve alkışlarla protesto etti.

 

“KAFES BALIKÇILIĞI İSTEMİYORUZ GELMEYİN DEDİK”

ÇED toplantısnın yaptırılmamasının ardından kapıda bekleyen yurttaşlara seslenen belediye başkanı Ercument Çervatoğlu; “Firma temsilcileri de buradaydı, bakanlık temsilcileri de buradaydı. Siz temsilci olarak bizi gönderdiniz ve toplantının halkın tepkisiyle yapılamadığını kayıt altına aldırdık. Biz turizmden yeni faydalanmaya çalışan bir il ve ilçeyiz. Daha önceki ölçümlerde Gurupit, Karadeniz’in en temiz yeri. Rize’nin değil, Karadeniz’in. Ve buraya kafes yapmak istiyorlar. Dolayısıyla biz kafes balıkçılığı istemedik. Firma yetkililerine de söyledik, firma yetkilileri tepki olarak istemiyorsanız yapmayız dediler, istemiyoruz gelmeyin dedik. Ama bundan sonra gelecek her türlü saldırıya oluşturduğunuz komisyon bizler bu görevi her zaman sizin adınıza seve seve yürüteceğiz.”

 

“DENİZDEKİ BALIĞIN FAYDASI NEDİR BİZE”

Yaşananlara tepki gösteren Fındıklı lı Ahmet Ali Kutluata adlı bir yurttaş ise kafes balıkçılığına karşı dağıtılan bir bildiriyi gördüğünü ve bunun üzerine hemen bir dörtlük yazdığını ifade ederek yurttaşlara yazdığı dörtlüğü okudu.

 

Kafesteki balığın faydası nedir bize

Bu demek değil mi ki girmeyin siz denize

Arhavi’ye mi geçsek sahilden yüze yüze

Balığın dışkıları vurur sahilimize

Olumsuz ne iş varsa toplanır ilçemize

İki kelam edeyim benden nasihat size

Doğayı öldürmeyin çok lazım torununu ze

Böyle giderse işler acırım ülkemize

Bu proje çok kötü hayır diyorum size

Bu ile ihanet yapılmaz bu cennet ilçemize..

 

ÇED toplantısı süreciyle ilgili eyleme katılan yurttaşlar ANKA mikrofonlarına, rantçı şirketlere dereleri peşkeş çektirmeyeceklerini, kafes balık çiftliklerini istemediklerini çocuklarına bu dereleri bu denizleri temiz bir şekilde bırakmak istediklerini bu nedenle eyleme katıldıklarını ifade ettiler.

Açıklamaların ardından halk eğitim merkezi önünde toplanan yurttaşlar belediye başkanı Çervatoğlu ile birlikte tulum eşliğinde horon oynadı.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.