Rize’de iki köy arasında 70 yıldır sınır ihtilafı yaşanan Eğrisu yaylasına Yeşil Yol projesi kapsamında Çamlıhemşin ilçesi Topluca köyünden yapımı başlatılan yol güzergahının değiştirilerek Ardeşen ilçesi Aşağı Durak köyü üzerinden..
Rize’de iki köy arasında 70 yıldır sınır ihtilafı yaşanan Eğrisu yaylasına Yeşil Yol projesi kapsamında Çamlıhemşin ilçesi Topluca köyünden yapımı başlatılan yol güzergahının değiştirilerek Ardeşen ilçesi Aşağı Durak köyü üzerinden çalışma başlatılması olaylara neden oldu.
Topluca köyü sakinleri, iş makinelerinin Aşağı Durak köyü güzergahında çalışmaya başlamasına tepki gösterdi. Çalışmaları taşlı saldırı ile engel olmak isteyen köylüler ile Jandarma ekipleri arasında sopalı, yumruklu arbede yaşandı. Çevre tepelerden duyulan silah sesleri üzerine Jandarma bölgeyi ateş altına aldı. Arbede sırasında 1’i asker 4 kişinin yaralandığı olaylar iş makinesinin bölgeden çekilmesi ile durdu.
70 YILDIR YAYLAYI PAYLAŞAMADILAR
Çamlıhemşin ilçesi Topluca köyü ile Ardeşen ilçesi Aşağı Durak köyü arasında Eğrisu Yaylası nedeniyle yaklaşık 70 yıldır sınır tartışması yaşanıyor. Geçen uzun sürede iki köy arasında silahların kullanıldığı olaylar yaşandı, insanlar yaralandı, iş makineleri kurşunlandı ve yakıldı, besi hayvanları vuruldu. Gerginliğin had safhada olduğu yaylada Rize Valiliği bir süre önce Yeşil Yol projesi kapsamında bağlantı yolu için çalışma başlattı. Topluca köyü sınırlarında bir süre çalışmaya devam eden iş makinesi Eğrisu yaylasına doğru ilerledi. Ancak çalışma bir süre sonra durduruldu ve iş makineleri bu kez Ardeşen ilçesi Aşağı Durak köyü güzergahından Eğrisu yaylasına doğru çalışmaya başladı.
KÖYLÜLER SOPALARLA YAYLAYA ÇIKTI
Yol güzergahındaki değişikliğe tepki gösteren Topluca köylüleri genç yaşlı, kadın, erkek iş makinesinin çalışma yaptığı bölgeye çıktı. Aşağı Durak köyü sakinleri de bölgeye geldi. Jandarma ekipleri de köylüler arasında önlem aldı. Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın yol güzergahını değiştirdiğini iddia eden Topluca köyü sakinleri önce Jandarma görevlileri ile tartıştı, ardından da ellerindeki sopalarla iş makinesinin bulunduğu alana doğru çıktı. Köylülerden Süleyman Çamkerten, mahkeme kararı ile yaylanın köylerine ait olduğunun belirlendiğini ileri sürdü, mahkeme kararlarının tanınması ve uygulanmasını istedi, “Bunlar yapılmazsa her köylümüz burada kanını canını dökmeye hazırdıır” dedi. Fatma Yağcı ise, “Yeşil Yol’a karşı değiliz. Bizim köyden yapılan yol durduruldu. Niye karşı taraftan yol yapımı başlattılar? Bunlar bize ne demek istiyor? İki köyü birbirine düşürmesinler. Herkes öfkeli ve her şeyi yapabilir. Yayla bizimdir” diyerek tepkisini dile getirdi.
KÖY MUHTARI: VALİLİK HUZUR VE BARIŞIN SAĞLANMASI GÖREVİNİ ATLADI
Topluca köyü Muhtarı Mustafa Kestioğlu ise, Yeşil Yol projesine değil. güzergahın değiştirilmesine karşı olduklarını söyledi. Kestioğlu, “Hiçbir iş veya yol barış ve huzurdan öncelikli değildir. Muhtarlığın ve Valiliğin birinci görevi de budur. Valilik, toplumsal huzur ve barışın sağlanması olan birinci görevini atlamıştır. Valilik taşeronluk yaparak birilerinin hizmetine bu yolu yapmaktadır. Yol yapımı, Eğrisu yaylasının batısından yeniden başlayarak devam etmelidir” dedi.
KAN DÖKÜLECEK TERK EDİN BURAYI!
Topluca Köyü sakinlerinden Havva Çorbacı’da, elindeki tahrasıyla beklediği yaylada iş makinesinin operatörüne seslendi. Yayla için babasının can verdiğini anlatan Havva Çorbacı, “Bir damla aklın varsa iş makinesini al ve git buradan. Milletimizin başını belaya koymayın. İki köyü birbirine düşürmeyin. Devlet görevlisiyiz diyorsunuz; ne yapıyorsunuz burada? Bizi birbirimize düşürüyorsunuz. Burada yol yapamazsın. Gidin buradan, terk edin burayı. Operatör sana söylüyorum; aklın varsa burayı terk et kardeşim. Ben iki gecedir uyumadım. Bak burada kan dökülecek. Terkedin burayı” diye bağırdı. Havva Çorbacı’nın sözleri yaylada yankılandı.
SABIR TAŞTI, ARBEDE BAŞLADI
İş makinesinin çalışmasına izin vermeyen ve yaylada uzun süre bekleyen köylülerle görüşen Jandarma görevlilerinin, ‘Vali bey talimat verdi. Bu yolu yapacağız. Bize engel olmayın’ demesi üzerine kalabalığın öfkesi arttı. Havva Çorbacı, Jandarma görevlileri ile tartıştı. İş makinesinin yanına ulaşmaya çalışan köylülerle Jandarma görevlileri arasında arbede başladı. Bu sırada karşı tepelerden silah sesleri duyulması üzerine emir verilen askerler seslerin geldiği bölgeyi ateş altına aldı. Duruma tepki gösteren köylüler ile Jandarma ekipleri arasında başlayan arbede büyüdü. Jandarmanın, ‘Geri çekilin, kepçe gidecek’ anonsu üzerine arbede durdu.
SOPALI, YUMRUKLU KAVGA BAŞLADI, İŞ MAKİNESİ TAŞLANDI
Olayların durulduğu sırada jandarma görevlileri ile vatandaşlar arasında yeniden tartışma başladı. Sopa ve yumrukların konuştuğu kavgada bir asker vatandaşa tokat attı. Öfkelenen kalabalığın saldırdığı askerlerden birinin tüfeğini vatandaşlara doğrultmak istemesi üzerine iki taraf arasında arbede büyüdü. Bu sırada iş makinesi taşlanınca Jandarma komutanı, “Durun, iş makinesini çekiyoruz” diye kalabalığa seslendi.
LAZCA SESLENDİ, ARBEDE BİTTİ
İş makinesinin üzerine çıkarak Jandarmanın megafonunu ile köylülere Lazca seslenen bir vatandaş, “Sakin olun. İş makinesi çekiliyor” uyarısı yaptı. Bu anons üzerine olaylar sakinleşti ve durdu. İş makinesi alandan uzaklaştırıldı ve gerginlik sona erdi.
VALİ İKİ KÖYÜ BİRBİRİNE DÜŞÜRÜYOR
Çıkan olaylar sırasında vatandaşlar arasında kimileri baygınlık geçirdi, 1’i asker 4 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Vatandaşlar, yaşanan olaylardan sorumlu tuttuğu Rize Valisi Ersin Yazıcı’ya,“Vali bu hadiseleri bildiği halde iki köyü nasıl birbirine düşürüyor?” diyerek tepki gösterdi. Köylüler, iş makinesinin çekilmesinin ardından yayladan ayrıldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.