DEM Parti Faşist İsraili protesto etti”Ağır uluslararası hukuk ihlaline suç ortağı olmayacağız” - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

DEM Parti Faşist İsraili protesto etti”Ağır uluslararası hukuk ihlaline suç ortağı olmayacağız”

Bu haber 01 Mart 2024 - 10:06 'de eklendi ve kez görüntülendi.
DEM Parti Faşist İsraili protesto etti”Ağır uluslararası hukuk ihlaline suç ortağı olmayacağız”

12 ülkeden 213 vekil, Gazze’de 30 bin Filistinliyi öldüren İsrail’e silah ambargosu çağrısı yaptı. Türkiye’den çoğu DEM Partili olmak üzere 15 vekilin imzaladığı açık mektupta, “Ağır uluslararası hukuk ihlaline suç ortağı olmayacağız” denildi.

Artı Gerçek – İsrail’in Gazze’de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 30 bini geçerken, 12 ülkeden 213 milletvekili ortak bir açıklamayla İsrail’e silah ambargosu çağrısı yaptı. Türkiye‘den de 14 DEM Partili ve bir CHP‘li vekilin imzaladığı açık mektupta, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in “soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına” hükmettiği hatırlatılarak “Silah ambargosu ahlaki bir gerekliliğin ötesine geçerek yasal bir gereklilik haline geldi” denildi.

‘KOORDİNASYON İÇİNDE HAREKETE GEÇECEĞİZ’

Mektuba, İsrail’e en çok silah satan ülkeler olarak AlmanyaABD, İngiltere ve Fransa’dan da çok sayıda vekil destek verdi.

‘İSRAİL MAHKEME KARARINI REDDETTİ’

Mektubun tam metni şöyle:

“Aşağıda imzası bulunan parlamenterler olarak bizler, ülkelerimizin İsrail Devleti’ne silah satışını sona erdirme taahhüdümüzü beyan ediyoruz.

Bizim bombalarımız ve kurşunlarımız Filistinlileri öldürmek, sakat bırakmak ve mülksüzleştirmek için kullanılmamalı. Fakat kullanılıyorlar: Şunu biliyoruz ki, ülkelerimizde yapılan veya ülkelerimiz üzerinden gönderilen ölümcül silahlar ve silah parçaları şu anda, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’da 30 binden fazla cana mal olan Filistin’e yönelik saldırısına yardım ediyor.

Bekleyemeyiz. Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail Devleti’ne karşı açılan Soykırım Sözleşmesi davasındaki ara kararının ardından, silah ambargosu ahlaki bir gerekliliğin ötesine geçerek yasal bir gereklilik haline geldi.

İsrail’in ağır uluslararası hukuk ihlaline suç ortağı olmayacağız. UAD, İsrail’e öldürmeme, zarar vermeme veya “[Filistinlilerin] yaşam koşulları üzerinde kasten fiziksel yıkıma yol açmama” emri verdi. Reddettiler. Bunun yerine, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin “zaten insani bir kabus oluşturan durumu katlayarak artıracağı” konusunda uyardığı Refah’a yönelik planlı bir saldırı için bastırıyorlar.

Bugün bir tavır alıyoruz. Parlamentolarımızda, ülkelerimizin İsrail’i silahlandırmasını durdurmak için derhal ve koordinasyon içinde adım atacağız.”

TÜRKİYE’DEN KİMLER İMZALADI?

Mektuba, Eski HDP Eş Genel Başkanı ve DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli’nin de aralarında bulunduğu, 14’ü DEM Partili ve biri CHP’li olmak üzere 15 TBMM üyesi imza attı.

Türkiye’deki imzacılar şöyle:

Sezai Temelli (DEM Parti Grup Başkanvekili, Muş Milletvekili), Sevilay Çelenk (DEM Parti Diyarbakır Milletvekili), Cengiz Çandar (DEM Parti Diyarbakır Milletvekili), Ömer Faruk Gergerlioğlu (DEM Parti Kocaeli Milletvekili), Burcugül Çubuk (DEM Parti İzmir Milletvekili), Özgül Saki (DEM Parti İstanbul Milletvekili), Gülistan Kılıç Koçyiğit (DEM Parti Grup Başkanvekili, Kars milletvekili), Kamuran Tanhan (DEM Parti Mardin Milletvekili), Halide Türkoğlu (DEM Parti Diyarbakır Milletvekili), Gülcan Kaçmaz Sayyiğit (DEM Parti Van Milletvekili), George Aslan (DEM Parti Mardin Milletvekili), Adalet Kaya (DEM Parti Diyarbakır Milletvekili), İbrahim Akın (DEM Parti İzmir Milletvekili), Semra Gökalp Çağlar (DEM Parti Bitlis Milletvekili), Sezgin Tanrıkulu (CHP Diyarbakır Milletvekili).

gazze4.jpg

DÜNYADAN ÖNE ÇIKAN İMZACILAR KİM?

Mektupta Türkiye’nin dışında ABD, İngiltere, Almanya, Kanada, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Brezilya, Avustralya ve İrlanda’dan vekillerin imzası yer alıyor. Temelli dahil olmak üzere şu an parti genel başkanlığı yapan veya geçmişte yapmış 10 liderin de imzası var.

Önde gelen imzacılar şöyle: ABD Temsilciler Meclisi üyesi Rashida Tlaib, İngiltere İşçi Partisi’nin eski lideri ve PI Konseyi üyesi Jeremy Corbyn, Avustralya Yeşiller Partisi’nin lideri Adam Bandt, Boyun Eğmeyen Fransa’nın Parti Koordinatörü Manuel Bompard, Belçika İşçi Partisi lideri Peter Mertens, Kanadalı milletvekili ve PI Konseyi üyesi Niki Ashton, Brezilyalı Kongre mensubu ve PI Konseyi üyesi Guilherme Boulos, Almanya’dan Die Linke’nin eski lideri Bernd Riexinger, İspanya’dan Podemos’un lideri Ione Belarra, Hollanda Sosyalist Partisi lideri Jimmy Dijk, İrlanda’dan Thomas Pringle.

İlerici Enternasyonal’den yapılan açıklamaya göre, imzacıların parlamentolarında planladığı adımlara Boyun Eğmeyen Fransa’nın kurucusu Jean-Luc Mélenchon, İspanyol bakan Pablo Bustinduy ve önde gelen Hindistanlı siyasetçi Jignesh Mevani de destek veriyor.

UAD KARARI SONRASINDA İSRAİL’E SİLAH SATIŞI NE DURUMDA?

gazze3.jpg

İsrail’in Gazze’de soykırıma varan saldırılarına karşı artan uluslararası tepkilere rağmen, Batılı hükümetlerin doğrudan veya örtülü desteği sürüyor. Bununla birlikte, “Dünya Mahkemesi” de denilen UAD’nin Güney Afrika tarafından açılan davadaki ihtiyati tedbir kararı ve soykırım uyarısı sonrasında, Japon şirketi Itochu ile lojistik devi Kuehne + Nagel’in İsrail’in en büyük silah şirketi Elbit Systems ile ilişkilerini kesmesi dikkat çekmişti. Belçika’nın Valon bölgesinin hükümeti, iki silah ihracatı lisansını askıya almıştı. Hollanda’da da bir mahkeme, hükümetin İsrail’e F-16 savaş jeti parçası satışına son vermesi gerektiğine hükmetmişti.

TÜRKİYE İSRAİL’E NE SATIYOR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da, 10 Haber’in İsrail’e 7 Ekim sonrasında da silah satışının sürdüğüne dair haberine yanıtında, “tabancaların aksam ve parçalarının ihraç edildiğini” doğrulamıştı.

TÜİK açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“2023 yılının Ocak-Kasım döneminde İsrail’e 93. Fasıl kapsamında yapılan ihracat toplam 903 bin dolar, Kasım ayında yapılan ihracat ise 80 bin dolardır. Haberlerde bahsi geçen silah ve mühimmata ilişkin ürünler 9303 tarifesi altındaki ‘harp amaçlı olmayan ateşli silahlar’dan, 9305 tarifesi altındaki ‘rovelver ve tabancalara ait aksam ve parçalar’dan ve 9307 tarifesi altındaki kılıç, pala, süngü benzeri ürünlerden oluşmaktadır.”

TÜİK’in 10 Haber’e gönderdiği tabloya göre 93 numaralı fasıldan toplam 902 bin 702 dolar ihracat yapıldı. İsrail’e 93 numaralı fasıl çerçevesinde Kasım 2023’e kadar toplam 902 bin 702 dolar ihracat yapıldı. TÜİK’in açıklamasında “Sonuç olarak Türkiye’nin İsrail’e ihraç ettiği 93. fasıl altındaki ürünler harp silahları ve mühimmatı değil, kişisel amaçlı spor av vb. amaçlı silahlar ve bunların aksam parçalarına ilişkindir” denildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
betnis giriş
betnis
yakabet giriş