ERARİ HES ŞİRKETİ JANDARMA KORUMASINDA KATLİAMA DEVAM EDİYOR - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

ERARİ HES ŞİRKETİ JANDARMA KORUMASINDA KATLİAMA DEVAM EDİYOR

Bu haber 04 Ocak 2021 - 19:43 'de eklendi ve kez görüntülendi.
ERARİ HES ŞİRKETİ JANDARMA KORUMASINDA KATLİAMA DEVAM EDİYOR

Köylü yurttaşlar HES şirketinin doğayı nasıl katlettiğini görüntüledi.

Gençağa KARAFAZLI- ÖZEL HABER 

Artvin Yusufeli’nde Yaylalar (Hevek) ve Demirdöven (Zamman) köylerinin ortak merası olan arazide Hevek Çayı üzerinde HES yapmak isteyen Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 6 yıldan beri köylerin tepkileri nedeniyle yapamadığı HES santrali için yaklaşık 25 gün önce 2 tabur askerle vadiye giderek çalışmalarına başlamıştı.

ŞİRKET KESTİĞİ AĞAÇLARI ISINMAK İÇİN KULLANIYOR 

Jandarmanın nöbet tuttuğu ERARİ şirketinin ise HES projesini hayata geçirmek istediği vadide çalışmalarını sürdürdüğü vadide yaptığı katliamın boyutlara he geçen gün ortaya çıkıyor.

Yurttaşlar Şirket çalışanları katlettiği ağaçları ısınmak için kullandığını iddia etti sorumluları göreve çağırdı.

Şirket dağ bayır orman demeden katliamını sürdürürken muhtarlar başta olmak üzere köylü yurttaşlar çalışma alanına Jandarma tarafından sokulmuyor.

Şirket vadi yamaçlarında yaptığı katliamlar sonrası Dere yatağına boşalttıkları hafriyatları temizleyip dere yatağını genişletmeye çalışırken ve ağaçları keserken köylüler tarafından görüntülendi.

Ortaya çıkan görüntülerin vadide nasıl bir katliamın yapıldığını da gösteriyor.

YURTTAŞLARIN SOSYLA MEDYADAN TEPKİLERİ DİNMEDİ 

HES Şirketinin bu çalışmalarına 6 yıldan beri karşı çıkan ve 3 kez şirketi vadiden kovan onlarca yurttaş sosyal medya hesaplarından yaşananlara yönelik tepkilerini de sürdürüyor.

Yurttaşlar; 

“ Mart 2020 de geldiklerinde de bütün izinleri aldıklarını söylediler ancak nedense temmuz ayında şantiye alanı için izin aldılar. Ağustos da DSİ’den izin aldılar.

-Aralık da Orhaniye den izin aldılar.

-16 Kasım da Artvin il genel meclisinden AKP ve MHP oylarıyla imar izni onayı çıktı ama itiraz süresini beklemeden 2 tabur asker eşliğinde çalışmaya başladılar.

-Bildiğimiz kadarıyla dereye pasa dökmek bayağı büyük bir suç kimden izin aldılar.

-Orman ağaçlarını yakma ve yakarak çevreyi kirletme iznini kimden aldılar?

-Dere tahribatı yapılıyor diye DSİ ye dilekçe verdik. Yapılan tahribatla ilgili soruşturma yapıldı mı, dere yatağı dengesini kaybetmiş, balık yuvaları dağıtılmış bunlarla ilgili çalışma var mı?

-Soruşturma yapıldı mı? Yoksa firmaya hakkınızda şikâyet var dereyi boşaltın mı denildi.

-Bu kadar basit mi?

-Kanunlar sadece vatandaşa mi işliyor?

-Patronlara kanuni uygulamalar yapılmaz mı?

-HES için izin verildiyse ( ki hala il genel meclisinin onayı itiraz süreci içinde yani onaylanma işlemi bitmemiş) Demirdöven den Yaylalar a kadar bütün dereyi tahrip etmeye hakları yok.

-Yapılan tahribatlarla ilgili kurumları görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

-DSİ mi, Çevre Şehircilik mi Kaymakamlık mı kim denetliyorsa herkes görevini yerine getirsin.

-Kestikleri ağaçları ısınmak için kullanıyorlar, orman müdürlüğüne sesleniyorum köylü eşeği ile 50 kg odunla yakalansa muhafaza memurları hemen mahkemeye veriyor.

-Adamlar babalarının malı gibi kırdıkları ağaçları ısınmak için yakıyorlar. Siz alanı kiraya verdiniz.

 -Ağaçları da sattınız mı?

-Yeter artık bu yazılarımı yetkili birileri okuyorsa lütfen müdahale etsin.” Şeklinde tepkilerini dile getirmeye devam ediyorlar…

KÖYLÜLER 2015 YILINDA HES’E ENGEL OLMUŞTU – 

Artvin ili Yusufeli ilçesi Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Regratörü projesine, yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyor.

2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı Ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin çalışmaları köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Şantiye alanında toplanan yaklaşık 500 köylü işletme binalarının yapımına engel olmuştu. Şirketin pasa sahası ile ilgili meraların kiralanmasına karşı köy muhtarlıkları tarafından davalar açılırken, pasaların dökümüne Yaylalar köylüleri kamyonları taşlayarak engel olmuşlardı. Köylülerin kararlı direnişi sonrası şirket yaz aylarında araç gereçlerini alarak bölgeyi terk etmişti. Yaylalar köyünün HES’e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay’a taşındı ve halen sürüyor .

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
betnis giriş
betnis
yakabet giriş