Corona virüs salgınıyla mücadelede kademeli normalleşme 1 Mart itibarıyla başlıyor. “Yerinde karar” döneminde yerel yönetimler, hıfzıssıhha kurullarının ‘vaka sayısı’ değerlendirmesine göre karar verecek. Yayımlanan yeni haftalık vaka sayısı haritası incelendiğinde,..
Corona virüs salgınıyla mücadelede kademeli normalleşme 1 Mart itibarıyla başlıyor. “Yerinde karar” döneminde yerel yönetimler, hıfzıssıhha kurullarının ‘vaka sayısı’ değerlendirmesine göre karar verecek. Yayımlanan yeni haftalık vaka sayısı haritası incelendiğinde, büyükşehirlerde istanbul’un biraz daha yolu olduğunu söyleyen Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, kademeli normalleşme sürecinde her şeyin anahtarının vaka sayısı olduğunu belirtti. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da Karadeniz Bölgesi’ne dikkat çekti. Şu an vaka sayılarıyla bölgenin alarm verdiğini vurgulayarak, ”Karadeniz’e mutlaka bir çare bulunması gerekiyor. Bir de varyant virüsün bu bölgelerde yayılımı artarsa bizim için oldukça sıkıntılı bir durum başlar” dedi. Kademeli normalleşme ve vakaların illere dağılımını uzmanlar ntv.com.tr’ye değerlendirdi.
Tuğba Öztürk/ntv.com.tr
Türkiye’de illere göre haftalık vaka sayısı haritası ikinci kez yayımlandı.
Haritada, geçen haftaya göre dikkat çeken bölge yine değişmedi. Karadeniz Bölgesi’nde nüfusa oranla Covid-19 vaka sayısında ilk üç il Trabzon, Rize ve Ordu oldu.
Büyükşehirler ise haritada şu şekilde yer aldı: Ankara’da 35,49, İzmir’de 44,39, İstanbul’da 60,19.
Kademeli normalleşme kriterine göre; şimdilik sadece 4 il “düşük risk” kategorisinde bulunuyor. Bunlar 100 binde 3,21 ile Hakkari, 3,91 ile Şırnak, 8,51 ile Muş ve 8,71 ile Batman.
100 binde 100 vaka sayısını geçen 12 il ise gevşeme için biraz daha bekleyecek. Bu iller sırasıyla şu şekilde; Ordu 228,40; Giresun 217,51; Samsun 202,94; Trabzon 207,54; Rize 200,08; Tokat 149,20; Osmaniye 134,90; Adıyaman 120,64; Aksaray 108,27; Karaman 105,92; Sakarya 103, 01; Konya 101,95.
1 Mart’ta başlaması planlanan kademeli normalleşme ve vakaların illere dağılımını uzmanları ntv.com.tr’ye değerlendirdi.
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Karadeniz Bölgesi’ndeki yüksek vaka oranlarının devam ettiğini söyleyerek hem bölgedeki vatandaşları hem de işletmeleri kurallara uymaları yönünde uyardı.
”İSTANBUL’UN BİRAZ DAHA YOLU VAR”
Türkiye genelinde salgının ilk zamanlarında yüksek vaka sayılarıyla dikkat çeken büyükşehirlerde durumun iyiye gittiğini söyleyen İlhan, ”Ankara’da durum iyi gidiyor. İzmir’de de durum ortalamalarda gidiyor. Ancak İstanbul’un biraz daha alacak yolu olduğunu görüyoruz” dedi.
KARADENİZ’E TAM KAPANMA GEREKLİ Mİ?
İlhan, son iki hafta analizinde yüksek vaka oranlarıyla dikkat çeken Karadeniz Bölgesi için şu an 15 günlük tam kapanmanın gerekli olmadığını söyleyerek, ”Vatandaşlarımızın kurallara uyması ve bunun yanında özellikle vaka artışında yükselme gösteren illerde ev ziyaretlerini ve hafta sonu gezmelerini azalttıkları takdirde vaka sayısının düşeceğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Kısıtlamadan ziyade, duruma bu şekilde yaklaşılırsa iyi bir süreç yaşayabiliriz” açıklamasında bulundu.
KARADENİZ MUTASYONU VAR MI?
Karadeniz’deki vaka artışının nedenine dair açıklamalar yapan İlhan, ”Corona virüsün Karadeniz mutasyonu olduğuna dair henüz net bir bilimsel araştırma yok. Bu araştırma yapılır ve sonuca bağlanırsa zaten bakanlığımız tarafından açıklanacaktır. Görülen vaka artışını direkt mutasyona bağlamak bu noktada çok yanlış bir çıkarım olacaktır” ifadelerini kullandı.
‘HER ŞEYİN ANAHTARI VAKA’
İlhan, ”Kademeli normalleşmede bizim esas kriterimiz vaka sayısı. Biliyoruz ki vaka sayısı her şeyin üzerinde, vaka sayısını düşürdüğünüz oranda yoğun bakımdaki hasta sayısını azaltıyorsunuz, ölüm oranını da beraberinde azaltmış oluyorsunuz. Her şeyin anahtarı bu süreçte vaka sayısı” sözlerini kaydetti.
‘7 GÜNDE HİÇ DÜZELME OLMAMIŞ’
Türkiye’nin corona virüsle mücadelesinde geldiği noktayı değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da yayımlanan iki tablo arasında çok büyük değişikliklerin olmadığını söyledi.
Ertuğrul, ”Karadeniz illeri; Ordu, Trabzon, Rize, Samsun yine 100 binde 200 ve üzerinde vaka görülen yerler ki bunlar birinci haritada da aynı şekilde yüksek olan yerlerdi. Son harita ile birlikte son 1 hafta içerisinde herhangi bir düzelmenin sağlanamadığını görüyoruz. Belki de Ordu, Trabzon, Rize gibi illere giriş çıkışların yasaklanacak şekilde karantina uygulamaları devreye alınmalı” açıklamasını yaptı.
İç Anadolu Bölgesi’nin de yüksek rakamlarla dikkat çeken bölgeler arasında yer aldığını söyleyen Ertuğrul, iki hafta verilerinin kıyaslamasında İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde çok büyük farklar olmadığını belirtti.
”KARADENİZ’E BİR ÇARE BULUNMASI GEREKİYOR”
1 Mart’tan itibaren vaka sayıları il il değerlendirilecek. Düşük riskli iller “mavi”, orta risk “sarı”, yüksek risk “turuncu”, çok yüksek risk “kırmızı” ile gösterilecek.
Hakkari, Şırnak ve Muş gibi ‘mavi’ renkli bölgeler için yüz yüze eğitim dahil olmak üzere yavaş yavaş normalleşme adımları atabileceğini açıklayan Ertuğrul, ”Hakkari, Şırnak ve Muş’a, Mardin ve Van gibi iller de eklenebilir. Ama Karadeniz’e mutlaka bir çare bulunması gerekiyor, çünkü bu bölge şu an alarm veriyor bir de varyant virüsün bu bölgelerde yayılımı artarsa bizim için oldukça sıkıntılı bir durum başlar” uyarısında bulundu.
‘KORKUMUZ İNGİLTERE MUTASYONU’
Corona virüs salgınında en çok konuşulan başlıklardan biri de yeni varyantlar. Dünyada hızla yayılan corona virüs varyantları Türkiye’de görüldü. Ertuğrul, ülkedeki varyant virüslere ilişkin de bilgi verdi.
Dolaşımda olanların İngiltere ve Güney Afrika mutasyonu olduğunu belirten Ertuğrul, şu an en fazla İngiltere mutasyonu görüldüğünü söyleyerek, ”Korkumuzda İngiltere mutasyonunun ülkede hakim hale gelmesi. Eğer İngiltere mutasyonu ülkemizde hakim konuma gelirse, yayılımı daha uzun olacağından kontrol altına almak oldukça zorlaşacaktır” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.