20 yıllık iktidar partisi.. Üzerinde oynanan onca entrikalara göğüs gererek bu günlere gelmiş. Kapatma davaları, e-muhtıra, darbe girişimi, dışardan kuşatmalar, içeriden satışlar…! Bu şartlarla gelinen noktada, partinin özüne dayalı, kuruluş..
20 yıllık iktidar partisi..
Üzerinde oynanan onca entrikalara göğüs gererek bu günlere gelmiş. Kapatma davaları, e-muhtıra, darbe girişimi, dışardan kuşatmalar, içeriden satışlar…!
Bu şartlarla gelinen noktada, partinin özüne dayalı, kuruluş amaçlarını son derece dikkate alan radikal bir üst kadro beklentisi içinde olanlar açıklanan MKYK listesiyle hayal kırıklığına uğradılar.
Oysa; bu beklenti mevcut gerçeklere göre doğru bir beklenti değildi ve bu beklentilere uygun bir parti yönetimi Türkiye şartlarında erimeyi hızlandırırdı.
Bunu geçmişte ANAP tecrübesinden biliyoruz. A.Mesut Yılmaz’ın her yenilikçi, radikal çıkışı partisine oy kazandırmamış, aksine oy kaybına yol açmıştır. Yaşanan seçim yenilgilerinden sonra Yılmaz’ın Batı tipi bir lider olduğu, Türkiye siyasetini Batı’nın siyasal değerleriyle özdeş sanarak bu şekil çözüm yolları üretmeye kalktığı belirtilmişti. Yakın çevresi ve hatta kendisi de bu tespitlere katılmıştı.
Sonuçta; Ülkemizin toplumsal yapısını dikkate almadan radikal çözüm yollarına başvuran siyasi partilerin çok partili sistem içinde uzun süre iktidarda kalma şansları yoktur.
Şöyle bir etrafımıza baktığımızda, toplumsal insan yapımız kimlerden oluşuyorsa, ona uygun kadro oluşturmak gerçekçi yaklaşımdır.
Bu yaklaşım tedrici değişimi öngörür, kökten çözümcü değildir, konjonktüreldir.
Ben, birçoklarının aksine Ak Partinin yeni MKYK’sından radikal bir liste çıkabileceğine hiç ihtimal vermedim.
20 yıllık hafızası olan bir iktidar partisinin geniş bir koalisyon listesiyle yol almaktan başka çaresinin olmayacağını düşünüyordum. Öyle oldu…
Ak Parti, yeni MKYK’da yer alanların sayısını yüzde yüzün üzerinde artırdı. Zira, Erdoğan, kongrede yedeklerin de asıllar gibi toplantılara katılıp, aktif görev yapacağına dikkat çekti. Böylece 50 kişiden oluşan kadro 110 kişiye çıkmış oldu.
Liste bu derece genişletilince de eski, yeni, sevilen, sevilmeyen, birbiriyle zıt, hatta kavgalı birçok isim yeni listede yer aldı.
Özetle; İktidar cephesinde yeni bir şey yok. Tıpkı eskisi gibi geleceği liderin performansı şekillendirecek.
Atılacak yeni adımların, yapılacak reformların kadro genişliğiyle birlikte kolaylaşıp, kolaylaşmayacağını birlikte göreceğiz.
Ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim..