Deniz Gezmiş ile Metin Yüksel birlikte anılacak - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

Deniz Gezmiş ile Metin Yüksel birlikte anılacak

Bu haber 24 Şubat 2024 - 10:01 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Deniz Gezmiş ile Metin Yüksel birlikte anılacak

Ve Türkiye’de bir ilk: Deniz Gezmiş ile Metin Yüksel birlikte anılacak

Sosyalist devrimci Deniz Gezmiş ve İslamcı gençliğin idolü Metin Yüksel, birlikte anılacaklar…

Sosyalist devrimci Deniz Gezmiş ve İslamcı gençliğin idolü Metin Yüksel, birlikte anılacaklar. Cumartesi günü saat: 14.30’da Balat’ta bulunan İnşa Kültürevinde, Metin Yüksel ölümünün (23.02.1979) 45.yılında, Deniz Gezmiş ise doğumunun (28.02.1947) 77. yılında birlikte anılacak.

Programda Deniz Gezmiş’in kardeşi Bora Gezmiş, Metin Yüksel’in kardeşi Edip Yüksel yer alacak. Ayrıca Deniz Gezmiş’in arkadaşlarından ve dönemin devrimci gençlik gruplarından Turgut Ünlü ve Demir Küçükaydın, Metin Yüksel’in arkadaşlarından dönemin Akıncılar teşkilatı içinde yer alan Cehdi Nogaylaroğlu ve İhsan Eliaçık ile Yakup Aslan konuşma yapacak.

Edip Yüksel Amerika’dan Demir Küçükaydın Almanya’dan video mesajla konuşmalarını yapacaklar. Deniz Gezmiş ile Metin Yüksel’in birlikte anılacakları etkinlik, Türkiye’de bir ilk olduğundan toplantıda konuşulacaklar merakla bekleniyor.

METİN YÜKSEL’İ KİM ÖLDÜRDÜ

Metin Yüksel fakir halkla bir arada olma gayreti içindeyken, Milli Selamet Partisi Gençlik Kolları Başkanı Erdoğan parti binasında bambaşka eylemler içindeydi.

Peki, Metin Yüksel’in cenazesine getirilen harabe koltukla Erdoğan’ın ne ilgisi vardı?

Yüksel’in ölümünün ardından Erdoğan neden İslamcı gençliğin tek lideri olarak gösterildi?

Kadir Mısıroğlu, bu amaçla Erdoğan’a nasıl destek verdi?

İşte Metin Yüksel cinayetinin perde arkası…

Öncesi ve sonrasında yaşananlar…

METİN YÜKSEL KİMDİR

17 Temmuz 1958’de Bitlis’e bağlı Kolongo Yaylası’nda doğan Metin Yüksel, İslam âlimi Sadrettin Yüksel’in oğlu ve Edip Yüksel’in kardeşidir. Dokuz yaşında ailesiyle İstanbul’un Fatih ilçesine yerleşen Yüksel, eğitim hayatı boyunca öğrenci olaylarında ön saflarda rol aldı ve Akıncılar adı verilen öğrenci hareketinin liderliğine yükseldi.

İslami fikirleri, karşıt görüşlü kişi ve örgütlerle mücadeleleriyle bilinmektedir. 12 Eylül Darbesi öncesi dönemin sağ-sol çatışmalarında Millî Selametçi kanadın gençlik lideri hâline geldi. 26 Ekim 1977 tarihinde Darüşşafaka Lisesinin önünde üç arkadaşı ile birlikte sekiz sol görüşlü kişinin saldırısına uğrayan Yüksel; ikisi midesine, biri de dizine olmak üzere üç kurşun yarası almasına rağmen çatışmadan sağ kurtuldu.

Yüksel, 23 Şubat 1979 tarihinde Fatih Camiinin avlusunda, öncesinde kendisini tehdit etmiş olan ve kavgalı olduğu bir grup ülkücü tarafından kısa süreli bir sözlü tartışmanın ardından vurularak öldürüldü. Söz konusu ülkücü grup içerisinde, sonradan MHP İstanbul milletvekili olacak olan İhsan Barutçu da vardı. Fatih Camii avlusunda Yüksel’in öldüğü yerdeki taş kırmızıya boyanmış ve 2018 yılında yapılan tadilat sırasında kaldırılıncaya kadar otuz dokuz yıl boyunca anısına sergilenmiştir.

DENİZ GEZMİŞ KİMDİR

Deniz Gezmiş (d. 28 Şubat 1947, Ankara – ö. 6 Mayıs 1972, Ankara), Türk Marksist-Leninist öğrenci lideridir. 1965’te Türkiye İşçi Partisine üye oldu. 1968’de 6. Filo protestolarına katıldı. Olaylardan dolayı öğrencileri ayaklandırmaya teşvik suçundan yakalama kararı çıkarıldı ve 30 Temmuz 1968’de tutuklandı.

Kasım 1968’de yeni ABD Elçisi Robert Komer’i protesto ettiği için tekrar tutuklandı. 26 Aralık 1968’de Oya Sencer’in doktora tezinin kabul edilmemesi üzerine protestoları organize eden öğrenciler arasında olduğu için hakkında tutuklama verildi ve üniversite süresiz kapatıldı. İstanbul Üniversitesi’nin kütüphanesine sol görüşlü Vedat Demircioğlu ismini vermeleri üzerine sağ görüşlü öğrencilerle aralarında çıkan kavgaya karıştıktan sonra 18 Mart 1969’da tutuklandı.

Üniversite Reform Tasarısını desteklemek için öğrenciler ve akademisyenler tarafından Mayıs 1969’da protestolar başladı. İstanbul Üniversitesinin işgaline liderlik etti. Sönümlenmeyen olaylardan dolayı üniversite yönetimi Haziran 1969’da polis nezaretinde sınav yapılması kararından sonra protestolar şiddetlendi. Güvenlik kuvvetlerinin üniversiteye müdahalesi sırasında polis ve öğrenciler yaralandı. Hakkında tekrar tutuklama kararı verildi.

1969’da Filistin’de bulunan Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesinin gerilla kampına silahlı eğitim almak ve FDHKC üyeleri ile aynı safta savaşmak için gitti. 20 Aralık 1969’da yakalandı, 18 Eylül 1970’e kadar tutuklu kaldı. İstanbul Hukuk Fakültesinden kanun dışı eylemlere katıldığı için ihraç edildi. Bursa Cezaevi’nden tahliye edildikten sonra askere alınacakken Sivas’a sevki sırasında askerden kaçtı.

Silahlı Marksist-Leninist örgüt Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunu kurdu. 29 Aralık 1970’te Yusuf Aslan’ın çaldığı bir otomobille giderken ABD elçiliği önündeki Kavaklıdere Polis Kulübesi’ni kurşunladı, iki polis ağır yaralandı. 11 Ocak 1971’de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygununu gerçekleştirdi. 4 Mart 1971 günü dört Amerikalıyı kaçırdı, bir bildiri yayımlayarak 400.000 dolar fidye ve “tüm devrimcilerin serbest bırakılmasını” istedi.

Güvenlik güçleri 5 Mart’ta kendisini ve Amerikalıları bulmak için THKO’nun “karargâhı” sayılan ODTÜ’yü kuşattı. Öğrencilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. 9 saat süren çatışmada 1’i komando er Mevlüt Meriç olmak üzere 3 kişi öldü, 26 kişi yaralandı. Üniversite süresiz kapatıldı. 9 Mart’ta Amerikalıları serbest bıraktı. 12 Mart 1971 Muhtırası’nın ardından yakalanarak yargılandı ve idama mahkûm edildi. Cezası ertesi yıl Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’la aynı gün infaz edildi.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
betnis giriş
betnis
yakabet giriş