9:06 am - Aleyna Tilki sosyal medya hesabından esti gürledi:Bu sektörün a.ına koyayım
8:49 am - Binali Yıldırımın oğlu ister de gazeteciye yasak gelmez mi?
8:41 am - Faşist İsrail’in zulmü bitmiyor: Erkekleri soyup gözlerini bağladılar
9:39 am - Bakın aileye seçmeli ders olarak ne öneriliyor..!
9:12 am - Memur, İstanbul’un hayat pahalılığından illallah etti, çareyi becayişte buldu.
9:03 am - AKP, kritik illerdeki aday belirleme sürecinde ise anketlere büyük önem veriyor.
8:59 am - Rize de kaçak sigara operasyonu
10:47 am - Esra Alemdaroğlu bu kez Düzce’ye atandı
10:22 am - KARAFAZLI “DEMOKRATİK, ÇAĞDAŞ, KAPSAYICI YÖNETİM İÇİN SARIYER ‘E TALİBİM”
CHP’nin hazırladığı çay yasası taslağını TBMM’ de ret eden AKP ve MHP’ nin hazırladığı çay kanunu taslağı TBMM’ ye geliyor.
AKP genel başkan yardımcısı Rize Milletvekili Hayati Yazıcı yakında TBMM’ ye getirecekleri taslakla ilgili Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklama adeta çayın geleceğini yok edecek cinsten.
Üreticiyi sömüren ve çay üreticilerin güçlendirilmesi için hiçbir çabası olmayan başkanlığını Rize Çay Borsası başkanı Mehmet Erdoğan’ın yaptığı ulusal çay konseyinin Yaş çay taban fiyatını belirleyeceğini açıkladı.
CHP’nin çay kanunu taslağının AKP ve MHP oyları ile neden ret edildiği Yazıcı’nın açıkladığı taslak içeriğinden bir kez daha ortaya çıktı.
Büyük tepkilere neden olacak olan AKP’nin çay kanunu taslağıyla ilgili Yazıcı’nın dikkat çeken açıklamaları şöyle:
“Çay ürününün üretimden satılmasına, pazarlanmasına, marka haline getirilmesine, iç piyasanın tamamı ve dış piyasada da pazar payının büyütülmesine dönük kalite odaklı kanuni çalışmamız sonlandı. İlgili kurum ve kuruluşların görüşlerini aldıktan sonra kanun teklifimizi maddeleştirdik.
Bugün Meclis Başkanlığına sunulmak üzere AK Parti TBMM Grup Başkanlığımıza veriyoruz. Onlar da vereceğimiz teklifi Meclis Başkanlığımıza sunacaklar.
Doğu Karadeniz bölgesinin bir numaralı geçim kaynağı olan çay ürününün fidanlarının dikilmesinin üzerinden 70 yıla yakın bir zaman geçti. Tabii ki bu çay fidanlarının kökleri, ağaç yapısı itibarıyla deforme olmuş, verimi düşmüş.
Zirai veriler, ziraatçılık itibarıyla bu çay bahçelerinin yenilenmesi gerekir. Bunu öngörüyoruz.
Kanun teklifimizle Ulusal Çay Konseyini; çay fiyatını, çay sezonu, mevsimi başlamadan makul süre önce çay fiyat belirlemedeki ekonomik faktörleri, üretici ve tüketicilerin haklarını koruyarak ve elbette piyasa koşullarını da gözetmek suretiyle belirlemeye yetkili organ haline getiriyoruz. Kanun teklifimiz yasalaşıp yürürlüğe girdikten sonra çay alım fiyatı Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenecek.
Çay, 1984’ten önce tekel maddesiydi, tekel olarak satılıyordu.
Yalnızca ÇAYKUR vardı, özel sektöre açıldı. Özel sektör müteşebbisleri fabrikalaşma yoluna gittiler. Önemli sayıda da özel sektörün tesisleri, fabrikaları var. Özellikle özel sektör temsilcileri veya mensupları başta olmak üzere üreticilerle anlaşma yapmak suretiyle çay ürününün alım koşulları da kendi aralarında yapılan sözleşmelerde belirlenmiş olacak. Sözleşmeli tarım çayda da uygulanacak. Buna yol veriyoruz, zorunlu hale getirmiyoruz. Bu geçiş prosedürünü kanun teklifi ile öngörüyoruz. ay atıklarını, yaş çay yaprağından elde edilen çayla karışım yaparak çaya dönüştüren ve pazarlayanlara 400 bin lira idari para cezası ile faaliyetten men cezası verilecek.”