Ordu Kumru’da taş ocağı ve kırma eleme tesisine halk tepki gösterdi Coşkun Özbucak Ordu’nun Kumru ilçesinde Demircili Mahallesi’nde taş ocağı ve “Kırma Eleme Tesisi” için kapasite artırmasına yönelik çalışma yapılmasına..
Ordu Kumru’da taş ocağı ve kırma eleme tesisine halk tepki gösterdi
Coşkun Özbucak
Ordu’nun Kumru ilçesinde Demircili Mahallesi’nde taş ocağı ve “Kırma Eleme Tesisi” için kapasite artırmasına yönelik çalışma yapılmasına tepki gösteren yöre halk ile Ordu Çevre Derneği konuyla ilgili bir toplantı düzenleyerek açıklama yaptı
Ordu nun Kumru İlçesi, Demircili Mahallesi’nde Kumru Maden İnş. Turizm San. Tic. Ltd. Şti. tarafından işletilmesi planan“Kırma Eleme Tesisi”nin yıllık işletme kapasitesi 380 bin ton olarak planlanmakta.
Ordu Çevre Derneği ile mahalle halkı ile yapılan toplantıda şu an işletilen “Kırma –Eleme Tesisi’nin olumsuz etkileri hakkında mahalleliler bilgi verdi. Toplantıda söz alan mahalleliler, yeraltı sularının kaybolduğunu, tozlar nedeniyle pencerelerini açamadıklarını, çamaşır asamadıklarını, fındık bahçelerinin ve sebzeliklerinin toz işçinde kaldığını, fındık veriminin düştüğünü anlattılar. Kamyonların mahalle içinde süratli olduklarını ve gürültü ve tozlanmaya neden olduklarını dile getirdiler. Şu anki işletmenin ÇED raporuna uymadıklarını ve 2 kamyonla çalışılması gerekirken 5-6 kamyonla çalıştıklarını, saat 17,00’te çalışma bitmesi gerekirken gece yarısına kadar çalışıldığını belirttiler.
Sürekli kapasite artışı yapacaklar
Toplantıda ÇED dosyasından bilgiler veren Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Şirketin kapasite artırmak için hazırladığı dosya Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yayımlandı. Dosyayı inceledik. Tesis kapasitesini artırdıktan sonra yeniden kapasite artırmak için başvuru yapabilecek. Yani kırma eleme tesisi sürekli büyütülecek. Taş ocağı devam ettiği sürece kırma eleme tesisi de büyütülmeye devam edilecek. Projede 50 yıl süre çalışmayı planladıkları yazılı. Şu anki üretimini yüzde 100’ün üzerinde artırarak yıllık üretimi 380 bin tona çıkarmak istiyor. Dava açılması gerekir. Ayrıca şirketin ÇED dosyasındaki taaddütleri iyi takip edilmeli, usulsüzlükler belgelenerek şikayet edilmeli.” dedi.
Birlik olunursa başarı olur
Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da, “Dava açıp hukuksal süreç devam ederken, şirketin usulsüzlükleri üzerine de gitmek gerekir. Çalışma saatleri dışında çalıştığını söylüyorsunuz, bunu jandarmayı da çağırarak tutanakla belgelemek gerekir. Sizler üstü kapatılmamış, gereğinden fazla yüklenmiş, hızlı giden kamyonları durdurup şikayet edebilirsiniz. Ancak en önemlisi birlikteliğinizi korumaktır. Birlik olursanız başarırsınız.” dedi.
Projenin iptali için dava açılacak
Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonunda şirketin kapasite artırmaya yönelik projesinin iptali için dava açılmasına karar verildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.