betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

Trabzon ,Düzköy halkından Koza altına tepki ” Karadeniz’in doğasına göz dikenlere geçit yok”

Koza Altın’ın Düzköy Honefter Yaylası’nda maden çıkarmaya yönelik başvurusundan sonra bölge halkı bilgilendirme toplantısında buluştu. Yurttaşlar Suyumuzu, toprağımızı, mera alanlarımızı, ormanlarımızı yok etmek isteyenlere karşı direneceğiz. Karadeniz’in doğasına göz dikenlere..

Trabzon ,Düzköy halkından Koza altına tepki ” Karadeniz’in doğasına göz dikenlere geçit yok”
Son Güncelleme: Whatsapp

Koza Altın’ın Düzköy Honefter Yaylası’nda maden çıkarmaya yönelik başvurusundan sonra bölge halkı bilgilendirme toplantısında buluştu. Yurttaşlar Suyumuzu, toprağımızı, mera alanlarımızı, ormanlarımızı yok etmek isteyenlere karşı direneceğiz. Karadeniz’in doğasına göz dikenlere geçit yok!

GENÇAĞA KARAFAZLI

Koza Altın’ın Trabzon/Düzköy Honefter Yaylası’nda altın madeni çıkarmak için yaptığı projenin ÇED sürecinde olduğu öğrenildi. Düzköy’e yapılması planlanan madene karşı Trabzon’da Düzköy Çevre ve Yaşam Platformu kuruldu. Altın madeninin çıkarılmasına karşı buluşan Platform, Çayırbağı köyünde bilgilendirme toplantısı yaptı.

Trabzon’un Düzköy İlçesi’ne bağlı Çayırbağı Honefter Yayla Şenlikleri’nin yapıldığı alanda altınla siyanür aramak için Koza Altın İşletmeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusunda bulundu. Bakanlık adına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ÇED süreciyle ilgili aralarında Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Düzköy Belediyesi, DSİ, Tarım ve Turizm Müdürlüklerinin de bulunduğu 8 kuruma görüş sorduğu öğrenildi. Kurumlar 30 gün içerisinde görüş bildirmezlerse yönetmeliğe göre otomatik olarak olumlu görüş vermiş sayılacaklar. Koza Altın İşletmeleri’nin ilk etapta başvurusunu gümüş, çinko vb. kompleks maden cevherleri için yaptığı ancak başvuru kodunda siyanürle altın arama olduğu ve onay verilirse siyanürle altın arama yoluna gidebileceği de belirtildi.

DEĞİRMENDERE’DEN SİYANÜR AKABİLİR !
Avukat Nedim Şenol Çelik yeni bir mücadeleye başladıklarını belirterek, “Yaşam alanlarımıza paradan başka hiçbir şeyi önemsemeyenlerin yeni bir saldırısı başladı. Düzköy ilçesi, Çayırbağı tarihi Honefter Yayla şenliklerinin yapıldığı alanda açık maden işletmesi için ÇED başvurusu yapıldı. Bu firmanın Koza Altın Madencilik şirketi olduğunu öğrendik. Honefter şenliklerinin yapıldığı alanın bir kısmını içine alıyor. Arka planda altın üretimi için tesis kurulup siyanür havuzları oluşturulacak iddiaları var. İkinci adımın bu olduğunu düşünmekteyiz. Orası yağış alan bir bölge debisi yüksek bir bölge. Yağışlar sonrası havuz taşacak Değirmenedere’den denize siyanür akacak. Bu kadar tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

KURUMLARIN OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRMESİ BEKLENİYOR !
Çelik, “Burası su kaynaklarının doğduğu bir alan. Oradan aşağı akan dere Mulaka deresi ile birleşip Çatak’tan Değirmendere’ye karışıyor denize dökülüyor. Tüm bu alan bir başında taş ocağı olacağı için yaşamı öldürülecek ve doğayı kirletecek. Şimdilik gümüş, çinko gibi madenlerin cevheri alınacak diyorlar, patlatmalı bir işletme olacak. Onay verilirse bölgeyi tarumar edecek. Haçkalı Babanın türbesine de çok yakın. Bu tesise izin verilirse tozdan, patlatmadan bölge çok olumsuz etkilenecek, tarumar olacak orası. Akarsular vasıtasıyla yaşam etkilenecek. Ayrıca TİSKİ’nin su alma rezervuarları var. O dereden doğan su temiz su kaynağı oluşturuyor. Hem yöre halkını rahatsız etmesi, hem turizmi ve hayvancılığı bitirmesi, hem de Trabzon ve Akçabaat’ın temiz su içme kaynağını yok edecek olması nedeniyle tehlike büyük. Henüz izin vermediler, şu anda kurumlardan görüş soruyorlar. ÇED başvurusu yapıldı bakanlık izin verecek ya da vermeyecek. Çevre ve Şehircilik Trabzon il müdürlüğüne ÇED başvurusu yapıldı kurumlardan görüş soruluyor.  İlgili kurumların olumlu görüş vermemesini umuyoruz. 8 tane kurum var. Büyükşehir belediyesi, DSİ, kültür müdürlüğü, tarım müdürlüğü var. Tonya çimento fabrikasını şahinkaya taşocağı yapacaklardı engelledik. Orada turizme yönelik işletmeler açıldı. Yaylalarımız çölde birer vaha gibiler. Turistler yeşili ve doğası için bu bölgeye geliyor. Koca bir maden çukuru açarsan oraya artık turist gelir mi? Vahim bir durum. Nasıl cesaret ettiler anlamak mümkün değil. İnsanlar sadece parayı düşünüyor. Halkı, ekonomiyi, doğayı düşünen yok. 15 kişi istihdam sağlayacakmış, olacak şey değil.  30 gün içinde idare cevap vermezse olumlu cevap vermiş kabul edilecek. Yönetmeliğe göre böyle. 30 günlük bir süre var. Resmi başvurularında altın yok ama başvuru kodlarında altın da var. Arka planda ileride izin çıkarsa altın da çıkacak gibi görünüyor.  Böylesine zararlı etkileri olan su kaynaklarını yok edecek olan, tarihi bilinmeyen zamandan beri yapılan Honefter yayla şenliğini bitirecek olan turizm ve kültürel açıdan bu kadar sakıncalı projeye kurumların olumlu görüş bildireceğine inanmıyorum” şeklinde konuştu.

detail-photo-fancybox-4

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.