Tüm Köy Sen: “Çay üreticisi şirketlerin insafına bırakılmasın” - Nabız Gazetesi - Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

SON DAKİKA

Nabız Gazetesi – Rize Haberleri, Artvin Haberleri,Karadeniz Haberleri,Kadın,Çevre,Bölge Haberleri,insan hakları,cinsellik,dünya,siyaset,emek

Tüm Köy Sen: “Çay üreticisi şirketlerin insafına bırakılmasın”

Bu haber 12 Mayıs 2022 - 11:47 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Tüm Köy Sen: “Çay üreticisi şirketlerin insafına bırakılmasın”

Çay alım kampanyasının başlamasına günler kala hala yaş çay fiyatının belli olmadığını, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her sene erken açıklanan yaş çay fiyatının bu sene nedense hala açıklanmadığını ifade eden Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Söylentilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize Havaalanı açılışında yaş çay alım fiyatını da açıklayacağını söyleyen Sağra:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan her yıl olduğu gibi bu yıl da, TÜİK’in açıkladığı % 61,14’lük Mart ayı yıllık enflasyonu baz alacak ve bunun birkaç kuruş üzerinde bir rakamı 2022 yaş çay alım fiyatı olarak açıklarken 13 kuruş olan yaş çay destekleme primini de 20-25 kuruş yapacak ve “çay üreticimizi desteksiz bırakmadık” diyecektir. Böylece yaş çaya 6,5 TL vererek çay üreticisi artan girdi maliyetlerine ve çay şirketlerine ezdirilmiş olacaktır.” Diyerek açıklamasına başladı.

 

“2022 YAŞ ÇAY ALIM FİYATI EN AZ 10 TL OLMALIDIR”

 

Yaş çay fiyatını belirleyecek olanın gider, enflasyon, refah ve kar payı olduğunu ifade eden Zekayi Sağra:

“Yalnızca enflasyonu göz önüne almak yeterli değildir. Budaması, dip temizliği ve otunun alınarak çaylıkların hazırlanması sonrası gübre atımı ile devam eden süreçte harcanan emek ve gübre gideri bir işçilik ve maliyettir. Budama için kullanılan motor, yakıt, gübrenin kendi maliyetine ek olarak bahçeye taşınması, çayın toplamsı ve teslimi vs hepsi çay üretim maliyetine etki ediyor. Geçen yıl 2500 TL’ye alınan gübre bu yıl serbest piyasada 10 bin TL’yi buldu. Makas, makas bezi, taşıma vs iki katına çıktı. TÜİK mart ayı enflasyonu % 61,14 açıklıyor ama (ENAG) Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubuna göre mart ayı yıllık enflasyon % 142,63 olarak açıklanıyor. Bu durumda Mart ayı yıllık enflasyona göre çay fiyatı açıklanacak olsa 9.4 TL artı yaş çay primi olarak açıklanması gerekir ki; bu durumda 2022 yaş çay alım fiyatı en az 10 TL olmalıdır.” Dedi.

 

“RİZE VALİLİĞİNİN YASAKLAMASI KABUL EDİLEMEZ”

 

Bölgedeki çay işçisi ve çay üreticilerinden aldığımız bilgilere göre artan girdi maliyetleri ve işçilik nedeniyle 10 TL sadece yaş çayın maliyeti olmalı ve buna refah ve kar payının eklenmesi de gerektiğini söyleyen Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Sağra ekledi:

“Uygulanan alım politikaları nedeniyle ÇAYKUR ürünün yarısını alıp yarısını özel sektöre bırakmaktadır. Ülkemizde yıllık ortalama 1 milyon 250 bin ton yaş çay üretimi yapılmaktadır. AKP politikaları nedeniyle üretici özel şirketlere çay vermek zorunda bırakılmaktadır. Üreticilerin mağduriyeti devam ederken ve seslerini yükseltmelerini engelleyen Rize Valiliği’nin eylem, protesto ve sokak basın açıklamasını yasaklaması kabul edilemez. Bu üreticilerin ürünlerine sahip çıkmalarını engellemeye yönelik kararı şiddetle protesto ediyoruz. Çay üreticilerini de birleşerek, sendikaları Tüm Köy Sen’de örgütlenmeye ve iş, ekmek, özgürlük için mücadeleye çağırıyoruz”.

Yaş çay üreticisinin hak ettiği karşılığı alması gerektiğini belirten Sağra açıklamasını şu taleplerle sonlandırdı:

  • Yaş çay alım fiyatı bir an önce 10 lira maliyete ek olarak % 25 refah payı eklenerek 12.5 TL olarak açıklanmalıdır.
  • Çay üretiminde kullanılan gübre artan gübre fiyatları nedeniyle tamamen destekleme kapsamına alınmalıdır.
  • Açıklanan fiyatın taban fiyat olduğu ilan edilmeli ve özel çay şirketlerinin bu fiyattan aşağıya alım yapmasını engelleyecek (yasaklama, denetim dahil) önlemler almalıdır.
  • ÇAYKUR bir önce Varlık Fonundan çıkarılmalı ve özelleştirilmesine yol açacak tüm politikalardan vazgeçilmelidir.
  • Çay stratejik ürün ilan edilmelidir. Üretim, işleme, paketleme ve dağıtım kamu kurumu olan ÇAYKUR tarafından yapılmalı ve kota, kontenjan dayatmalarına son verilmelidir.
  • Çay ithalatı yasaklanmalıdır.
  • Mevsimlik işçiler kadroya alınmalı ve ÇAYKUR işçisinin sendika seçme özgürlüğüne saygı duyulmalı ve sendika seçiminin önündeki engeller kaldırılmalıdır.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
betnis giriş
betnis
yakabet giriş