Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
5:16 pm - Rize’de aralıksız devam eden yağmur sonrası bazı iş yerlerini su bastı
9:34 am - Devlet Bahçeli’den kürsüde ‘Süleyman Soylu’ mesajı
8:54 am - Fındıklı’da Gençlik Bakanlığı kampından zikirli ilahili grup çıktı
1:09 pm - DOKAP desteğiyle 2 yeni proje hayata geçirilecek
10:08 am - kadınlar dikkat bu sözü kocanıza söylemeyin ‘Senden koca olmaz’ boşanma sebebi sayıldı
10:01 am - Öz güvenini kaybeden Rize spor
9:57 am - BBP Rize İl Başkanı Özçelik “Budama Çay üreticisini budadı”
6:31 pm - MHP Rize de Alkan ‘la devam dedi
Haber:Dilek ONAY CAN – Kuru çaya art arda zam gelmesine rağmen özel sektör üreticiden düşük fiyata yaş çay satın almayı sürdürüyor.
Geçen yıldan itibaren kuru çay pazarında satılmakta olan Türk Çayının tüketiminin artması nedeniyle sürekli paketli çay fiyatlarını yükselten Özel Çay Firmaları sezona kazançlı girmelerine rağmen eski alışkanlıklarından vazgeçmiyor.
Bu yıl çay rekoltesinde düşüş yaşanmasına ve kuru çaya art arda zam gelmesine rağmen bazı özel çay fabrikaları üreticilerden açıklanan fiyatın altında çay satın alıyor.
Üreticilerin peşin paraya olan ihtiyacını istismar eden kimi özel çay fabrikaları 3. Sürgün yaş çayı üreticiden peşin olarak 8- 8,5 TL.’den satın alıyor.
Üreticinin içinde bulunduğu durumdan yararlanmaya kalkan özel çay işletmelerinin içerisinde büyük çay işletmelerinin de bulunduğu, bu durumun üreticilerin tepkilerine yol açtığı belirtiliyor.
Öte yandan bu duruma çay üretici dernekleri de tepki göstermekteler. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Zıraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman,
“Özel sektör tarafından taban fiyatının altında çay alınması enflasyon ortamında etik değildir. Üreticiler tarafından taban fiyatının altında peşin de olsa çay satmamaları menfaatlerine olacaktır.” dedi.
Akman açıklamasında ayrıca çay hasatındaki toplama sorunununa da dikkat çekerek; “Çay bahçelerinde yevmiye usulü çay toplayan veya özellikle kilo ton hesabı çay toplatan üreticiler bahçelere zarar verecek şekilde toplanıyor kalite bozuluyor gelecek nesillere bahçelerinde çay bırak gerek yanlış uygulama yapmayalım çayımızı bitirmeyelim.” şeklinde açıklamalarda bulundu